čiže prostriedkov na ničenie hmyzu, tie však boli zväčša vyvinuté už pred 40 rokmi a mnohé druhy hmyzu sa voči nim stávajú odolnými. V boji proti nepríjemnému hmyzu sa teraz vedci obrátili priamo na prírodu. Už dlhšie je totiž známe, že hlísty sú schopné infikovať a zabiť hmyz pomocou baktérií, ktoré sa nachádzajú v ich črevách. Baktéria využíva na zabíjanie hmyzu toxický proteín XptA1. Tento toxín nie len zneškodní hmyz, ale zabráni iným predátorom, aby sa mŕtvymi telami hmyzu živili, čo umožní hlístam skonzumovať tieto telá, množiť sa a postupovať ďalej. Donedávna však vedci nemali ani potuchy o zložení proteínu XptA1 a o tom, ako tento proteín vlastne pôsobí. Tvar tohto proteínu sa nedávno podarilo odhaliť vedcom zo záhradníckeho výskumného centra univerzity v britskom Warwicku. Vedci objavili aj mnoho vlastností tohto proteínu, ktoré z neho robia veľmi účinný prirodzený insekticíd, ktorý by mohol byť náhradou niektorých dnes používaných insekticídov. Pri štúdiu spomenutého proteínu spolupracovali vedci z warwickej univerzity s kolegami z univerzít v Coventry a Nottingham. Výskumný tím zistil, že proteín pozostáva zo štyroch štruktúrnych častí v tvare dutej klietky, ktorá je dobre uspôsobená na to, aby sa napojila na časť čreva škodlivej húsenice. Dutá štruktúra proteínu je kľúčovým prvkom jeho "dizajnu", pretože táto dutá klietka funguje ako "prijímač" ďalších dvoch proteínov (XptB1 a XptC1). Tým vznikne akýsi "jedovatý komplex", ktorý je pre húsenice približne 300 ráz toxickejší ako samotný proteín XptA1.Vedci sa tiež domnievajú, že klietkovitá štruktúra proteínu ho chráni pred vplyvom kyselín, nachádzajúcich sa v črevách húseníc. Zistilo sa tiež, že proteín XptA1 je veľmi selektívny a je účinný najmä voči húseniciam, napádajúcim kapustu. Ďalšie varianty tohto proteínu sú však účinné voči iným druhom škodlivého hmyzu. "Tento výskum nám poskytol kľúčový nový pohľad na rodinu v prírode sa vyskytujúcich proteínov, ktoré sú toxické pre určité druhy škodlivého hmyzu. Tieto proteíny ponúkajú alternatívu k terajším komerčným insekticídom na báze proteínov, ktoré sa používajú už 40 rokov a voči ktorým sa vypestovala určitá odolnosť. Táto nová rodina insekticídov na báze proteínov by prekonala takúto odolnosť, pretože prírodné proteíny účinkujú plne odlišným spôsobom," povedala dr. Sarah Leeová z univerzity vo Warwicku.
Autor: rm
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.