Hovädzia sviečkovica v krémovej hubovej omáčke
Potrebujeme na mäso: 1 hovädziu sviečkovicu s hmotnosťou asi 2 kg, nakrájanú na 6 steakov, 2 PL extra panenského olivového oleja, 2 PL čerstvého rozmarínu, 3 najemno nakrájané strúčiky cesnaku, soľ a mleté čierne korenie.
Na omáčku: 2 PL osoleného masla, 2 najemno nakrájané šalotky, 340 g húb, 2 PL dionskej horčice, 1/2 š suchého bieleho vína, 1 š šľahačkovej smotany, 1/3 š strúhaného parmezánu, štipku drveného čili.
Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Mäso potrieme rozmarínom a cesnakom osolíme a okoreníme z každej strany. Do rozohriatej panvice s olivovým olejom pridáme steaky a sprudka ich opekáme z každej strany asi 2 minúty. Potom ich preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rozohriatej rúry na 8-12 minút alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 48 - 50 stupňov. Upečené mäso vyberieme z rúry, zakryjeme fóliou a necháme odpočívať 10 minút.
Medzitým si pripravíme omáčku. Na panvici roztopíme maslo, pridáme šalotku a huby, osolíme a okoreníme a bez miešania opekáme 5 minút dozlatista. Potom zmes premiešame a necháme huby karamelizovať ešte 3 až 5 minút. Obsah panvice preložíme na tanier, prilejeme do nej víno, vareškou zoškrabeme všetky zvyšky prilepené na dne a necháme ho variť, kým sa nezredukuje na jednu tretinu. Pomaly primiešame smotanu a horčicu, zmes privedieme k varu, a potom ju na miernom ohni necháme mierne zhustnúť. Sporák odstavíme a vmiešame parmezán. Podľa chuti pridáme drvené čili, môžeme aj dosoliť a dokoreniť. Na záver vmiešame huby so šalotkou.
Zdroj: halfbakedharvest.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.