Údené karé so slivkami
Potrebujeme: približne 600-gramový kus údeného karé, 200 g slivkového lekváru, niekoľko sušených sliviek, maslo, 150 ml červeného vína, 2 PL medu, hladkú múku, štipku škorice, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu.
Postup: Údené karé povaríme vo vode, potom ho vyberieme a na chvíľu odložíme bokom.
V kastróle zohrejeme maslo a pridáme k nemu prekrojené slivky aj slivkový lekvár. Poprášime ich asi lyžicou múky, ktorú krátko zarestujeme a podlejeme vínom. Keď sa alkohol odparí, pridáme primerané množstvo vývaru, v ktorom sa varilo mäso. Omáčku necháme prevrieť a potom ju podľa potreby dochutíme štipkou škorice a buď medom alebo citrónom, podľa toho, či chceme sladšiu alebo kyslejšiu chuť. Na záver karé nakrájame na plátky a dáme prehriať do omáčky.
Smotanové stehná
Potrebujeme: kuracie stehná, 1 šľahačkovú smotanu, červenú cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, tymian, maslo, hladkú múku, sladkú červenú papriku, sušený cesnak
Postup: Kuracie stehná osolíme a okoreníme. Hladkú múku zmiešame s mletou paprikou a stehná v nej obalíme. Potom ich opečieme na panvici na masle a poukladáme na plech a vylejeme k nim aj výpek. Smotanu vymiešame s trochou sušeného cesnaku a tymianu a vylejeme ju na stehná.
Plech zakryjeme a dáme do vyhriatej rúry. Asi po 15 minútach plech odkryjeme a stehná dopečieme. Do panvice k výpeku pridáme maslo a opečieme tam na kolieska nakrájanú cibuľu, ktorú potom naservírujeme na upečené stehná.
Fašiangový pekáč
Potrebujeme: kyslú kapustu, olej, zemiaky, údené klobásy, soľ, mleté čierne korenie, mletú papriku, rascu
Postup: Pripravíme si väčší pekáč, prípadne plech, ktorý potrieme olejom. Na jednu polovicu dáme vyžmýkanú kyslú kapustu, ktorú môžeme prekrojiť. Posypeme ju paprikou aj rascou, premiešame a uhladíme. Na druhú polovicu plechu dáme zemiaky pokrájané na mesiačiky, ktoré tiež osolíme, posypeme paprikou a rascou. Premiešame a uhladíme.
Klobásy prekrojíme na polovice a poukladáme na kapustu a zemiaky. Všetko zakryjeme a dáme piecť do rúry. Asi po polhodine plech odkryjeme a zapečieme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.