Korzár logo Korzár
Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Škoricové hniezda s prepusteným maslom

Náročnejšia príprava, no výsledok stojí za námahu.

(Zdroj: fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Škoricové hniezda s prepusteným maslom

Potrebujeme na cesto: 2 a 1/4 čajovej lyžičky (ČL) aktívneho suchého droždia, 250 g vlažného plnotučného mlieka, 50 g cukru, 565 g hladkej múky, 1 ČL soli, 2 vajíčka izbovej teploty, 1 ČL pasty z vanilkových semiačok (alebo vanilkový cukor), 100 g masla izbovej teploty

Na plnku: 250 g stuhnutého prepusteného masla, 375 g tmavého hnedého cukru, 3 polievkové lyžice (PL) škorice, štipka soli, 1/2 ČL pasty z vanilkových semiačok (alebo vanilkový cukor)

Na vrchný krém: 100 g stuhnutého prepusteného masla, 200 g krémového syra izbovej teploty, 250 g preosiateho práškového cukru, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL pasty z vanilkových semiačok

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Z vlažného mlieka, jednej lyžice cukru a droždia si vytvoríme kvások a necháme asi 10 až 15 minút odstáť, kým nenarastie. Zvyšný cukor vmiešame spolu so soľou do múky, do ktorej následne predáme kvások, vajíčko a vanilku a premiesime. Použiť môžeme aj kuchynský robot s hákovým nástavcom. Potom pridáme po kúskoch maslo a miesime ešte 7 až 10 minút, kým sa nevytvorí hladké mäkké cesto. Misu prikryjeme fóliou a necháme na teplom mieste nakysnúť na dvojnásobnú veľkosť.

Medzitým dáme ďalšie maslo, ktoré pôjde do plnky a vrchného krému, zhnednúť. Potrebovať z neho budeme asi 500 gramov, keďže pri spražení potom stratí objem. Roztopíme ho na miernom ohni a za častého miešania varíme, kým nezačne peniť a nesfarbí sa do zlatohneda. Odstavíme ho, a keď trocha vychladne, odložíme ho do mrazničky stuhnúť. Potom ho vyberieme a necháme zmäknúť a zohriať na izbovú teplotu, pričom ho často miešame, aby vznikla roztierateľná konzistencia.

Skryť Vypnúť reklamu

Plech s rozmermi 23 x 33 centimetrov si vyložíme papierom na pečenie. V miske si vymiešame všetky suroviny na plnku. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do obdĺžnika s rozmermi asi 60 x 40 centimetrov, natrieme ho rovnomerne maslovo-škoricovou zmesou a zrolujeme do pevnej špirály. Tú rozdelíme na polovice, preložíme ich na plech s papierom na pečenie, vrch potrieme štipkou oleja a prikryjeme fóliou. Takto pripravené rolky vložíme do mrazničky asi na 20 minút, aby trocha stuhli. Potom ich porozdeľujeme na šesť rovnako veľkých kúskov a poukladáme vo väčších odstupoch na plech. Hniezda prikryjeme fóliou a necháme ich kysnúť 45 minút až hodinu. Rúru medzitým rozohrejeme na 180 stupňov, a keď hniezda dostatočne nakysnú, vložíme ich dovnútra na 35 až 40 minút, kým nebudú zlatohnedé. Po upečení ich vyberieme vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým si vymixujeme 100 g prepusteného masla spolu s krémovým syrom. Keď sa suroviny prepoja, pridáme cukor, soľ a vanilku. Pokračujeme v miešaní, kým nevznikne hladký nadýchaný krém, ktorým natrieme vrch ešte stále trocha teplých škoricových hniezd.

Zdroj: cloudykitchen.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Hudbou proti holorubom.
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Hudbou proti holorubom.
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  4. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  10. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 139
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 144
  3. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 923
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 621
  5. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 619
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 399
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 919
  8. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 7 736
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 275
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 342
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Advokát Roman Kvasnica.

Súd pôvodne uprednostnil úvahy pred riadnymi dôkazmi.


8 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Prečo je správne podať vakcíny aj deťom.


a 2 ďalší 5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop