Korzár logo Korzár
Sobota, 27. február, 2021 | Meniny má AlexanderKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom guláš: Pečený v rúre, morčací s hubami, jelení na víne

Tradičné jedlo má veľa podôb a chutí.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Guláš z rúry

Potrebujeme:1 kg bravčového mäsa, 3 cibule, 4 – 5 strúčikov cesnaku, 2 ČL gulášového korenia, 3 ČL sladkej papriky, 1 PL solamylu, 1 masox, 1 paradajkový pretlak, 1 malé lečo, alebo pokrájané 2 čerstvé papriky a 2 paradajky, asi 1 l vody, podľa chuti soľ, čierne korenie a pálivú papriku

Postup: Mäso nakrájame na kocky, cibuľu na drobno a cesnak pretlačíme. Na spodok pekáča alebo hrnca vhodného do rúry dáme vrstvu cibule a na ňu dáme mäso. Osolíme ho, okoreníme, posypeme paprikou a vareškou premiešame s cibuľou. Vo vode dobre rozmiešame solamyl, pridáme paradajkový pretlak, masox aj lečo a takto ochutenú vodu vylejeme k mäsu. Ešte raz všetko premiešame, zakryjeme a dáme do dobre vyhriatej rúry. Pečieme približne 1 hodinu bez odkrývania a miešania.

Skryť Vypnúť reklamu

Jelení guláš na víne

Potrebujeme: jelenie stehno, bravčovú masť, 2 väčšie mrkvy, kus zeleru, veľkú cibuľu, 500 ml červeného vína, soľ, celé čierne korenie, jalovec, nové korenie, bobkový list

Postup: V hrnci roztopíme masť a opečieme očistenú a na malé kocky pokrájanú koreňovú zeleninu. Opečieme ju a potom k nej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Zarestujeme ju a podlejeme trochou vody. Keď sa odparí, prilejeme opäť trochu vody a postup opakujeme, kým sa nám nevytvorí dobrý gulášový základ.

Potom budeme rovnakým spôsobom postupne podlievať víno.

Zatiaľ si nakrájame mäso na kocky a sprudka ich opečieme na masti, napríklad na panvici. Orestované mäso dáme do gulášového základu, pridáme pár guľôčok nového korenia, jalovca, čierneho korenia, bobkový list a soľ. Podlejeme vodou, premiešame, zakryjeme a necháme variť na celkom miernom ohni asi dve hodiny, alebo kým nebude šťava dostatočné hustá a mäso mäkké. Výborne sa k nemu hodí knedlík či nokerle.

Skryť Vypnúť reklamu

Morčací guláš s hubami

Potrebujeme: cca pol kila morčacieho mäsa bez kostí a kože, soľ, mleté čierne korenie, 2-3 PL hladkej múky, olej, mletú červenú papriku, cibuľu, 3-4 strúčiky cesnaku, kúsok údenej slaniny, šampiňóny, biele víno, tymian, mletú rascu

Postup: Umyté a osušené morčacie mäso nakrájame na kocky, osolíme ich, okoreníme a poprášime hladkou múkou.

V hrnci opečieme na malé kúsky nakrájanú slaninu, ak nemá dosť tuku, opečieme ju na oleji. K slanine pridáme pokrájanú cibuľu a cesnak a zarestujeme ich. Potom dáme ho hrnca mäso a osmažíme ho dozlatista. Posypeme koreninami.

Šampiňóny nakrájame na štvrtiny, pridáme ich k mäsu a všetko zalejeme bielym vínom.

Keď sa odparí, poprášime mäso červenou paprikou, podlejeme hydinovým či zeleninovým vývarom a dusíme, kým nie je mäkké a podľa potreby dolievame

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  2. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  4. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  5. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto!
  6. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur
  7. Geis pomáha zvládať komplikácie v cezhraničnej preprave
  8. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje
  9. Online zľavy: Viete, kde ich vyhľadať?
  10. Šanca pre mladé talenty
  1. O2: Mentálne zdravie zamestnancov je pre nás veľkou prioritou
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  3. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  4. Dáma s pávím pierkom
  5. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  7. Získaj náskok pred štartom
  8. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  9. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  10. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 15 624
  2. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 12 269
  3. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 7 641
  4. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 7 445
  5. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 919
  6. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 6 900
  7. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 298
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 820
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 4 876
  10. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 4 841
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Riaditeľ národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian.

Svedčí proti nemu bývalý námestník SIS Boris Beňa.

12 h

Ktorá stratégia je tá správna?

12 h

Rok od prvého prípadu zaznamenali takmer dvadsaťtisíc mŕtvych.

8 h
Robbie Williams.

Michael Gracey napísal scenár z osobných rozhovorov.

25. feb

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop