Korzár logo Korzár

Chov husí

Chovateľov nepresviedča ani to, že najmä v ranom období ide o vyslovene pastevné zviera, ktoré je nenáročné na kŕmenie. Nezáujem odôvodňujú tým, že

husi už nie sú ako kedysi - dobre zmäsovatelé, skromné s kvalitným perím.

Sčasti majú pravdu, pretože podľa mojich poznatkov sú v kŕdľoch na dedinách väčšinou geneticky zdegenerované jedince. V posledných desaťročiach sa totiž upustilo od plemenárskej práce a krížili sa rôzne typy husí. V uzavretom chove dochádza k príbuzenskej plemenitbe.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Degenerácia sa začína tým, že k vyliahnutým húsatám sa ešte nejaké dokúpia, samozrejme, s neznámym pôvodom. Dôsledok sa prejaví v druhej či tretej generácii, a to v nevyrovnanosti chovaného materiálu, vo zvýšenom hynutí, v neduživosti, nevhodnej konverzii krmiva a neraz aj vo zvýšenom percente nekonzumovateľných častí mäsa na úkor požívateľných. K tomu sa pridružuje horšia kvalita peria, čo súvisí aj s nedostatkom vod?ných plôch. Je overené, že pobyt husí na vode zlepšuje ich kondíciu, konštitúciu, zdravie a zlepšuje kvalitu peria.

SkryťVypnúť reklamu

Chovatelia, ktorí nedôverujú hybridu tešedíkovskej husi, mali by sa vrátiť k chovu pôvodnej slovenskej husi. Toto stredne ťažké plemeno zvyčajne ponúkajú liahne Slovenského zväzu chovateľov. Vyniká skromnosťou, jemnejšou kostrou i dobrou zmäsovatelosťou. Húsatá rýchlo rastú, vo veku 8 až 10 týždňov sa prvý raz podšklbávajú, pričom poskytnú v priemere 100 gramov peria. O tri týždne neskôr vyraďujeme na dokrm husi, ktoré sa oneskorujú vo vývine. Ďalší podšklb nasleduje za 6 až 7 týždňov, pričom získame po 150 až 200 gramov peria.

Husi šklbeme tri- až štyrikrát do roka, chovné kusy len trikrát. Základným predpokladom kvality peria je jeho zrelosť, ktorú signalizuje začiatok pŕchnutia a prekríženie sa letiek. Na živom zvierati ju posúdime tak, že mu vytrhneme niekoľko pier na prsiach, bruchu a na chrbte. Vyzreté perie sa ľahko oddeľuje od lôžka, brko ostáva priesvitné, suché a tvrdé, na rozdiel od nevyzretého peria, ktoré sa vytrháva ťažko a má zakrvavený koniec. Podšklbávanie je v tomto štádiu pre zviera bolestivé a takto získaný produkt sa časom znehodnotí. Negatívne to vplýva aj na rast nového peria.

SkryťVypnúť reklamu

Rast a dozrievanie nového peria ovplyvňuje predovšetkým výdatnosť potravy, pridávanie jadrového krmiva a pobyt na vode. Z troch podšklbov získame od slovenskej bielej husi 400 až 500 gramov tohto produktu. Ak je v čase tretieho podšklbu už studená jeseň, husiam ponechávame všetko prachové perie.

Autor: Ing. Peter ORSZÁG

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 495
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 815
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 944
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 368
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 795
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 755
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 067
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 914
  1. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie!
  2. Ľubica Adamková: Gaslighting: Keď uveríš, že tvoja pravda je lož
  3. Branislav Hláčik: Superpozícia 7
  4. Ľubica Adamková: Spotrebné dane a spotrebované duše
  5. Ľubor Šešera: Najkrajšie bicyklovanie v Rakúsku (pre lenivých) - 1. časť
  6. Ján Valchár: Delúzia solúnskych bratov plus novinky z frontu
  7. Vladimír Bojničan: Mentálna pedofília: Najzákernejší zločin dogmatických ideológií
  8. Iveta Grootová: Kvetinárka
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 941
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 22 813
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 830
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 980
  5. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 10 671
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 772
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 861
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 5 284
  1. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  3. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  4. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  5. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  6. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  7. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  8. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie!
  2. Ľubica Adamková: Gaslighting: Keď uveríš, že tvoja pravda je lož
  3. Branislav Hláčik: Superpozícia 7
  4. Ľubica Adamková: Spotrebné dane a spotrebované duše
  5. Ľubor Šešera: Najkrajšie bicyklovanie v Rakúsku (pre lenivých) - 1. časť
  6. Ján Valchár: Delúzia solúnskych bratov plus novinky z frontu
  7. Vladimír Bojničan: Mentálna pedofília: Najzákernejší zločin dogmatických ideológií
  8. Iveta Grootová: Kvetinárka
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 941
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 22 813
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 830
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 980
  5. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 10 671
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 772
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 861
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 5 284
  1. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  3. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  4. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  5. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  6. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  7. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  8. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu