Zmrzlina z kondenzovaného mlieka
Potrebujeme: jednu plechovku kondenzovaného mlieka (neochutené, kakaové, karamelové), rovnaké množstvo vysokopercentnej sladkej smotany na šľahanie (minimálne 33 percent), vanilkový struk
Postup: Základom zmrzliny z kondenzovaného mlieka je použiť pomer 1:1. Preto ju môžeme vyrobiť aj zo zvyškového kondenzovaného mlieka, ktorého už nie je plná plechovka, ale nemáme ho do čoho použiť. Dôležité je si množstvo odvážiť a použiť rovnaké množstvo šľahačkovej smotany.
V základnom recepte používame jednu plechovku kondenzovaného mlieka, tá má obvykle približne 400 gramov, použijeme teda aj 400 militrov šľahačkovej smotany. Obe ingrediencie prelejeme do vyššej nádoby a pre intenzívnu vanilkovú chuť pridáme zrniečka z vanilkového struku alebo pár kvapiek vanilkovej esencie. Všetko spolu mixujeme dotuha.
Zmrzlinu prelejeme do nádoby, ktorá môže ísť do mrazničky, vrch uzavrieme alebo prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme zamraziť. Zmrzlina je aj po úplnom stuhnutí krémová. Rovnako môžeme pripraviť zmrzlinu z ochuteného kondenzovaného mlieka, pridávať oriešky, kúsky čokolády či ovocie.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.