Šošovicovo-tekvicové karí
Potrebujeme: 800 g tekvice, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 15 g čerstvého zázvoru, 2 polievkové lyžice (PL) oleja (sezamového, ak máme), 1 čajovú lyžičku (ČL) karí korenia, 1 ČL kurkumy, mleté čierne korenie, 1 PL paradajkovej pasty, 400 ml kokosového mlieka, 2 bobkové listy, 70 g žltej šošovice, soľ, 1 veľký dozretý pomaranč, citrónovú kôru, 1 klinček, thajskú alebo obyčajnú bazalku, 60 g hrášku (rozmrazeného)
Postup: Tekvicu olúpeme a odstránime jadro. Cesnak, cibuľu a zázvor očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Potom pridáme karí, kurkumu, čierne korenie a paradajkovú pastu a krátko ešte opražíme.
Primiešame kokosové mlieko a privedieme k varu. Vhodíme na kocky pokrájanú tekvicu, umytú šošovicu, bobkové listy a klinček. Necháme variť asi 20 minút, kým omáčka nenadobudne krémovú konzistenciu a odstavíme. Vyberieme bobkové listy a klinček, dochutíme citrónovou kôrou a soľou a pridáme aj očistený a na čisté mesiačiky nakrájaný pomaranč. Nakoniec posypeme bazalkou a rozmrazeným hráškom. Podávame s ryžou.
Zdroj: klaraslife.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.