Zemiakovo-paradajková polievka
Potrebujeme: pol kila zemiakov, 250 ml paradajkového pyré, 2-3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, mletú rascu, cca liter mlieka, 2 PL hladkej múky
Postup: Očistené zemiaky nakrájame na kocky, dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby hladina siahala tesne nad ne. Osolíme, okoreníme, pridáme dva bobkové listy a uvaríme ich do polomäkka. Potom k nim vlejeme dve tretiny mlieka, paradajkové pyré, pretlačený cesnak a muškátový oriešok. Polievku dovaríme tak, aby boli zemiaky mäkké. Do zvyšku mlieka pridáme hladkú múku a urobíme zátrepku, ktorú vlejeme do polievky. Necháme ešte prevrieť a odstavíme.
Zapečené rezne s chrenom
Potrebujeme: bravčové karé, soľ, mleté čierne korenie, nakladaný sladkokyslý chren, hladkú múku, plátky údeného syra, olej, maslo
Postup: Rezne z karé naklepeme, prekrojíme blanku, osolíme a okoreníme. Potom plátky mäsa jemne poprášime múkou a opečieme ich z oboch strán v horúcom oleji zmiešanom s maslom.
Opečené mäso poukladáme na plech a na každý plátok natrieme chren. Zakryjeme ho plátkom syra a dáme do horúcej rúrky na pár minút zapiecť. Nepečieme dlho, aby sa mäso nevysušilo.
Jablkové guľky s mandľami
Potrebujeme: 300 g nastrúhaných jabĺk, 250 g kryštálového cukru, 120 g olúpaných madlí, prípadne môžu byť mandľové plátky, 1 citrón, 150 ml vody
Postup: Vodu necháme zovrieť, vsypeme do nej cukor a uvaríme hustý cukrový sirup. Pridáme k nemu nastrúhané jablká a citrónovú šťavu. Polovicu mandlí nasekáme a pridáme k jablkám. Všetko ešte krátko povaríme, aby sa spojilo do hustej zmesi. Necháme ju vychladnúť a potom z nej formujeme guličky. Zvyšok mandlí nasekáme najemno, guľky v nich obalíme a uložíme do papierových košíčkov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.