Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom pôstnu dobrotu z babičkinej kuchyne: Kalkýš

Obilné klíčky sa používali už oddávna.

(Zdroj: Archív SME)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kalkýš

Potrebujeme: 1 š (s objemom 250 ml) raže, 1 š pšenice, 650 g hrubej múky, 2 l vody

Postup: Raž a pšenicu dobre preberieme, zalejeme vlažnou vodou a necháme cez noc napučať. Na druhý deň dáme obilie na plech na mokrú utierku. Musíme ich udržiavať vlhké asi 4 až 6 dní, kým zrná nezačnú klíčiť, nesmú byť však zelené. Naklíčené ich aj s korienkami pomelieme buď v mixéri, alebo v mlynčeku na mäso. Pridáme k nim 2 litre vody, premiešame, vodu precedíme a zvyšok z klíčkov dobre vyžmýkame. Vzniknúť by nám takto malo asi 2,5 litra bielej tekutiny.

SkryťVypnúť reklamu

Do hrnca nasypeme hrubú múku. Z bielej vody si odoberieme asi 200 ml, zvyšok vmiešame k múke a vypracujeme riedke cesto. Vlejeme ho do väčšieho pekáča, do ktorého sme pridali zvyšnú kalkýšovú vodu, a pečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov asi tri hodiny. Počas pečenia môžeme občasne pootvoriť rúru a vypustiť nadbytočnú paru. Pozor treba dávať aj na prekypenie cesta.

Upečený kalkýš má na vrchu kôrku s hnedými okrajmi a zlatistým stredom. Podávame úplne vychladnutý. Skladovať ho môžeme v chladničke asi týždeň.

Tip: Množstvo je dosť veľké, no je možné polovicu bielej vody zamraziť. Pri príprave cesta potom treba použiť aj polovičné množstvo múky.

Diéty

Súvisiace témy: Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 799
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 307
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 261
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 823
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 999
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 839
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 467
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu