Nesiahajte po prípravkoch z lekárne, v lete nájdete všetky dôležité vitamíny aj v bežnej strave
Kyselina listová zlepšuje náladu betakarotén chráni pred infekciami
V lete stačí zájsť na trh alebo domácej záhradky, natrhať si čerstvé ovocie a zeleninu a tým si vlastne rozšírite svoju lekárničku. Každé ovocie či zelenina obsahuje množstvo vitamínov a stopových prvkov, ktoré pomáhajú liečiť choroby. V lete naozaj nemusíte nakupovať "umelé" vitamínové prípravky v lekárni. Stačí, ak budete mať pestrú stravu bohatú na čerstvé ovocie a zeleninu.
Zemiaky
Zemiaky obsahujú takmer všetky dôležité minerály a stopové prvky. Tesne pod šupkou nájdete veľa horčíka, ktorý spevňuje svaly a väzivové tkanivo, draslíka, ktorý zabezpečuje výživu buniek a hospodárenie s vodou), fosfáty a vápnik zas podporujú rast kostnej hmoty). Ďalej sú tu stopové prvky, vitamíny skupiny B, ktoré priaznivo vplývajú na nervovú sústavu, kyselina listová, ktorá sa postará o tvorbu krvi, rast buniek a i dobrú náladu. Zemiaky by mali viackrát do týždňa jedávať najmä deti a mládež, pretože podporujú rast. Ľuďom trpiacim vysokým krvným tlakom zemiaky pomáhajú zvýšiť účinky liečby aj pri menšom množstve liekov.
Paradajky
Človek a paradajka majú jednu spoločnú vec: 70 % látok na ochranu buniek tvoria lykopény jeden z najrozšírenejších druhov karoténov. Lykopény poskytujú organizmu výnimočný imunitný a metabolický účinok, ktorý chráni naše bunky pred voľnými radikálmi a inými škodlivými faktormi. Okrem tejto látky obsahujú paradajky aj ďalšie vysoko účinné antioxidanty, napríklad melatonín , čo je takzvaný hormón spánku a mladosti. Vitamíny v paradajkách sú účinné ako prevencia proti srdcovo-cievnym ochoreniam a proti rakovine, omladzujú organizmus a významne posilňujú imunitný systém. Paradajky majú priaznivý vplyv aj na vnútornú štruktúru buniek a bunkový metabolizmus, ochranu slizníc, posilnenie zraku, ochranu pred infekciami, tvorbu hormónov a mnoho ďalších účinkov.
Kapusta
Kapusta obsahuje veľa kyseliny listovej nevyhnutnej pri odbúravaní stresu a skľúčenosti. K zlepšeniu nálady a kondície prispieva aj vzácne sa vyskytujúci vitamín B12 a ostatné vitamíny zo skupiny B, pretože stimulujú mozog a nervy. Kapusta je dobrým pomocníkom pri chudnutí, ak pri tom nechcete hladovať. Šťava z kapusty je účinná pri liečení žalúdočných vredov. Treba jej denne piť 1 liter počas 2 3 týždňov a vredy sú preč!
Mrkva
Jedna z najúčinnejších látok obsiahnutých v mrkve je beta-karotén provitamín vitamínu A, ktorý nás ochraňuje pred infekciami a posilňuje zrak. Mrkva obsahuje mimoriadne veľa selénu, ktorý rastliny zo zeme získavajú len ťažko, preto je jeho obsah v ovocí a zelenine veľmi vzácny. Selén je stopový prvok, ktorý je mimoriadne dôležitý pre funkčný imunitný systém. Selén je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca a krvného obehu, ostrosť zraku a rozmnožovacie schopnosti mužov. Chráni sliznice v celom organizme a vďaka omladzujúcim účinkom spomaľuje starnutie.
Šošovica
Šošovica obsahuje pozoruhodné množstvo vysoko kvalitných biologicky aktívnych bielkovín, vďaka tomu je podobne ako sója a fazuľa dobrou náhradou mäsitých jedál. Obsahuje aj sacharidy, ktoré dobre zasýtia. Vysoký obsah zinku podporuje tvorbu enzýmov a tým aj produkciu hormónov, ktoré sú dôležité pre rozvoj genetických informácií v bunkovom jadre. Okrem toho prebúdza libido a zvyšuje potenciu.
Uhorka
Žiadna zelenina nemá menej kalórií ako uhorka, takže je ideálnou potravinou pri redukcii hmotnosti. Vďaka vysokému obsahu vody dobre uhasí smäd, pričom sú v nej dobre rozpustené všetky účinné látky. Obsahuje veľa biologicky aktívnych látok pre krásu, pri užití zvonku i znútra. Uhorková šťava zmierňuje problémy s očami pri úpale, zmierňuje opuchy a zápaly, zvlhčuje pleť, ochladzuje a dodáva minerály. V šupke uhorky sa nachádza prekvapujúci podiel vitamínu A, ktorý chrániť pred slnečným žiarením a voľnými radikálmi. Vďaka kremíku uhorka spevňuje pokožku, vlasy a väzivové tkanivo.
Jablká
Jablká neobsahujú takmer žiadne bielkoviny, ale zato veľa vody, vlákniny, sacharidy. V šupke je nepatrné množstvo mastných kyselín, sú však bohaté na vitamíny a stopové prvky. Medzi účinné látky patria najmä draslík, železo, mangán, vitamín C a pektín. Vláknina znižuje hladinu cholesterolu a tukov, viaže jedovaté látky olovo a ortuť. Organické kyseliny obmedzujú škodliviny, fermentáciu a usídľovanie baktérií v črevách. Jablká znižujú krvný tlak, stabilizujú hladinu cukru v krvi, posilňujú imunitný systém a srdcovo-cievny systém, spevňujú cievy a slabé žily, prečisťujú črevá, posilňujú ďasná.
Marhule
Marhule obsahujú také množstvo karoténov, že 3 plody pokryjú polovicu dennej dávky vitamínu A. Tieto látky sú účinné antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred množstvom civilizačných chorôb vrátane rakoviny, majú omladzujúce účinky a obnovujú sliznice pľúc u fajčiarov. Niacín obsiahnutý v marhuliach ovplyvňuje nervy a výkonnosť tak, že podporuje dobrú náladu a schopnosť sústredenia, kyselina panteónová zvyšuje vitalitu, zlepšuje spaľovanie tukov, prospieva pleti a vlasom. Vitamín C posilňuje imunitný systém a kyselina listová sa stará o obnovu a rast buniek. Vďaka kombinácii účinných látok kyseliny listovej a vysokému obsahu medi a kobaltu sú marhule ideálne pre bledých a anemických ľudí.
Slivky
Slivky nelámu rekordy v obsahu jednotlivých vitamínov, ale pozoruhodný je ich celkový počet. Slivky obsahujú všetky vitamíny skupiny B, pričom jedna slivka ich obsahuje toľko ako pilulka z lekárne. Slivky sú vynikajúcim stimulátorom metabolizmu sacharidov, takže majú priamy vplyv na nervovú sústavu, mentálnu sviežosť a výkonnosť. Posilňujú odolnosť proti stresu a zároveň pomáhajú pri stavoch úzkosti a depresiách. Sú vhodné pri redukčných diétach, pretože obmedzujú premenu sacharidov na zásoby tuku, viažu prebytočné tuky a prečisťujú črevá.
Organizmu pomôžu aj čerstvé ovocné a zeleninové šťavy
Mrkvová šťava lieči oči, nervy aj zuby
Ak sa chcete osviežiť a zároveň si dopriať dôležitú dennú dávku vitamínov a urobiť čosi pre svoje zdravie, dajte si ovocnú alebo zeleninovú šťavu z čerstvých plodov.
Jahodová šťava je b na betakarotén, kyselinu listovú, biotín, vitamín C. Obsahuje menšie množstvo vitamínov skupiny B B1, B2, B3, B6, vitamínu E, draslíka, fosforu, horčíka, chlóru, síry, medi, zinku a železa. Priaznivo pôsobí pri dne a reumatizme.
Hrušková šťava obsahuje betakarotén, kyselinu listovú, vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, horčík, vápnik, trochu mangánu, medi, zinku a železa. Bohatá je na alkalické substancie. Pôsobí močopudne, zbavuje organizmus škodlivých látok.
Jablková šťava je bohatá na betakarotén, kyselinu listovú, vitamín C. Poskytuje aj vitamíny skupiny B a vitamín E. Z ďalších látok má bohaté zastúpenie draslík, fosfor, horčík, chlór, síra, vápnik, meď a zinok. Šťava z jabĺk sa môže miešať so zeleninovými šťavami. Užitočná je pri horúčkach a zápaloch.
Hroznová šťava poskytuje veľkú dávku vitamínu C a E, trochu B1, B2, B3. Bohatá je na draslík, fosfor, horčík, síru, sodík, vápnik, v menšej miere je zastúpený zinok, meď a železo. Hroznová šťava pomáha pri vylučovaní kyseliny močovej z tela.
Šťava z bielej kapusty dodáva kyselinu listovú, vitamín C, E, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, horčík, chlór, sodík, vápnik, meď, zinok, železo.
Odporúča sa piť pri žalúdočných a dvanástorníkových vredoch, pri zápche.
Mrkvová šťava je bohatá na betakarotén, kyselinu listovú, vitamín C, E, obsahuje aj vitamíny skupiny B, vysokú dávku draslíka, ďalej fosfor, horčík, chlór, síru, sodík, vápnik, meď, zinok, železo. Šťavu z mrkvy možno miešať so všetkými druhmi ovocia. Má širokospektrálny účinok. Pomáha pri liečbe a prevencii chorôb očí, zvyšuje odolnosť voči infekciám, chráni nervový systém, zachováva štruktúru a pevnosť kostí a zubov, čistí organizmus.
Uhorková šťava dodáva kyselinu listovú, vitamín C, vitamíny skupiny B, horčík, draslík, chlór, síru, vápnik a ďalšie stopové prvky. Uhorka patrí medzi najlepšie prírodné diuretiká. Vďaka vysokému obsahu kremíka a síry podporuje rast vlasov a nechtov. Šťava sa odporúča pri lámavých nechtoch a keď vypadávajú vlasy.
Zemiaková šťava je cenná pre vysoký obsah kyseliny listovej, vitamínu C, vitamínu skupiny B, draslíku, fosforu, horčíku síry, vápnika, medi, zinku a železa. Šťava má silný alkalický účinok. Vhodná je pri prekyslenom organizme. Priaznivo ovplyvňuje vredovú chorobu žalúdka a paradentózu.
Dobré rady pre krásu a zdravie
Striedajte ovocné a zeleninové šťavy. Ich účinok bude optimálny. Veľké množstvo ovocnej šťavy alebo kokteilu by mohlo preťažiť organizmus ovocným cukrom.
Nemiešajte ovocie a zeleninu. Zlou kombináciou by ste si mohli privodiť nafukovanie. Výnimkou sú jablká a mrkva. Tie možno miešať s čímkoľvek.
Šťavy z tmavej listovej zeleniny, napríklad brokolice, špenátu, žeruchy, stopkového zeleru, a tmavej červenej zeleniny, napríklad z cvikly a červenej kapusty, vždy rieďte v pomere 1:3. Táto zelenina má intenzívnu chuť a aj jej účinok je intenzívny.
Ovocné šťavy zvyšujú hladinu cukru v krvi. Ak máte problémy s cukrom, obmedzte ich príjem.
Pri infekciách zažívacieho traktu sa ovocné šťavy neodporúčajú piť. Zeleninové šťavy zvyčajne nerobia problémy.
Ovocné a zeleninové šťavy treba piť bezprostredne po vylisovaní, alebo aspoň v ten istý deň. Iba niekoľko hodín si uchovávajú maximálny obsah živín. Niektoré vitamíny sú mimoriadne citlivé na vzduch. Krátky čas možno šťavu skladovať v chladničke, najlepšie vo vzduchotesnej nádobe.
Piť neustále iba jeden typ šťavy sa neodporúča. Užitočnejšie je striedať ich. Získame maximum živín.
Odporúča sa piť zeleninovú šťavu ráno, ovocnú podvečer.
Striedmosť sa vyžaduje pri šťavách zo zelenej zeleniny, napríklad zo špenátu, žeruchy, stopkového zeleru, ako aj z citrusových plodov.
Šťavy možno dochutiť čerstvými bylinkami, mätou, koriandrom, majoránkou, bazalkou, zázvorom, muškátovým orieškom, škoricou, novým korením, sladkým drievkom... A tiež čerstvým jogurtom, pšeničnými klíčkami.
Ako sladidlo sa hodí med.
Energetickú hodnotu ovocného nápoja môžeme zvýšiť mixovaným banánom.
Deti do 13 rokov by nemali denne vypiť viac ako 150 ml čerstvej šťavy riedenej čistou vodou.
Suroviny na výrobu štiav by mali byť čo najčerstvejšie a najkvalitnejšie, nie potlačené, nahnité, zvädnuté.
Zrelé plody sa lepšie spracovávajú a žalúdok ich lepšie strávi. Navyše zrelé plody obsahujú viac vitamínov a minerálov.
Vrchné listy kapusty alebo šalátu obsahujú najväčšie množstvo živín a sú z hľadiska výroby štiav najcennejšie.
Stranu pripravila: Dáša KIRAĽVARGOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.