Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Škoricové hniezda s prepusteným maslom

Náročnejšia príprava, no výsledok stojí za námahu.

(Zdroj: fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Škoricové hniezda s prepusteným maslom

Potrebujeme na cesto: 2 a 1/4 čajovej lyžičky (ČL) aktívneho suchého droždia, 250 g vlažného plnotučného mlieka, 50 g cukru, 565 g hladkej múky, 1 ČL soli, 2 vajíčka izbovej teploty, 1 ČL pasty z vanilkových semiačok (alebo vanilkový cukor), 100 g masla izbovej teploty

Na plnku: 250 g stuhnutého prepusteného masla, 375 g tmavého hnedého cukru, 3 polievkové lyžice (PL) škorice, štipka soli, 1/2 ČL pasty z vanilkových semiačok (alebo vanilkový cukor)

Na vrchný krém: 100 g stuhnutého prepusteného masla, 200 g krémového syra izbovej teploty, 250 g preosiateho práškového cukru, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL pasty z vanilkových semiačok

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Z vlažného mlieka, jednej lyžice cukru a droždia si vytvoríme kvások a necháme asi 10 až 15 minút odstáť, kým nenarastie. Zvyšný cukor vmiešame spolu so soľou do múky, do ktorej následne predáme kvások, vajíčko a vanilku a premiesime. Použiť môžeme aj kuchynský robot s hákovým nástavcom. Potom pridáme po kúskoch maslo a miesime ešte 7 až 10 minút, kým sa nevytvorí hladké mäkké cesto. Misu prikryjeme fóliou a necháme na teplom mieste nakysnúť na dvojnásobnú veľkosť.

Medzitým dáme ďalšie maslo, ktoré pôjde do plnky a vrchného krému, zhnednúť. Potrebovať z neho budeme asi 500 gramov, keďže pri spražení potom stratí objem. Roztopíme ho na miernom ohni a za častého miešania varíme, kým nezačne peniť a nesfarbí sa do zlatohneda. Odstavíme ho, a keď trocha vychladne, odložíme ho do mrazničky stuhnúť. Potom ho vyberieme a necháme zmäknúť a zohriať na izbovú teplotu, pričom ho často miešame, aby vznikla roztierateľná konzistencia.

SkryťVypnúť reklamu

Plech s rozmermi 23 x 33 centimetrov si vyložíme papierom na pečenie. V miske si vymiešame všetky suroviny na plnku. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do obdĺžnika s rozmermi asi 60 x 40 centimetrov, natrieme ho rovnomerne maslovo-škoricovou zmesou a zrolujeme do pevnej špirály. Tú rozdelíme na polovice, preložíme ich na plech s papierom na pečenie, vrch potrieme štipkou oleja a prikryjeme fóliou. Takto pripravené rolky vložíme do mrazničky asi na 20 minút, aby trocha stuhli. Potom ich porozdeľujeme na šesť rovnako veľkých kúskov a poukladáme vo väčších odstupoch na plech. Hniezda prikryjeme fóliou a necháme ich kysnúť 45 minút až hodinu. Rúru medzitým rozohrejeme na 180 stupňov, a keď hniezda dostatočne nakysnú, vložíme ich dovnútra na 35 až 40 minút, kým nebudú zlatohnedé. Po upečení ich vyberieme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Medzitým si vymixujeme 100 g prepusteného masla spolu s krémovým syrom. Keď sa suroviny prepoja, pridáme cukor, soľ a vanilku. Pokračujeme v miešaní, kým nevznikne hladký nadýchaný krém, ktorým natrieme vrch ešte stále trocha teplých škoricových hniezd.

Zdroj: cloudykitchen.com

Potraviny

Kamióny čakajú na cstup z Egypta do Pásma Gazy v Rafahu.

Humanitárna organizácia požiadala Izrael o zabezpečenie distribučných miest.


TASR
Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4
Súvisiace témy: Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 945
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 487
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 151
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 273
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 456
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 109
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 958
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 709
  1. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  2. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  3. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  4. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Štefan Šturdzík: Zázračné chudnutie alebo naberanie svalov neexistuje.
  7. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 2
  8. Imunoblog: Viete, ako sa prirodzene chrániť pred slnkom?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 723
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 789
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 593
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 326
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 125
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 429
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 140
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 542
  1. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  2. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  3. Tupou Ceruzou: Pandemická
  4. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  5. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  6. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  7. Tupou Ceruzou: Krížovka
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  2. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  3. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  4. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Štefan Šturdzík: Zázračné chudnutie alebo naberanie svalov neexistuje.
  7. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 2
  8. Imunoblog: Viete, ako sa prirodzene chrániť pred slnkom?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 723
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 789
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 593
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 326
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 125
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 429
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 140
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 542
  1. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  2. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  3. Tupou Ceruzou: Pandemická
  4. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  5. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  6. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  7. Tupou Ceruzou: Krížovka
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu