Korzár logo Korzár
Štvrtok, 4. marec, 2021 | Meniny má KazimírKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom pôstnu dobrotu z babičkinej kuchyne: Kalkýš

Obilné klíčky sa používali už oddávna.

(Zdroj: Archív SME)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kalkýš

Potrebujeme: 1 š (s objemom 250 ml) raže, 1 š pšenice, 650 g hrubej múky, 2 l vody

Postup: Raž a pšenicu dobre preberieme, zalejeme vlažnou vodou a necháme cez noc napučať. Na druhý deň dáme obilie na plech na mokrú utierku. Musíme ich udržiavať vlhké asi 4 až 6 dní, kým zrná nezačnú klíčiť, nesmú byť však zelené. Naklíčené ich aj s korienkami pomelieme buď v mixéri, alebo v mlynčeku na mäso. Pridáme k nim 2 litre vody, premiešame, vodu precedíme a zvyšok z klíčkov dobre vyžmýkame. Vzniknúť by nám takto malo asi 2,5 litra bielej tekutiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Do hrnca nasypeme hrubú múku. Z bielej vody si odoberieme asi 200 ml, zvyšok vmiešame k múke a vypracujeme riedke cesto. Vlejeme ho do väčšieho pekáča, do ktorého sme pridali zvyšnú kalkýšovú vodu, a pečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov asi tri hodiny. Počas pečenia môžeme občasne pootvoriť rúru a vypustiť nadbytočnú paru. Pozor treba dávať aj na prekypenie cesta.

Upečený kalkýš má na vrchu kôrku s hnedými okrajmi a zlatistým stredom. Podávame úplne vychladnutý. Skladovať ho môžeme v chladničke asi týždeň.

Tip: Množstvo je dosť veľké, no je možné polovicu bielej vody zamraziť. Pri príprave cesta potom treba použiť aj polovičné množstvo múky.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Desať dôvodov, prečo študovať na Trnavskej univerzite
  2. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  3. Získaj náskok pred štartom
  4. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  9. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  2. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  3. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  4. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. A new, multifunctional centre will revive the Danube embankment
  7. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  9. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  10. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 18 341
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 15 886
  3. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 15 521
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 8 338
  5. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 8 126
  6. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 7 493
  7. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 379
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 6 979
  9. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 578
  10. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 103
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Diéty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Liberalizmus sa nedá liečiť exorcizmom, predstavuje posledné štádium posadnutnosti.

3. mar
Premiér Igor Matovič a vľavo prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

Matovič sa za vtip ospravedlnil.

3 h
Minister obrany Jaroslav Naď.

Rozhovory ZKH s ministrom obrany.

6 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop