Korzár logo Korzár

ZDENĚK TROŠKA JE SKVELÝ REŽISÉR I KUCHÁR

Skvelý český rozprávkový a komediálny režisér Zdeněk Troška je neúnavný. Len nedávno dokončil rozprávku Najkrajšia hádanka a už pripravuje ďalšiu.

Tentoraz chce siahnuť do zásob Boženy Nemcovej a plánuje nakrútiť rozprávku Čertova nevesta. Začal už zháňať peniaze a ak sa mu to podarí, máme sa na čo tešiť.

Zdeněk sa však nevyzná len vo filmovom fachu, ale jeho vášňou je aj kulinárčenie. Napísal aj knihu receptov s nevšedným názvom "Nebe v hubě, aneb Chrocht, Chrocht". A keď začne rozprávať o jedle a varení, je to priam symfónia chutí a vôní.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Variť sa naučil vo Francúzsku

Kuchtenie je jeho koníčkom, ale prinútili ho k tomu okolnosti. "U nás doma sa vždy dobre varilo, je to v génoch. Časom, hlavne počas svojich (hladných) štúdií vo Francúzsku som sa naučil variť aj ja," priznal. A nerobí mu problém kuchtiť aj sám pre seba. "Takzvanou studenou večerou by ma nikto neuctil. Večera musí byť teplá a nesmie chýbať polievka! Bez nej to proste neberiem. Nie som lenivý si aj neskoro večer uvariť kôprovú alebo uhorkovú omáčku, zemiak a vajce a s pocitom blaženosti odchádzam do postele," rozplýva sa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Nemusí šupku na mlieku

Hoci uprednostňuje slané jedlá pred sladkými, zvládne aj to. "Upečiem štrúdľu i olejovú bábovku mamičky Ruženky." Troška je však vďačným stravníkom, lebo v jedle nepreberá. "Som nadšený všežravec. Jem všetko, všade a vždy s radosťou. Polievky, omáčky, cestoviny, strukoviny, vajcia, zeleninu, ryby, všetko. Aj on má však neobľúbené výnimky: "Sú to len šupka na mlieku a kozí syr, alebo mlieko. A nemusím ani krupičnú kašu, to je silná šupka."

Diétam neprepadá

Hoci jeho vášeň pre jedlo občas vidno aj na postave, radikálnym diétam neprepadá. "Troška a diéta to je ako čert a svätená voda. Keď funím na schodoch, uberiem len na kvantite jedla. A je to. Pravda, prvé štyri dni sú krušné. Hlavná vec je vedieť rozlíšiť hlad od chuti. Hlad zaženiete kúskom syra, šunky, vajcom, ale tie chúťky, to sú zákerné potvory, našepkávačky, chladničkové roztopašnice. Tak jem do momentu, kedy cítim, že už by to stačilo. Prestanem a po dvoch troch hodinách to dojem. A verte, že to funguje.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: nov, Šíp

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  2. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  3. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  4. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  5. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  6. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  7. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  8. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 12 390
  2. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 6 262
  3. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 6 246
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 661
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 5 423
  6. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 512
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 2 742
  8. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 1 941
  1. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  2. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria?
  3. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  4. Ivan Čáni: Keď sa Blaha naparuje v Europarlamente pred „vypredaným“ hľadiskom.
  5. Juraj Sališ: Klasický dôchodcovský systém nie je nič iné ako šikovný podvod.
  6. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  7. Štefan Šturdzík: Róbert , novinári sú strážny pes demokracie.
  8. Imunoblog: Suchý vzduch: Ako vplýva vykurovacia sezóna na naše sliznice?
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 14 405
  2. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 12 675
  3. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 10 118
  4. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 9 867
  5. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 4 888
  6. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 4 831
  7. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský? 4 805
  8. Ján Valchár: Základný stavebný kameň každej ideológie: STRACH 4 317
  1. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  2. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  3. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  4. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  5. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
  6. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
  7. Dušan Koniar: Trnafský Kazisvet, náš agilný sused zo spoločného dvora
  8. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu