pohostenia? Zachráni vás nákup v lahôdkach. Zoberte si so sebou aj radcu - opatrnosť.
Teplota v boxe do 5 stupňov
Ako kupujúci sa musíme mať na pozore - najmä teraz v horúčavách - pred takým nebezpečím, ako sú najmä salmonely a kvasinky. Ako "prísada" vlašského šalátu sa nám postarajú o veľké bolesti brucha. Kto trpí nejakou ďalšou chorobu, môže očakávať oveľa závažnejší priebeh infekcie. Preto musíme nakupovať bezpečne, to znamená predovšetkým z chladiaceho boxu. V ňom musia byť uložené lahôdkárske výrobky ako sú šaláty, nátierky, krémy, peny, bagety s rôznou náplňou, aspiky. Teplota by mala byť do 5 stupňov Celzia. Nielen preto, že chladené lepšie chutia. Pri vyšších teplotách mikroorganizmy ožívajú a rozmnožujú sa. Preto takéto občerstvenie pre vašu návštevu nenechávajte ležať v rozhorúčenom aute, kým obehnete ďalšie obchody, ale čím skôr ich odneste domov do chladničky.
Kazia sa rôzne rýchlo
Bezpodmienečne si ako prvý údaj všimnite dátum výroby a najmä spotreby. Aj keď kúpite dva šaláty, vyrobené v rovnakom dni a čase, to neznamená, že rovnako dlho vydržia, takže sa musíte zaujímať o dátum spotreby. Bez neho nič nekupujte. V lahôdkárskych šalátoch sa okrem majonézy, ktorú máme tak radi, môže skrývať všeličo - zelenina čerstvá, sterilizovaná, kvasená, syry, vajcia, mäso, cestoviny. Množstvo druhov surovín vplýva na trvanlivosť šalátov - u niektorých kratšiu, u iných dlhšiu. Pre jej predĺženie sa niekedy pridávajú konzervačné látky a potom presahuje 5 dní. Opatrní by sme mali byť pri kúpe nátierok a pien, lebo sa kazia rýchlejšie ako šaláty, za čo môže ich menšia kyslosť.
Máte radi majonézu?
Aj keď sa majonéza predáva len v uzavretom nepriedušnom obale, dobre si ju prezrime, či sa neoddeľuje olejová zložka a či nie je poškodený obal alebo nezatvorené viečko. Nie je zanedbateľný ani dátum spotreby a informácie o teplote, pri ktorej má byť uložená. Tá by mala byť stála, bez kolísania a nesmie prekročiť 15 stupňov.
Okrem majonézy býva obľúbená aj tlačenka. Ak obchodník nedodrží teplotu do 5 stupňov, to prezradí slizký, lepkavý povrch. Takéto výrobky niekedy vidíme označené heslom "zľava". Tej sa treba zriecť, lebo na to doplatíte. Našťastie trvanlivé salámy a klobásy majú znížený obsah vody a vďaka tomu minimálnu trvanlivosť - tri týždne pri teplote 20 stupňov. Mäkké výrobky - salámy, párky, dusené šunky a iné netrvanlivé údeniny vyžadujú rovnaké podmienky ako tlačenka.
UPOZORNENIE: Neverte, že domáca majonéza bude bezpečnejšia ako kúpená. Naopak, lebo prevádzky ju vyrábajú zo žĺtkov zahriatych na 70°C.
Pri predaji sa teplota výrobkov nemá zvýšiť o viac než 2°C.
V chladiacom boxe by mal byť viditeľne umiestnený teplomer.
Stranu pripravila Soňa Makarová
Autor: Nakupujme bezpečne
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.