Škoricové šišky s hrozienkami
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 3 žĺtka, 100 g masla, 120 g cukru, 1 kocku droždia, hrsť hrozienok, 300 ml mlieka, trochu rumu na namočenie hrozienok, 2 škoricové cukre, štipku soli, citrónovú kôru, olej
Postup: Droždie zmiešame s časťou mlieka a asi lyžičkou cukru a necháme ho chvíľu kysnúť. Do veľkej misy si zatiaľ dáme múku, roztopené maslo, kryštálový cukor, štipku soli a škoricový cukor. Potom pridáme nakysnuté droždie, zvyšok mlieka, hrozienka namočené v rume a nastrúhanú citrónovú kôru. Vymiesime hladké cesto, zakryjeme ho utierkou a necháme kysnúť aspoň hodinu. V polovici času môžeme cesto premiesiť a zase ho prikryť.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme. Cesto nakrájame na pásiky, vytovríme z nich páry a tie vždy po dva stočíme do jednoduchého „vrkoča“.
Šišky vypražíme v horúcom oleji a po upečení odsajeme tuk. Môžeme ich posypať práškovým cukrom, alebo ak chceme intenzívnejšiu škoricovú chuť, môžeme cukor predtým zmiešať s mletou škoricou.
Banánové šišky s orieškami
Potrebujeme: 1,5 hrnčeka hladkej múky, 1 PL práškového cukru, 1 malú lyžičku sódy bicarbony, 1 hrnček mlieka, ¼ hrnčeka roztopeného masla, 2 vajíčka, 2 zrelé mäkké banány, štipku soli, hrsť nasekaných orechov, olej a cukor alebo čokoládu na ozdobu
Postup: V jednej miske zmiešame tekutiny - teda mlieko, roztopené maslo a vajcia. V druhej miske premiešame múku s cukrom, sódou a soľou. Suchú zmes postupne zašľaháme do tekutej, kým nám nevznikne hladké cesto. Napokon do neho zamiešame nakrájané banány a nasekané orechy.
Cesto naberáme veľkou lyžicou alebo naberačkou a vyklápame ho postupne do horúceho oleja, pričom na každú kôpku trochu zatlačíme naberačkou. Upečieme z oboch strán a po vychladnutí ich pocukrujeme alebo polejeme čokoládou.
Vyprážané tvarohové guľky
Potrebujeme: 250 g tvarohu 2 vajíčka, 80 ml mlieka, 250 g polohrubej múky, malú lyžičku prášku do pečiva, štipku soli, 1 vanilkový cukor, práškový cukor na obaľovanie a olej na vyprážanie
Postup: Do misky dáme múku a pridáme k nej tvaroh, vajíčka, mlieko, prášok do pečiva vanilku a štipku soli. Vypracujeme cesto, z ktorého sa budú dať formovať guľky a tie postupne upečieme v horúcom oleji a ešte teplé posypeme cukrom, ktorý na nich urobí sladkú krustu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.