Korzár logo Korzár

Kvasenie kapusty

Kvasená kapusta patrí medzi najzdravšie a najhodnotnejšie zeleninové výrobky. Má vysoký obsah vitamínu C, vitamínov skupiny B, minerálnych látok a

enzýmov. Pomáha tráveniu, udržiava priaznivú črevnú flóru, lieči vredové ochorenia žalúdka i dvanástorníka a priaznivo pôsobí na funkciu pečene.

Na kvasenie sú vhodné zdravé, nepoškodené, pevné hlávky jesenných odrôd, ktoré sú určené na spracovanie a skladovanie. Najprv sa odstráni vyčnievajúci hlúb a vonkajšie zaschnuté listy. Rozpolí sa hlávka a vykrojí sa hlúb, alebo sa len nareže, aby nezostal celý.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kapusta sa reže špeciálnym struhákom. Čas medzi narezaním a nakladaním kapusty do nádob má byť krátky, aby sa uchovalo čo najviac vitamínu C. V domácnostiach sa na kvasenie používajú kameninové a keramické súdky rôznej veľkosti, zaváracie sklenené fľaše, prípadne plastové vedierka. Vo väčšom množstve sa kapusta nakladá do drevených škopiek, kadí a sudov z plastových alebo nerezových materiálov.

SkryťVypnúť reklamu

Správna teplota a hygiena

Receptov na kvasenú kapustu je niekoľko, základom všetkých je kuchynská soľ a rasca.

Prísady by sa mali rovnomerne pridávať do nastrúhanej kapusty, ktorú vtláčame do kvasnej nádoby. Kapusta musí byť utlačená tak, aby sa z nej vypudil všetok vzduch. Súčasne sa uvoľňuje šťava a vzniká pena. Prebytočnú vystupujúcu šťavu odoberáme a uchováme pre prípadné dolievanie počas kvasenia. Súdok sa nemá plniť až po okraj, ale treba nechať asi 8 až 10 centimetrov voľného priestoru. Kapustu v súdku sa odporúča zaťažiť doskou, na ktorú položíme kameň, alebo iný ťažký predmet. Po zakrytí sa do žliabku vleje voda, ktorá kapustu chráni pred vniknutím vzduchu.

Kvasenie prebieha pri teplote nad 15 °C. Asi za mesiac, keď kapusta vykvasí, treba znížiť teplotu, čím bližšie k nule. Pri tejto teplote si najdlhšie uchováva vysokú kvalitu. Aby bola chutná a hodnotná, treba dbať na to, aby sa nepoužilo viac soli a prísad, ako je potrebné. Množstvo soli nesmie presiahnuť 1,5 až 2 percentá hmotnosti naloženej kapusty (15 až 20 gramov na kilogram strúhanej kapusty). Kapusta sa nesmie nechať kvasiť pri vyšších teplotách, než aké sú stanovené. Treba dbať aj na hygienu nádob, surovín, prostredia a ľudí. Ak nevieme zabezpečiť správnu teplotu po vykvasení a hrozí, že kapusta zhnedne a pokazí sa, môžeme ju sterilizovať. Kvasenú kapustu preložíme do zaváracích pohárov a sterilizujeme pri 65 °C asi 35 až 45 minút. Po sterilizácii necháme poháre samovoľne vychladnúť. Týmto spôsobom si sterilizovaná kapusta uchová vlastnosti čerstvo vykvasenej kapusty s optimálnou kyslosťou a kvalitou.

SkryťVypnúť reklamu

Variácie prísad

Na 10 kilogramov narezanej kapusty potrebujeme podľa chuti 150 až 200 gramov soli a 10 gramov celej rasce. Z ďalších prísad môžeme pridať 10 gramov bobkového listu, 5 gramov čierneho korenia, 500 gramov nakrájaných alebo celých menších jabĺk. Kto obľubuje kyslú kapustu s cibuľou, môže použiť 250 gramov nakrájanej cibule. Ak chceme mať kvasenú kapustu farebne pestrú, pridáme 250 gramov mrkvy alebo červenej papriky. Pikantnejšiu chuť dodá kvasenej kapuste 200 gramov nastrúhaného chrenu.

Autor: Magdaléna Valšíková

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Jahody dováža výrobca džemov z Moldavska, šípky z Nemecka
  2. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  3. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  4. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  5. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  6. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  7. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  8. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  1. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  2. Apolka horí!
  3. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich
  5. Najprv rozhadzovali, teraz drancujú. Koľko vám vzali?
  6. Fejtón o móde od Emmy Tekelyovej a TOP trendy na jeseň a zimu
  7. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  8. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 13 607
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 12 247
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 5 454
  4. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 4 071
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 3 830
  6. Najprv rozhadzovali, teraz drancujú. Koľko vám vzali? 2 617
  7. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 2 476
  8. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 2 156
  1. Milan Removčík: Rozsutec
  2. Erik Kriššák: Úpal
  3. Ján Šeďo: Zachránili "ju", jej "reči" je rozumieť aj bez slov.
  4. Jakub Konečný: Izrael a Palestína potrebujú prímerie, mier aj zmierenie
  5. Ján Valchár: Ako jedna fabrika vyhrala druhú svetovú/Ženy z plagátov
  6. Marek Mačuha: Prečo Trump nesmie dostať Nobelovu cenu
  7. Dušan Piršel: Uťahovanie opaskov, upratovanie špajzy
  8. Arpád Sasköi: Spojenie
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 20 691
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 14 010
  3. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 12 262
  4. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 10 241
  5. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 7 707
  6. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 7 361
  7. Ján Valchár: Niečo k situácii v Slavjansku a ruským ponorkám 5 115
  8. Ján Valchár: Gerasimova doktrína a jej posledná možná fáza 4 955
  1. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  2. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  3. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  4. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  5. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  6. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
  7. Roman Kebísek: Povstalec Šulek pred popravou r. 1848 poslal pozdrav sestre – starej mame Štefánika
  8. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu