Možno ale gazdinky nevedia, prečo je to tak. Vysvetlenie ponúka, ako obvykle, veda. Príčinou tohto javu je etylén, plyn, ktorý sa v určitej miere uvoľňuje z každého ovocia. Veľké množstvo etylénu sa uvoľňuje najmä z banánov. Platí to aj naopak, teda že prítomnosť etylénu urýchľuje zrenie ovocia. To sa využíva vo veľkoskladoch, v ktorých sa umelo zvyšuje koncentrácia etylénu, čím sa urýchľuje zrenie banánov (ale napríklad aj paradajok). Koncentrácia etylénu sa pritom musí udržiavať vo veľmi úzkych medziach, pretože prílišným zvýšením obsahu etylénu vo vzduchu môžu banány veľmi rýchlo prezrieť.
Nahradí drahé systémy
Na sledovanie koncentrácie etylénu v skladovacích halách sa doteraz používali komplexné a veľmi drahé meracie systémy. Vo Fraunhoferovom inštitúte pre fyzikálnu meraciu techniku bol nedávno vyvinutý snímač koncentrácie etylénu, ktorý je oveľa lacnejší ako doterajšie systémy. Nový snímač pozostáva v podstate z infračerveného vysielača, špeciálneho filtra a detektora. Filter prepúšťa len žiarenie špecifickej frekvencie, pričom práve takéto žiarenie etylén absorbuje. Čím viac etylénu je vo vzduchu, tým menej žiarenia sa dostane na detektor. Nový snímač tak umožní presné stanovenie obsahu etylénu a tým aj jeho presnejšie dávkovanie. Sériová výroba inovatívneho snímača pre veľkosklady ovocia by sa mohla začať do dvoch rokov.
Autor: rm
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.