Tentoraz chce siahnuť do zásob Boženy Nemcovej a plánuje nakrútiť rozprávku Čertova nevesta. Začal už zháňať peniaze a ak sa mu to podarí, máme sa na čo tešiť.
Zdeněk sa však nevyzná len vo filmovom fachu, ale jeho vášňou je aj kulinárčenie. Napísal aj knihu receptov s nevšedným názvom "Nebe v hubě, aneb Chrocht, Chrocht". A keď začne rozprávať o jedle a varení, je to priam symfónia chutí a vôní.
Variť sa naučil vo Francúzsku
Kuchtenie je jeho koníčkom, ale prinútili ho k tomu okolnosti. "U nás doma sa vždy dobre varilo, je to v génoch. Časom, hlavne počas svojich (hladných) štúdií vo Francúzsku som sa naučil variť aj ja," priznal. A nerobí mu problém kuchtiť aj sám pre seba. "Takzvanou studenou večerou by ma nikto neuctil. Večera musí byť teplá a nesmie chýbať polievka! Bez nej to proste neberiem. Nie som lenivý si aj neskoro večer uvariť kôprovú alebo uhorkovú omáčku, zemiak a vajce a s pocitom blaženosti odchádzam do postele," rozplýva sa.
Nemusí šupku na mlieku
Hoci uprednostňuje slané jedlá pred sladkými, zvládne aj to. "Upečiem štrúdľu i olejovú bábovku mamičky Ruženky." Troška je však vďačným stravníkom, lebo v jedle nepreberá. "Som nadšený všežravec. Jem všetko, všade a vždy s radosťou. Polievky, omáčky, cestoviny, strukoviny, vajcia, zeleninu, ryby, všetko. Aj on má však neobľúbené výnimky: "Sú to len šupka na mlieku a kozí syr, alebo mlieko. A nemusím ani krupičnú kašu, to je silná šupka."
Diétam neprepadá
Hoci jeho vášeň pre jedlo občas vidno aj na postave, radikálnym diétam neprepadá. "Troška a diéta to je ako čert a svätená voda. Keď funím na schodoch, uberiem len na kvantite jedla. A je to. Pravda, prvé štyri dni sú krušné. Hlavná vec je vedieť rozlíšiť hlad od chuti. Hlad zaženiete kúskom syra, šunky, vajcom, ale tie chúťky, to sú zákerné potvory, našepkávačky, chladničkové roztopašnice. Tak jem do momentu, kedy cítim, že už by to stačilo. Prestanem a po dvoch troch hodinách to dojem. A verte, že to funguje.
Autor: nov, Šíp
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.