Veľkonočný pletenec
Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 50 g čerstvého droždia, 150 g kryštálového cukru, 150 g masla, 3 vajcia a 3 žĺtky, pol pohára vlažného mlieka a ¼ pohára sladkej smotany, 3 PL hrozienok, trochu rumu, štipku soli, hrsť nastrúhaných mandlí a 1 PL práškového cukru
Postup: Hrozienka opláchneme, zalejeme rumom a necháme v miske nasiaknuť. Všetky potrebné suroviny aspoň dve hodiny pred prípravou vyberieme z chladničky či zo špajzy do teplej miestnosti.
Do hrnčeka zarobíme z droždia, cukru, múky a vlažného mlieka kvások, ktorý dáme na teplé miesto. Vajcia, žĺtky a zvyšný cukor vyšľaháme spolu so smotanou.
Múku preosejeme do misy, pridáme soľ, vykysnutý kvások, vajcovo-smotanovú zmes a hrozienka nasiaknuté rumom. Zo všetkého vymiesime hladké cesto a postupne doň zapracujeme rozpustené maslo. Nesmie byť horúce, ale len teplé.
Cesto poriadne vymiesime, pokým nie je lesklé, hladké a nelepivé. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme kysnúť.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na tri alebo päť častí. Z troch častí upletieme základný veniec a prenesieme ho na tukom vymastený plech. Z dvoch častí urobíme pletenec, ktorý dáme navrch. Veniec necháme ešte chvíľu podkysnúť. Pred pečením cesto dôkladne pomastíme alebo potrieme vyšľahaným žĺtkom a bohato posypeme strúhanými mandľami premiešanými s cukrom. Pečieme ho vo vyhriatej rúre 40 - 50 minút. Upečený pletenec vyklopíme na dosku a prikrytý utierkou necháme vychladnúť. Ešte vlažný zľahka potrieme maslom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.