Korzár logo Korzár
Piatok, 19. január, 2018 | Meniny má Drahomíra, Mário
Pridajte si svoje mesto

Kvasenie kapusty

Kvasená kapusta patrí medzi najzdravšie a najhodnotnejšie zeleninové výrobky. Má vysoký obsah vitamínu C, vitamínov skupiny B, minerálnych látok a

enzýmov. Pomáha tráveniu, udržiava priaznivú črevnú flóru, lieči vredové ochorenia žalúdka i dvanástorníka a priaznivo pôsobí na funkciu pečene.

Na kvasenie sú vhodné zdravé, nepoškodené, pevné hlávky jesenných odrôd, ktoré sú určené na spracovanie a skladovanie. Najprv sa odstráni vyčnievajúci hlúb a vonkajšie zaschnuté listy. Rozpolí sa hlávka a vykrojí sa hlúb, alebo sa len nareže, aby nezostal celý.

Kapusta sa reže špeciálnym struhákom. Čas medzi narezaním a nakladaním kapusty do nádob má byť krátky, aby sa uchovalo čo najviac vitamínu C. V domácnostiach sa na kvasenie používajú kameninové a keramické súdky rôznej veľkosti, zaváracie sklenené fľaše, prípadne plastové vedierka. Vo väčšom množstve sa kapusta nakladá do drevených škopiek, kadí a sudov z plastových alebo nerezových materiálov.

Správna teplota a hygiena

Receptov na kvasenú kapustu je niekoľko, základom všetkých je kuchynská soľ a rasca.

Prísady by sa mali rovnomerne pridávať do nastrúhanej kapusty, ktorú vtláčame do kvasnej nádoby. Kapusta musí byť utlačená tak, aby sa z nej vypudil všetok vzduch. Súčasne sa uvoľňuje šťava a vzniká pena. Prebytočnú vystupujúcu šťavu odoberáme a uchováme pre prípadné dolievanie počas kvasenia. Súdok sa nemá plniť až po okraj, ale treba nechať asi 8 až 10 centimetrov voľného priestoru. Kapustu v súdku sa odporúča zaťažiť doskou, na ktorú položíme kameň, alebo iný ťažký predmet. Po zakrytí sa do žliabku vleje voda, ktorá kapustu chráni pred vniknutím vzduchu.

Kvasenie prebieha pri teplote nad 15 °C. Asi za mesiac, keď kapusta vykvasí, treba znížiť teplotu, čím bližšie k nule. Pri tejto teplote si najdlhšie uchováva vysokú kvalitu. Aby bola chutná a hodnotná, treba dbať na to, aby sa nepoužilo viac soli a prísad, ako je potrebné. Množstvo soli nesmie presiahnuť 1,5 až 2 percentá hmotnosti naloženej kapusty (15 až 20 gramov na kilogram strúhanej kapusty). Kapusta sa nesmie nechať kvasiť pri vyšších teplotách, než aké sú stanovené. Treba dbať aj na hygienu nádob, surovín, prostredia a ľudí. Ak nevieme zabezpečiť správnu teplotu po vykvasení a hrozí, že kapusta zhnedne a pokazí sa, môžeme ju sterilizovať. Kvasenú kapustu preložíme do zaváracích pohárov a sterilizujeme pri 65 °C asi 35 až 45 minút. Po sterilizácii necháme poháre samovoľne vychladnúť. Týmto spôsobom si sterilizovaná kapusta uchová vlastnosti čerstvo vykvasenej kapusty s optimálnou kyslosťou a kvalitou.

Variácie prísad

Na 10 kilogramov narezanej kapusty potrebujeme podľa chuti 150 až 200 gramov soli a 10 gramov celej rasce. Z ďalších prísad môžeme pridať 10 gramov bobkového listu, 5 gramov čierneho korenia, 500 gramov nakrájaných alebo celých menších jabĺk. Kto obľubuje kyslú kapustu s cibuľou, môže použiť 250 gramov nakrájanej cibule. Ak chceme mať kvasenú kapustu farebne pestrú, pridáme 250 gramov mrkvy alebo červenej papriky. Pikantnejšiu chuť dodá kvasenej kapuste 200 gramov nastrúhaného chrenu.

Neprehliadnite tiež

Legálne bývanie na Luniku IX: Rómovia ho postavia sami

Mesto im má poskytnúť pozemky. Platiť budú sami.

V Hejciach si pripomenuli obete leteckého nešťastia

Od tragédie uplynulo dvanásť rokov. Nehodu prežil iba Martin Farkaš.

Odhŕňač prevrátil do priekopy, nafúkal 1,7 promile

Košická župa: Budeme postupovať nekompromisne.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Najväčší tender tretej Ficovej vlády sa blíži do finále

ŽSR chcú modernizovať úsek za Bratislavou za viac než 300 miliónov eur.

ŠPORT

Prečo cena Ronalda rapídne klesla?

Ronaldo je na konci svetovej päťdesiatky.

EKONOMIKA

Predaj Telekomu stále nedokončili, štátu chýba sto miliónov eur

Aj zvyšný 49-percentný balík akcií operátora v roku 2015 kúpil nemecký Deutsche Telekom.

DOMOV

Harabin má k prezidentskej petícii bližšie, ako priznáva

Harabin sa zneužitia svojich údajov nebojí.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Alarica – new business project in market of shoes
  2. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  3. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  6. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  7. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  8. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  9. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  10. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 817
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 679
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 4 546
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 4 217
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 625
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 333
  7. Kam do tepla v januári? 2 448
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 223
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 085
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 195

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop