Slaninou na halušky si obarila nohu
Kostýmová návrhárka Štátneho divadla Košice Danica Hanáková je pravidelnou kuchárkou, ktorá rada vyvára pre ´svojich chlapov´. "Hovorím o sebe, že som Hans Christian Andersen v kuchyni, lebo si veľmi rada vymýšľam. Pravda však je, že na začiatku som varila len a len podľa kuchárskych knižiek," prezradila D. Hanáková.
Keď sa vydala, nevedela vraj ani polievku a netušila, ako sa robí zápražka. "Bola to odo mňa riadna odvaha, čo? Nevedela som variť, čakala som bábätko a neostávalo mi iné, ako sa učiť čo a ako v kuchyni. Kuchárske knižky boli mojou jedinou pomocou. Lenže potom, ako som pochytila základné grify pri varení, tak to už šlo bez problémov. Navyše - veľa som sa neskôr naučila od môjho druhého manžela Jožka. Ten sa už ako mladý staral aj o svojich mladších súrodencov a dokáže doslova navariť z ničoho. Lebo to nie je umenie urobiť dobré jedlo, keď máte pred sebou kilo mäsa. Skúste navariť, keď je prázdna chladnička..."
D. Hanáková vo varení nie je prieberčivá, uvarí čokoľvek, rada aj pečie. "Mám však už veľmi zlú rúru. Ale teraz budeme meniť okná, tak som si povedala, že je viacero vecí, ktoré treba vymeniť... Takže doma urobím revolúciu, kúpime novú rúru a hor sa na koláče," prezradila s úsmevom. Čo sa týka receptov, nemá žiadnu špecialitu, ktorú by veľmi rada varila. "Prišla som na to, že najviac chutia tie jedlá, ktoré sú jednoduché. Za mojimi slanými plnenými palacinkami sa môžu ´moji chlapi´ doma aj pozabíjať..."
Kto varí či pečie, nevyhne sa kuchynským nehodám... "Raz som doma v zhone robila bryndzové halušky. Vyprážala som slaninku a tá sa mi aj s horúcim vyškvareným olejom všetka vyliala na stehno. Aj keď sa to stalo pred 18 rokmi, stále mám na nohe jazvu..."
Slané plnené palacinky
Potrebujeme: 4 vajcia, 1/4 l mlieka, troška soli, 80 g múky, zelenina, šunka, olej, horčica, koreniny. Postup: Najprv si pripavíme cesto. Vajcia s mliekom rozšľaháme, pridáme soľ a postupne múku. Z riedkeho cesta opekáme na palacinkovej forme potretej olejom tenké palacinky. Tie odložíme nabok. Pripravíme si plnku. Na cibulke podusíme šunku nakrájanú na drobno, pridáme zeleninku, trochu horčice, okoreníme podľa chuti. Masu necháme zhustnúť do polotuha a plníme ňou palacinky. Podávame s kečupom.
Dobrú chuť!
kid
Autor: Začína Košické kultúrne leto
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.