Rebarborovo-tvarohový cheesecake
Potrebujeme na cesto: 120 g polohrubej múky, 50 g masla, 120 g práškového cukru
Na ovocnú vrstvu: 250 g rebarbory (vážiť pred ošúpaním), 75 g kryštálového cukru, 30 g polohrubej múky
Na tvarohovú vrstvu: 500 g plnotučného tvarohu, 50 g práškového cukru, 2 vajíčka
Na polevu: 150 g kyslej smotany, 10 g práškového cukru, 10 g vanilkového cukru
Postup: Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Maslo vymiešame s cukrom dohladka, pridáme múku a rukami natlačíme do tortovej formy s priemerom 22 centimetrov. Rebarboru ošúpeme, konce odkrojíme, nakrájame na menšie kúsky a premiešame ich s múkou a cukrom. Takto pripravenú rebarboru rovnomerne rozložíme na cesto a trocha utlačíme. Ak používame formu s odnímateľným dnom, tak podeň dáme ešte plech, ktorý zachytí vytekajúcu šťavu. Dáme piecť na 15 minút. Po vybratí stiahneme teplotu na 170 stupňov.
Medzitým vymiešame tvaroh s cukrom dohladka, potom po jednom zašľaháme obe vajíčka a vylejeme na predpečený korpus. Formu opäť vrátime do rúry na 40 minút. Po dopečení by mal byť stred trocha prepadnutý a takmer tuhý, ale na vrchu stále svetlý. Koláč necháme po vybratí 30 minút chladnúť. Smotanovú vrstvu vytvoríme vymiešaním všetkých surovín a rozotrieme ju na vrch tvarohovej plnky. Tenkým nožom obídeme obvod koláča medzi cestom a formou, dáme dole obruč a vložíme do chladničky aspoň na tri hodiny.
Zdroj: pradobroty.cz/nigella.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.