znášok. Včelári teda majú v súčasnosti čo robiť.
Med vytáčame z plástov zásadne až vtedy, keď je zrelý. Pre zrelosť medu je určujúci percentuálny obsah vody. Európska norma povoľuje 20 hmotnostných percent, norma pre Slovenský med je len 18 percent. Nijaký včelár si pre naplnenie tohto kritéria nedáva robiť laboratórne rozbory. Stačí, ak je rámik z hornej tretiny zaviečkovaný, alebo keď pri prudkom trhnutí med z neho nevyfrkne, a medobranie sa môže začať. Je to radostná, ale i namáhavá práca, do ktorej sa musí zapojiť celá rodina. Na väčších včelniciach je nevyhnutná pomoc včelárskeho asistenta.
Počas medobrania býva výhodou, keď je aspoň podnecujúca znáška. Horšia situácia nastáva pri chladnom počasí, vtedy všetky lietavky sedia v úli. Medobranie však neodďaľujme, pretože plný medník navádza včelstvo k leňošeniu a prispieva ku vzniku rojovej nálady. Nepriaznivé podmienky možno riešiť aj podložením ďalšieho nástavku s prázdnymi „súšami". Postupujú tak najmä včelári na stabilnom stanovišti, hospodáriaci s nízko nástavkovými úľmi (kočujúci by nemohli pokračovať v kočovaní).
Ak po vytočení medu z hlavnej znášky nie je vo výhľade ďalšie medobranie v časovom horizonte do štyroch týždňov, je vhodné včelstvá preliečiť proti klieštikovitosti. Pokiaľ sú včely zmetené z medníkových rámikov sústredené v jednej nádobe, stačí ich postriekať roztokom amitrázu (v koncentrácii päť kvapiek amitrázu na pol decilitra vody), s použitím liečiva Varidol fum. Pri kontakte včiel sa účinná látka rýchle dostane do celého včelstva a ničí škodcu (Varroa destructor) na včelách. Veľmi účinné je tiež používanie odparovačov na kyselinu mravčiu, ktoré môžu byť v prevádzke i počas medobrania, nakoľko táto kyselina je prirodzenou súčasťou medu. Pri nízkej koncentrácii z čerstvého medu unikne za niekoľko dní.
Ak sme sa popri produkcii medu dali aj na zber surového peľu, práce je skutočne neúrekom. Surový peľ treba včelstvám denne odoberať, čistiť ho a uskladniť v mrazničke pri -20 oC. Ak tento produkt expedujeme raz mesačne do výkupu, pri stovke včelstiev potrebujeme minimálne 500 litrov mraziaceho priestoru.
LIEČI A ZLEPŠUJE RENTABILITU
Zber peľu nie je vo včelárení novinkou, vykonával sa už v minulosti pre ľudskú spotrebu. Výsledný produkt - sušený peľ je liečivým doplnkom pre rekonvalescentov, ktorí prekonali niektoré závažné ochorenie (nesmú byť alergickí na peľ). Peľ však vylepšuje aj rentabilitu včelárenia. Pre potreby odberateľa (na Slovensku exituje len jeden výkupca) sa zberá v surovom stave a po vyčistení sa uskladňuje do polyetylénových vriec s objemom 20 kilogramov. Na odber najlepšie slúžia peľochyty s vnútornou mriežkou. Medné výnosy sa síce znížia zhruba do 20 percent, ale rentabilita produkcie pri odbere 12 a viac kilogramov peľu zo včelstva podstatne rastie. A včelstvu, ktoré ročne spotrebuje do 60 kilogramov peľu, uvedené množstvo nechýba.
Ing. Tibor JÓKAY
Autor: Baza chabzda
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.