Karfiolová polievka so syrom
Potrebujeme: 1 stredne veľký až veľký karfiol rozdelený na ružičky, 1/2 šálky (š) postrúhanej mrkvy, 1/3 š nadrobno nakrájaného zeleru, 3 š vody, 2 čajové lyžičky (ČL) kuracieho alebo zeleninového bujónu, asi 50 g masla, 4 polievkové lyžice (PL) hladkej múky, 1 ČL soli, 1/4 ČL čierneho korenia, 2 š plnotučného alebo polotučného mlieka, 110 g postrúhaného cheddaru
Postup: Do hrnca na polievku dáme karfiol, mrkvu, zeler, vodu a bujón. Všetko privedieme k varu, plameň znížime a necháme variť asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne. V menšom hrnci roztopíme maslo, vmiešame do neho múku, soľ, mleté čierne korenie a mlieko. Povaríme asi minútu a pol, kým zápražka nezhustne. Potom plameň znížime, prisypeme syr a miešame, kým sa neroztopí. Zmes vylejeme k zelenine, necháme variť asi 5 minút a odstavíme.
Zdroj: mycountrytable.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.