Spracovala: Jana Ogurčáková&nov
Vôňa čerstvej kávy a jej lahodná chuť je pre moderátorku Martinu Šimkovičovú neoddeliteľnou súčasťou života. A nevie si bez toho predstaviť ani jediný deň. "Som 100-percentný kávičkár," priznáva šarmantná blondínka. K známym kávičkárom patrí aj stálica česko - slovenskej hudobnej scény, Miroslav Žbirka. Posedieť si v príjemnej atmosfére kaviarne je úžasným relaxom pre mnohých z nás. Vôňa kávy je okúzľujúca, ak sa k tomu pridá zaujímavá spoločnosť, milý personál, chutný interiér a dobré noviny, nemá to chybu.
Známy je aj sarkastický výrok rakúskeho psychiatra Viktora Frankla: "Kvalita prednášky často závisí od kvality kávy." Český básnik Jaroslav Seifert vyjadril svoj vzťah ku káve romantickejšie : "Ženy sú bielučký cukor v horúcej káve života."
Žbirka: Káva je moja jediná neresť!
Miro žbirka sa nedávno vyjadril, že kofeín je jeho jedinou neresťou. "Kofeín na mňa pôsobí úplne perfektne. Je to jediná vec, ktorá mi pomáha pri skladaní a pri koncertoch. Za svoj život som vypil hektolitre kávy a nie som schopný nijako to obmedziť" priznal sympatický spevák.
Moderátorka správ na Markíze Martina Šimkovičová bola kedysi dokonca čiernemu moku taká oddaná, že to preháňala: "Bolo také obdobie, že som vypila aj sedem šálok za deň. Lekári mi to však odporučili obmedziť a tak teraz denne vypijem asi tri šálky."
Zbožňuje horkú s mliekom
Aby káva Martine chutila, musí byť horká, nie veľmi silná a s troškou mlieka. A má aj svoj obľúbený druh, na ktorý nedá dopustiť. Je to Mokarabia a vie si ju pripraviť aj doma. "Kúpila som si špeciálny kávovar, ktorý mi kávu zomelie, pretože zbožňujem vôňu čerstvej mletej kávy a potom mi ´vystrelí´ hotový nápoj. Zvykli si na to aj moji kamaráti," vysvetľuje zanietená kávičkárka. Na druhej strane sa však moderátorke markizáckeho spravodajstva nezavďačíte klasickým zalievaným "turkom". "To vo mne evokuje štúdium na vysokej škole, kedy som sa po nociach učila a nalievala práve týmto," smeje sa. Martina má rada aj typickú atmosféru kaviarní. "Samozrejme, že rada chodievam s kamarátkami do kaviarne. Keď máme čas, rady si posedíme pri dobrej kávičke a poklebetíme si. Má to svoje čaro," dodáva na záver.
História
Kávu máme vďaka etiópskym pastierom. Tak aspoň hovorí legenda. Tí spozorovali zvláštne účinky na kozách, ktoré skonzumovali zrnká kávy a následne sa akoby roztancovali. Bolo to v 9. storočí. Dovtedy kým prišli na to, že pražením sa dá získať lahodný mok, zrnká kávy len žuli. V našich končinách súvisí rozmach kávy s príchodom priemyselnej revolúcie. Kofeín v nej totiž spoľahlivo zaistil, že robotníci pri strojoch nezaspali. Názov obľúbeného nápoja pochádza z etiópskej oblasti Kaffa. Prvé kaviarne otvorili v 17. storočí v Benátkach. Najznámejšia moderná kaviareň je možno Central Perk zo seriálu Priatelia, ktorá je epicentrom celého ich priateľstva, vtipov a zábavných príhod.
Kaviareň roka mesta Košice
Pre košických milovníkov kávy zorganizovala PR agentúra Banicow pod záštitou primátora mesta súťaž o kaviareň roka 2008. Jej cieľom je pozdvihnúť úroveň a konkurencieschopnosť podnikov podávajúcich v meste kávu. Súťaž prebieha tak, že v zúčastnenej kaviarni, kde si zákazník objedná kávu, dostane hlasovací lístok, ktorý obsahuje kritéria hodnotenia kaviarne. Po vyplnení ju vhodí do zapečatenej hlasovacej urny v kaviarni, pričom môže vyhrať dary v hodnote 100 tisíc korún. Do súťaže sa zapojilo 16 košických kaviarní a ukončí je záverečný ceremoniál vyhlásenia víťaznej kaviarne. Detailné informácie o súťaži sa dozviete na www.banicow.sk.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.