Korzár logo Korzár

Začiatky boli v mlynoch

Košice boli v polovici 19. storočia mestom obchodu a remesiel s pretrvávajúcimi formami maloobchodu a malovýroby s výnimkou veľkoobchodného

podnikania s poľnohospodárskymi produktmi. Výraznejšie sa začal rozvíjať potravinársky priemysel vďaka odbytovým ťažkostiam šľachtických veľkostatkárov. Základom tohto priemyslu v Košiciach boli mlyny, pivovary a cukrovar - ako jediný na východnom Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kapitalizácia poľnohospodárskej výroby veľkostatkov spôsobila v Uhorsku a teda aj na východnom Slovensku i keď nie výrazný, ale predsa len určitý pokrok. Statkári začali svoju produkciu spracovávať aj predávať, i keď najčastejšie zo svojich páleníc a maštalí, ale v mestách sa zakladajú výrobné podniky pre túto surovinovú bázu.

SkryťVypnúť reklamu

Začali od mlynov

Potraviny dodávali na košický trh pre miestnych aj mimomestských záujemcov a podľa ich druhu, charakteru, trvanlivosti aj do vzdialenejších miest. Mäsiarske dielne - v Košiciach ich bolo okolo roku 1830 dvadsaťštyri - zásobovali tiež miestny trh a z ktorých vznikli manufaktúry s viacerými pracovníkmi, produkovali údenárske výrobky s dlhšou dobou trvanlivosti. Ako sme uviedli v úvode, pretrvávali formy maloobchodu a malovýroby čiže remeselnej výroby a to v každom odvetví. Remeselný spôsob výroby bol aj v mlynoch. Boli to práve mlyny, od ktorých sa v Košiciach začal odvíjať potravinársky priemysel. Mlyny fungovali na vodný pohon, čo nemohlo byť efektívne pre podnikateľov, keď už boli moderné stroje. V Košiciach bola v roku 1862 založená úč. spoločnosť Košický umelý mlyn, o dva roky ďalšia - Čaňanský mlyn. Sídlo mala v Košiciach, hoci mlyn bol v Čani. Týmto spoločnostiam postupne patrili bývalé vodné mlyny.

SkryťVypnúť reklamu

Osobnosťou ktorá si zasluhuje uznanie ako prvý kapitalistický podnikateľ v potravinárskom priemysle v Košiciach, bol Leopold Ungár. Prisťahoval sa do Košíc v polovici 19. stor. a začal obchodovať s kožami. V roku 1852 založil liehovar, ten rozšíril o výrobu droždia, aj o mlyn na výrobu kukuričnej a jačmennej kukurice a výrobu škrobu. Dovtedy takýto podnik nebol nikde v celom Uhorsku. Schopnými podnikateľmi boli aj jeho traja synovia a v ďalšom období aj celá rodina Ungárovcov, ktorá mnohé desaťročia v Košiciach podnikala a pôsobila aj v rôznych funkciách vo verejnom živote. Synovia Jonáš, Ignác a Samuel v roku 1859 prevzali po otcovi podnik, a aby získali financie na jeho ďalšie rozšírenie, zriadili výkrmňu ošípaných a hovädzieho dobytka s 20 zamestnancami. Starší Košičania vedia ešte od svojich rodičov, že bola pri Hornáde pri severnej časti mesta a aj po jej zrušení sa toto miesto volalo Ungárová továreň. Na južnom predmestí v liehovare začal Leopold Ungár vyrábať likéry a ocot. Spolu s liehom, droždím, kukuričnou krupicou ich predával na týždennom trhu, odkiaľ na vozoch putovali do Halíča.

SkryťVypnúť reklamu

Pivovary

Po mlynoch bolo ďalším potravinárskym odvetvím pivovarníctvo. Pivovary - jeden pri Myslave a druhý na Pivovarskej ulici (dnes Poštovej) vlastnilo mesto a prenajímalo ich podnikateľom. Technický stav oboch pivovarov bol natoľko zlý, že na začiatku 70. rokov 19. stor. zastavili v nich výrobu a budovu na Pivovarskej mesto odovzdalo v roku 1879 štátu pre reálku (gymnázium na Poštovej). Priemyselné pivovarníctvo v Košiciach založil Ján Bayer. Na Floriánskej ulici postavil budovu pivovaru, ale s modernou veľkovýrobou v nej začal až so spoločníkom, pivovarníkom Konštantínom Bauerneblom v roku 1885. Rodina Bauerneblovcov pochádzala z Moravy a jej traja členovia boli vyučení pivovarníci. Firma Konštantína Bauernebla od roku 1903 pod názvom Bauernebl a syn prešla rôznymi zmenami, aby si udržala dobré meno výrobkov. Ako jediný pivovar v Košiciach existovala až do znárodnenia až v roku 1948. Súčasťou pivovaru bola aj sladovňa s najmodernejším strojným zariadením.

Cukrovar a kávoviny

Okrem mlynov a pivovaru bol súčasťou potravinárskeho priemyslu cukrovar. Bol zo všetkých tovární v Košiciach najstarší a zároveň aj jediný cukrovar na východnom Slovensku. Údaje o roku jeho vzniku sú rôzne: 1836 alebo 1840. Myšlienkou založiť v Košiciach cukrovar sa zaoberal statkár a podnikateľ Karol Jozef Fiedler. Mal okrem klasického aj poľnohospodárske vzdelanie a podnikal v potravinárskom priemysle. Bol iniciátorom založenia cukrovaru viacerými podnikateľmi, ktorí vytvorili úč. spoločnosť. Sám začal pestovať na svojich pozemkoch cukrovú repu a presviedčal statkárov aby ho nasledovali. Tým chcel zabezpečiť pre cukrovar nevyhnutnú surovinu. Parný stroj, ktorý zakúpil cukrovar v roku 1852, mal skvalitniť výrobu, na ktorú boli privysoké náklady. Aj tu sa borili s problémami dopravy na vzdialenejšie trhy, problémom boli aj odborníci, preto ich hľadali na Morave, aby riadili výrobu a vyškolili robotníkov, nové stroje pohltili veľa peňazí. Výrobky boli kvalitné, o čom svedčí aj strieborná medaila z krajinskej výstavy v Pešti v roku 1846. Výrobné náklady stúpali, chýbala surovina - repa a predovšetkým financie, čo bolo dôvodom pre zastavenie výroby v roku 1872a na postupnú likvidáciu podniku.

Kávu si v ďalšom období sladili košické domácnosti dovezeným cukrom. Nebola zrnková, veď v meste bola Kávovinová továreň H. Franck a synovia (sídlila v Linzi v Rakúsku). Táto továreň pokrývala takmer celú spotrebu kávovín v Uhorsku. Na ich výrobe pracovalo vyše 300 robotníkov, takže z továrne sa expedovalo na trh priemerne okolo 260 vagónov kávovín, časť do zahraničia. V roku 1904 sa stala táto továreň zásobovateľom spoločného cisárskeho a kráľovského vojska, kde sa zaviedli raňajky z kávovín. Továreň mala tiež nedostatok surovín a to čakanky od východoslovenských poľnohospodárov, kde sa ako uvádza publikácia, jej pestovanie neudomácnilo. Preto ju museli dovážať z Nemecka, Belgicka a Holandska. V tom čase už železnicou, bez ktorej si nevedeli podnikatelia predstaviť odbyt svojich výrobkov.

Špecializácia remesiel

V roku 1828 bolo v Košiciach 70 remeselných špecializácií a 460 majiteľov remeselníckych dielní. K základným spotrebným odborom, tvoriacim hlavnú zložku remeselnej výroby, patrili krajčírske dielne, ktorých bolo v tom čase 57, dielne spracujúce kožu - z nich 60 čižmárskych a 28 ševcovsko-obuvníckych Ďalej potravinárske s 24 mäsiarskymi dielňami, drevospracujúce s 18 stolármi a 11 debnárskymi dielňami, ako aj stavebné odbory. Tí, ktorí vlastnili poľnohospodársku pôdu sa zaoberali vedľajšou poľnohospodárskou výrobou, ktorej produkty aj predávali - obilie, víno z vlastných viníc, dobytok. Ešte v stredovekých Košiciach mešťania mali vinice aj v iných chotároch východoslovenských miest a obcí. Zabezpečovala im ekonomickú istotu, zvyšovala vážnosť meštianskeho a kupeckého stavu a obchod s produktmi z nej finančný príjem. Tieto skutočnosti charakterizovali spoločenské ovzdušie doby a pretrvali až do začiatku 20. stor., keď sa prešlo na voľné podnikanie.

SOŇA MAKAROVÁ

Autor: Hrdza - Komajota tour 2008

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 826
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 502
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 544
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 430
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 357
  6. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 340
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 270
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 017
  1. Peter Slamenik: Černák
  2. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  3. Ján Chomík: Blázni
  4. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  5. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  6. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  7. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  8. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 26 999
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 161
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 199
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 257
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 816
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 320
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 986
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 779
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Peter Slamenik: Černák
  2. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  3. Ján Chomík: Blázni
  4. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  5. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  6. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  7. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  8. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 26 999
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 161
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 199
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 257
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 816
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 320
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 986
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 779
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu