Korzár logo Korzár

Ako zistím kvalitu zemiakov? Majú byť mäkké, bez klíčkov? Odborník radí domácu produkciu

Tradičné zemiakárske oblasti sa presúvajú.

Ilustračné foto. Ilustračné foto. (Zdroj: TASR)

Pri Košiciach skúšajú nové odrody zemiakov, sóje, jačmeňa, repky olejky, pšenice a kukurice. Na jeseň by mala byť otvorená nová, modernejšia a zelenšia skúšobná poľnohospodárska stanica v Belži v okolí metropoly východu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O tom, prečo práve v tejto oblasti, načo skúšobná stanica slúži a koľko odrôd sóje sa u nás pestuje pre Korzár prezradili riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho ĽUBA GAŠPAROVÁ, riaditeľka odboru odrodového skúšobníctva KATARÍNA HANZELYOVÁ, plodinový špecialista pre zemiaky MARIÁN TOKÁR a plodinová špecialistka pre sóju fazuľovú KATEŘINA NOVÁKOVÁ MLČÁKOVÁ.

SkryťVypnúť reklamu

Prečo sa z dlhodobého hľadiska pestuje na Slovensku stále menej zemiakov?

Marián Tokár: Je to najmä zmenou stravovacích návykov ľudí - klesá ich spotreba a teda aj pestovateľská plocha. Je to spôsobené aj vysokou cenou vstupov u pestovateľov – drahé sadivo, hnojivá, vysoký počet aplikácií prípravkov na ochranu rastlín v priebehu vegetácie, drahá technológia dopestovania, spracovania, pozberovej úpravy, skladovania, stúpajúca cena energií. Svoj podiel na tom má aj vysoká náročnosť na ľudskú prácu a klimatické zmeny – otepľovanie.

Ale podľa vyjadrenia predsedu zemiakárskeho a zeleninárskeho zväzu SR sa tento rok na Slovensku pestujú zemiaky na ploche 5428 hektárov, z toho na viac ako 1000 hektároch skorých zemiakov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom plocha mierne vzrástla.

SkryťVypnúť reklamu

Čím je to?

Marián Tokár: Stabilizačným prvkom produkcie, ako aj ekonomiky pestovania zemiakov v dôsledku klimatických zmien sa stala voda. V súčasnosti sa polovica plôch konzumných zemiakov pestuje paradoxne v teplejších pestovateľských oblastiach s podmienkou využívania závlah.

A v chladnejších, pred nedávnom typicky zemiakárskych oblastiach Spiša, Liptova, Oravy či Severného Šariša, kde sa v dôsledku chladnejšej klímy prirodzene nachádza aj menej škodcov, ktorí sú prenášačmi vírusových, alebo fytoplazmatických ochorení, sa zakladajú množiteľské porasty za účelom výroby zdravého a kvalitného zemiakového sadiva.

Súvisiaci článok Prvé slovenské zemiaky už smerujú do obchodov, ide o mimoriadne skorý zber úrody Čítajte 

Teda už neplatí, že zemiaky sú typické pre vyššie a chladnejšie kraje?

Marián Tokár: Stále to platí, avšak sa pestujú s väčším rizikom pestovania. Aj preto, že aj vo vyšších polohách sa vyskytujú dlhšie obdobia bez zrážok, vyššie denné a nočné teploty, voči ktorým sú niektoré odrody tolerantnejšie, no niektoré odrody to neznášajú a predčasne fyziologicky dozrejú na úkor úrody hľúz. Stále platí, že rast zemiakov prebieha do teploty vzduchu 26-30°C, v noci prebieha transformácia cukrov pri nižších teplotách, na úrovni 15°C za dostatočnej pôdnej vlhkosti.

SkryťVypnúť reklamu

Preto v chladnejších podmienkach pestovania majú záhradkári v období sucha pri nutnom zavlažovaní a pri minimálnej ochrane proti chorobám a škodcom stále veľkú šancu dopestovať veľmi dobrú úrodu kvalitných konzumných zemiakov s vysokým obsahom hodnotných látok a s vysokou vnútornou kvalitou hľúz.

Súvisiaci článok Pod Tatrami začali s výsadbou zemiakov, prevažne ide o množiteľské odrody Čítajte 

Môžu si na Slovensku pestovatelia zasadiť hocijakú odrodu zemiaka, ktorú by chceli vyskúšať pestovať?

Marián Tokár: Nie, na území Slovenska sa môže pestovať iba odroda zemiaka, ktorá je zapísaná v Európskej únii v Spoločnom katalógu odrôd poľných plodín, čo znamená, že odroda bola preskúšaná minimálne dva roky v poľných podmienkach aspoň v jednom členskom štáte Európskej únie a splnila kritériá na jej registráciu v danom členskom štáte.

Avšak pestovatelia zemiakov na Slovensku by si mali vyberať z odrôd, ktoré sú zapísané v Listine registrovaných odrôd Slovenskej republiky, alebo z odrôd, ktoré boli preskúšané v tzv. postregistračných skúškach, pretože tieto odrody boli preskúšané na viacerých skúšobných staniciach Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho, v klimatických podmienkach Slovenska.

Aké sú kritériá na registráciu konkrétnej odrody zemiaka u nás?

Marián Tokár: Napríklad ukončené skúšky na odlišnosť, vyrovnanosť a stálosť odrody s pozitívnym výsledkom, lepšia úroda v porovnaní s priemerom kontrolných odrôd, vyhovujúci zdravotný stav (čiže odolnosť voči chorobám a škodcom), vyhovujúca vnútorná a technologická kvalita hľúz.

Hľadanie a následné skúšanie nových odrôd je súčasťou hľadania nových, alebo už zabudnutých genotypov, ktoré sa vyznačujú prijateľnou úžitkovou hodnotou, ale zároveň v procese prebiehajúcich klimatických zmien obsahujú vlastnosti, gény, ktoré vedia prípadnému stresu zo sucha lepšie odolávať.

Súčasťou tohto procesu je odrodové skúšobníctvo, ktoré na Slovensku, tak ako aj v iných vyspelých európskych štátoch už viac ako sedem desaťročí vykonáva svoju činnosť a ako čas ukázal, práve v podmienkach meniacej sa klímy nadobúda svoje nové opodstatnenie.

Súvisiaci článok Poľnohospodári dostanú dotácie na špeciálnu rastlinnú výrobu Čítajte 

Menia sa zemiakové odrody? Používali sa kedysi iné a teraz zas iné? A prečo?

Marián Tokár: Po vstupe Slovenska do Európskej únie a začiatku platnosti Spoločného katalógu odrôd sa na Slovensku môžu pestovať všetky odrody, ktoré boli registrované v hociktorom členskom štáte Európskej únie. V súčasnosti je v spoločnom katalógu Európskej únie zapísaných viac ako 1500 odrôd zemiakov a teda každý pestovateľ, výrobca zemiakov môže teoreticky pestovať hociktorú z týchto 1500 odrôd.

Na druhej strane, položme si otázku, či odroda, ktorá bola vyšľachtená v rozdielnom klimatickom pásme (napr. Grécku, Portugalsku), bude vhodná na pestovanie na Slovensku? Preto aj Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v spolupráci so Zemiakárskym a zeleninárskym zväzom SR, zemiakárskymi firmami pôsobiacimi na slovenskom trhu permanentne skúšajú a preverujú v slovenských poľných podmienkach nové odrody a výsledky o nových odrodách ďalej „posúvajú“ pestovateľom.

Akým zemiakom sa u nás darí?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAY2A na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  2. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  3. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  4. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  6. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  7. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  8. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  1. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  2. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  3. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  4. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  5. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  8. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 13 752
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 6 209
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 219
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 387
  5. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 951
  6. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 210
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 087
  8. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti 1 721
  1. Zuzana Valachovičová: David Nicholls – Tu a teraz
  2. Irena Šimuneková: Liptov – Važec a Važecká jaskyňa
  3. Radovan Čipka: Nemoderne, nedemokraticky, nekresťansky, ale aspoň s Ficom
  4. Jozef Huljak: Washington verzus Brusel. Dva svety v boji o vzácne zeminy.
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Podlužany
  6. Viktor Pamula: Film Patriot v kontexte dneška
  7. Angelika Herčková: Sloboda sa nekradne, tá sa ignoruje
  8. Miro Jankes: Oneskorený júnový výber z fotiek 2025
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 545
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 392
  3. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 113
  4. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 469
  5. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 5 222
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 5 037
  7. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 4 648
  8. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 552
  1. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  2. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  3. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  4. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  5. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  6. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  7. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  8. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Zuzana Valachovičová: David Nicholls – Tu a teraz
  2. Irena Šimuneková: Liptov – Važec a Važecká jaskyňa
  3. Radovan Čipka: Nemoderne, nedemokraticky, nekresťansky, ale aspoň s Ficom
  4. Jozef Huljak: Washington verzus Brusel. Dva svety v boji o vzácne zeminy.
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Podlužany
  6. Viktor Pamula: Film Patriot v kontexte dneška
  7. Angelika Herčková: Sloboda sa nekradne, tá sa ignoruje
  8. Miro Jankes: Oneskorený júnový výber z fotiek 2025
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 545
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 392
  3. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 113
  4. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 469
  5. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 5 222
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 5 037
  7. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 4 648
  8. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 552
  1. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  2. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  3. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  4. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  5. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  6. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  7. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  8. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu