mletú rascu, 1 lyžičku vínneho octu, 80 g póru, hlávkový šalát.
Postup: Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kolieska, vložíme do misy, osolíme a premiešame. Na oleji jemne opražíme očistenú na kolieska pokrájanú cibuľu, pridáme horčicu, vínny ocot, cukor, premiešame a vylejeme na zemiaky. Okoreníme mletým čiernym korením, posypeme mletou rascou, premiešame a necháme vychladiť. Hlávkový šalát rozoberieme na listy, umyjeme, potrháme na kúsky a jemne vmiešame do šalátu. Zemiakový šalát rozdelíme na taniere, posypeme umytým pokrájaným pórom a podávame.
Zeleninová polievka
Potrebujeme: 150 g mrkvy, 250 g karfiolu, 1 cibuľu, 200 g hlávkovej kapusty, 50 g hrášku, 1 lyžicu masla, olej, 1 lyžicu hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, 100 g teľacích párkov, petržlenovú vňať.
Postup: Očistenú mrkvu pokrájame na kocky, umytý karfiol rozoberieme na ružičky, očistenú cibuľu a kapustu pokrájame na rezance. Z masla, oleja a hladkej múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme 7 dl vody, premiešame a privedieme do varu. Do vriaceho základu vložíme pokrájanú zeleninu, hrášok, osolíme a varíme miernym varom takmer domäkka. Počas varenia občas premiešame. Do polievky pridáme pokrájané párky, ochutíme štipkou postrúhaného muškátového orieška, okoreníme mletým korením a uvaríme domäkka. Pred podávaním posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou.
24 Hovädzie na bazalke
Potrebujeme: 600 g hovädzieho stehna, 1 cibuľu, 2 lyžice oleja, 1 červenú papriku, 1 žltú papriku, sušenú bazalku, mleté čierne korenie, 1 dl bieleho vína, 1 lyžicu hladkej múky, čerstvú bazalku.
Postup: Mäso pokrájame na kocky, osolíme a prudko opečieme na rozohriatom oleji. Pridáme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, okoreníme mletým čiernym korením a za stáleho miešania opražíme. Podlejeme trochou vody a prikryté dusíme do polomäkka. Papriky očistíme, odstránime jadierka, umyjeme, pokrájame na kocky a pridáme k mäsu. Podlejeme vínom, ochutíme sušenou bazalkou a dusíme do mäkka. V troche vody rozmiešame hladkú múku, vylejeme na mäso, premiešame a krátko povaríme. Posypeme pokrájanou bazalkou a premiešame.
12 Jahodový dezert
200 g čerstvých jahôd, 2 lyžice práškového cukru, 2 lyžice pomarančovej šťavy, 1 lyžička citrónovej šťavy, vanilková zmrzlina a kakaová, 30 g pistácií
Jahody očistíme a pokrájame na polovice alebo na štvrtiny. Uložíme do misy, posypeme práškovým cukrom, polejeme pomarančovou a citrónovou šťavou, jemne premiešame a necháme na chladnom mieste chvíľu postáť. Jahody preložíme do misiek alebo na dezertné taniere, na každú porciu dáme 3 kopčeky zmrzliny a posypeme posekanými pistáciovými orieškami.
Autor: Letný zemiakový šalát
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.