Korzár logo Korzár
Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Slaný lososový koláč

Inšpirujte sa chuťou Libanonu.

(Zdroj: pexels.com/ Amanda Reed)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slaný lososový koláč

Potrebujeme na cesto: 2,5 šálky (š) hladkej múky, 1 čajovú lyžičku (ČL) soli, 1 ČL cukru, 2 studené maslá nakrájané na malé kocky, 2 ČL bieleho alebo jablčného octu, prípadne citrónovej šťavy, 1/2 š ľadovej vody.

Na plnku: 6 veľkých vajec, 1,5 š šľahačkovej smotany, 680 g mäsa z divokého lososa, 3 póry, 1/3 š oleja, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, 2 ČL karí, 1 polievkovú lyžicu nadrobno posekaného čerstvého kôpru, 1 š postrúhaného syra gruyère.

Postup: Suché suroviny na cesto zmiešame v miske, potom do zmesi prstami votrieme na kocky nakrájané studené maslo. Postupne prilievame vodu a ocot, pričom stále miešame, kým zmes nedrží pohromade. Cesto vyhnetieme, vyformujeme do gule, zabalíme do fólie, dlaňou roztlačíme do tvaru disku a dáme odstáť do chladničky na 30 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým si pripravíme plnku. Lososa dáme na mriežku vloženú do hrnca s vodou, zakryjeme a necháme ho asi 7 minút pripravovať na pare. Potom odstavíme a necháme, aby zvyšné teplo dokončilo prípravu mäsa, dávame však pozor, aby sa nám pri tom nevysušilo. Keď bude dostatočne uvarené, hrniec odokryjeme a lososa necháme vychladiť na takú teplotu, aby sa s ním dalo narábať ručne. Vtedy ho potrháme nadrobno, pričom pri tom odstránime všetky kosti, kožu i nadbytočný tuk.

Pór očistíme, nakrájame na malé kúsky, namočíme do vody, aby sme odstránili všetku nečistotu, a zlejeme. Krátko ho opečieme na oleji, masle alebo kombinácii oboch, kým nezmäkne, prikryjeme a pod pokrievkou ho necháme variť, kým nebude sklovitý. Odokryjeme, počkáme ešte, kým sa nezredukuje prípadná nadbytočná tekutina, a dochutíme s karí korením, soľou či čímkoľvek podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto vyberieme a necháme zohriať na izbovú teplotu (alebo v mikrovlnke na 30 sekúnd) a vyvaľkáme na pomúčenej doske tak, aby zapasovala do vymastenej a papierom na pečenie vyloženej formy na pie. Prebytočné kusy odrežeme a dno poriadne poprepichujeme vidličkou. Prikryjeme ho ďalším kusom papiera na pečenie a vysypeme naň suchú fazuľu, aby sme ho zaťažili. Pečieme v rúre asi 30 minút dozlatista.

V miske rozšľaháme vajíčka so smotanou, lososom, pórom, syrom a korením so soľou. Zmes vylejeme do predpečenej krusty a pečieme ďalších 30 minút, kým všetko nezatuhne. Podávame teplé.

Zdroj: tasteofbeirut.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  4. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  5. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  8. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  9. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 507
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 707
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 5 903
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 298
  5. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 932
  6. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 2 885
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 855
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 321
  9. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 1 932
  10. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 816

Blogy SME

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

V škole v Plešivci je v karanténe aj 30 percent učiteľov na druhom stupni.


17. sep
Eduard Žitňanský

Pretože inflácia straší všetkých, všetci sa pýtajú na príčiny rastu cien.


17. sep
Ženy protestujú proti obmedzeniu interrupcií v Texase.

Snahy započalo KDH už v 90. rokoch.


14. sep
Zasadacia miestnosť.

Zamestnancov lákajú modernejšie priestory.


15. sep

Blogy SME

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu