Korzár logo Korzár

Ako zistím kvalitu zemiakov? Majú byť mäkké, bez klíčkov? Odborník radí domácu produkciu

Tradičné zemiakárske oblasti sa presúvajú.

Ilustračné foto. Ilustračné foto. (Zdroj: TASR)

Pri Košiciach skúšajú nové odrody zemiakov, sóje, jačmeňa, repky olejky, pšenice a kukurice. Na jeseň by mala byť otvorená nová, modernejšia a zelenšia skúšobná poľnohospodárska stanica v Belži v okolí metropoly východu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O tom, prečo práve v tejto oblasti, načo skúšobná stanica slúži a koľko odrôd sóje sa u nás pestuje pre Korzár prezradili riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho ĽUBA GAŠPAROVÁ, riaditeľka odboru odrodového skúšobníctva KATARÍNA HANZELYOVÁ, plodinový špecialista pre zemiaky MARIÁN TOKÁR a plodinová špecialistka pre sóju fazuľovú KATEŘINA NOVÁKOVÁ MLČÁKOVÁ.

SkryťVypnúť reklamu

Prečo sa z dlhodobého hľadiska pestuje na Slovensku stále menej zemiakov?

Marián Tokár: Je to najmä zmenou stravovacích návykov ľudí - klesá ich spotreba a teda aj pestovateľská plocha. Je to spôsobené aj vysokou cenou vstupov u pestovateľov – drahé sadivo, hnojivá, vysoký počet aplikácií prípravkov na ochranu rastlín v priebehu vegetácie, drahá technológia dopestovania, spracovania, pozberovej úpravy, skladovania, stúpajúca cena energií. Svoj podiel na tom má aj vysoká náročnosť na ľudskú prácu a klimatické zmeny – otepľovanie.

Ale podľa vyjadrenia predsedu zemiakárskeho a zeleninárskeho zväzu SR sa tento rok na Slovensku pestujú zemiaky na ploche 5428 hektárov, z toho na viac ako 1000 hektároch skorých zemiakov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom plocha mierne vzrástla.

SkryťVypnúť reklamu

Čím je to?

Marián Tokár: Stabilizačným prvkom produkcie, ako aj ekonomiky pestovania zemiakov v dôsledku klimatických zmien sa stala voda. V súčasnosti sa polovica plôch konzumných zemiakov pestuje paradoxne v teplejších pestovateľských oblastiach s podmienkou využívania závlah.

A v chladnejších, pred nedávnom typicky zemiakárskych oblastiach Spiša, Liptova, Oravy či Severného Šariša, kde sa v dôsledku chladnejšej klímy prirodzene nachádza aj menej škodcov, ktorí sú prenášačmi vírusových, alebo fytoplazmatických ochorení, sa zakladajú množiteľské porasty za účelom výroby zdravého a kvalitného zemiakového sadiva.

Súvisiaci článok Prvé slovenské zemiaky už smerujú do obchodov, ide o mimoriadne skorý zber úrody Čítajte 

Teda už neplatí, že zemiaky sú typické pre vyššie a chladnejšie kraje?

Marián Tokár: Stále to platí, avšak sa pestujú s väčším rizikom pestovania. Aj preto, že aj vo vyšších polohách sa vyskytujú dlhšie obdobia bez zrážok, vyššie denné a nočné teploty, voči ktorým sú niektoré odrody tolerantnejšie, no niektoré odrody to neznášajú a predčasne fyziologicky dozrejú na úkor úrody hľúz. Stále platí, že rast zemiakov prebieha do teploty vzduchu 26-30°C, v noci prebieha transformácia cukrov pri nižších teplotách, na úrovni 15°C za dostatočnej pôdnej vlhkosti.

SkryťVypnúť reklamu

Preto v chladnejších podmienkach pestovania majú záhradkári v období sucha pri nutnom zavlažovaní a pri minimálnej ochrane proti chorobám a škodcom stále veľkú šancu dopestovať veľmi dobrú úrodu kvalitných konzumných zemiakov s vysokým obsahom hodnotných látok a s vysokou vnútornou kvalitou hľúz.

Súvisiaci článok Pod Tatrami začali s výsadbou zemiakov, prevažne ide o množiteľské odrody Čítajte 

Môžu si na Slovensku pestovatelia zasadiť hocijakú odrodu zemiaka, ktorú by chceli vyskúšať pestovať?

Marián Tokár: Nie, na území Slovenska sa môže pestovať iba odroda zemiaka, ktorá je zapísaná v Európskej únii v Spoločnom katalógu odrôd poľných plodín, čo znamená, že odroda bola preskúšaná minimálne dva roky v poľných podmienkach aspoň v jednom členskom štáte Európskej únie a splnila kritériá na jej registráciu v danom členskom štáte.

Avšak pestovatelia zemiakov na Slovensku by si mali vyberať z odrôd, ktoré sú zapísané v Listine registrovaných odrôd Slovenskej republiky, alebo z odrôd, ktoré boli preskúšané v tzv. postregistračných skúškach, pretože tieto odrody boli preskúšané na viacerých skúšobných staniciach Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho, v klimatických podmienkach Slovenska.

Aké sú kritériá na registráciu konkrétnej odrody zemiaka u nás?

Marián Tokár: Napríklad ukončené skúšky na odlišnosť, vyrovnanosť a stálosť odrody s pozitívnym výsledkom, lepšia úroda v porovnaní s priemerom kontrolných odrôd, vyhovujúci zdravotný stav (čiže odolnosť voči chorobám a škodcom), vyhovujúca vnútorná a technologická kvalita hľúz.

Hľadanie a následné skúšanie nových odrôd je súčasťou hľadania nových, alebo už zabudnutých genotypov, ktoré sa vyznačujú prijateľnou úžitkovou hodnotou, ale zároveň v procese prebiehajúcich klimatických zmien obsahujú vlastnosti, gény, ktoré vedia prípadnému stresu zo sucha lepšie odolávať.

Súčasťou tohto procesu je odrodové skúšobníctvo, ktoré na Slovensku, tak ako aj v iných vyspelých európskych štátoch už viac ako sedem desaťročí vykonáva svoju činnosť a ako čas ukázal, práve v podmienkach meniacej sa klímy nadobúda svoje nové opodstatnenie.

Súvisiaci článok Poľnohospodári dostanú dotácie na špeciálnu rastlinnú výrobu Čítajte 

Menia sa zemiakové odrody? Používali sa kedysi iné a teraz zas iné? A prečo?

Marián Tokár: Po vstupe Slovenska do Európskej únie a začiatku platnosti Spoločného katalógu odrôd sa na Slovensku môžu pestovať všetky odrody, ktoré boli registrované v hociktorom členskom štáte Európskej únie. V súčasnosti je v spoločnom katalógu Európskej únie zapísaných viac ako 1500 odrôd zemiakov a teda každý pestovateľ, výrobca zemiakov môže teoreticky pestovať hociktorú z týchto 1500 odrôd.

Na druhej strane, položme si otázku, či odroda, ktorá bola vyšľachtená v rozdielnom klimatickom pásme (napr. Grécku, Portugalsku), bude vhodná na pestovanie na Slovensku? Preto aj Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v spolupráci so Zemiakárskym a zeleninárskym zväzom SR, zemiakárskymi firmami pôsobiacimi na slovenskom trhu permanentne skúšajú a preverujú v slovenských poľných podmienkach nové odrody a výsledky o nových odrodách ďalej „posúvajú“ pestovateľom.

Akým zemiakom sa u nás darí?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAY2A na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Rozhovory Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 357
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 8 149
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 890
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 103
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 3 826
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 918
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 518
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 386
  1. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  2. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  3. Martin Pollák: Hra o záchranu
  4. Tomas Hlavaty: Aj ty Brutus?
  5. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  6. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: Chrám sv. Vladimíra v Sevastopole
  7. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  8. Martin Škopec Antal: Zbytočná rétorická nadpráca Michala Šimečku
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 35 644
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 274
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 520
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 659
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 907
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 840
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 6 045
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 718
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  2. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  3. Martin Pollák: Hra o záchranu
  4. Tomas Hlavaty: Aj ty Brutus?
  5. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  6. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: Chrám sv. Vladimíra v Sevastopole
  7. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  8. Martin Škopec Antal: Zbytočná rétorická nadpráca Michala Šimečku
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 35 644
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 274
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 520
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 659
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 907
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 840
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 6 045
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 718
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu