Hubový bourguignon
Potrebujeme: 30 g sušených hríbov, 450 g na plátky pokrájaných šampiňónov, 2 polievkové lyžice (PL) extra panenského olivového oleja, 1 nadrobno nakrájanú žltú cibuľu, 100 g na plátky pokrájanej mrkvy, 1 nadrobno pokrájanú červenú papriku, 3 - 4 nadrobno pokrájaných strúčiky cesnaku, 1 čajovú lyžičku (ČL) sušeného tymianu, 1 ČL sušeného oregana, 2 PL paradajkovej pasty, 240 g červeného vina (napr. cabernet), 2 PL masla, 2 PL hladkej múky, soľ a mleté čierne korenie, čerstvú pažítku na vrch, cestoviny alebo zemiakovú kašu ako prílohu
Postup: Sušené huby zalejeme šálkou horúcej vody a dáme bokom. Vo veľkom hrnci na troche oleja osmahneme cibuľku dosklovita spolu s červenou paprikou a mrkvou. Pridáme na plátky pokrájané šampiňóny, cesnak, tymian a oregano a varíme, kým huby nezačnú púšťať šťavu (asi 7 - 10 minút). Sušene huby vyberieme z vody, ktorú však nevylievame, odhodíme z nich všetky tvrdé časti, nadrobno pokrájame a prihodíme do hrnca spolu s paradajkovou pastou. Zamiešame a pár minút povaríme. Pridáme aj červené víno a precedenú vodu zo sušených húb. Varíme 10 minút alebo kým sa tekutina nezredukuje na polovicu.
V malej miske zmiešame vidličkou maslo a múku do mrveničkovej konzistencie a pridáme do hrnca, aby omáčka zhustla. Osolíme a koreníme. Na záver pred podávaním posypeme pažítkou.
Zdroj: makingthymeforhealth.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.