Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom guláš: Pečený v rúre, morčací s hubami, jelení na víne

Tradičné jedlo má veľa podôb a chutí.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Guláš z rúry

Potrebujeme:1 kg bravčového mäsa, 3 cibule, 4 – 5 strúčikov cesnaku, 2 ČL gulášového korenia, 3 ČL sladkej papriky, 1 PL solamylu, 1 masox, 1 paradajkový pretlak, 1 malé lečo, alebo pokrájané 2 čerstvé papriky a 2 paradajky, asi 1 l vody, podľa chuti soľ, čierne korenie a pálivú papriku

Postup: Mäso nakrájame na kocky, cibuľu na drobno a cesnak pretlačíme. Na spodok pekáča alebo hrnca vhodného do rúry dáme vrstvu cibule a na ňu dáme mäso. Osolíme ho, okoreníme, posypeme paprikou a vareškou premiešame s cibuľou. Vo vode dobre rozmiešame solamyl, pridáme paradajkový pretlak, masox aj lečo a takto ochutenú vodu vylejeme k mäsu. Ešte raz všetko premiešame, zakryjeme a dáme do dobre vyhriatej rúry. Pečieme približne 1 hodinu bez odkrývania a miešania.

SkryťVypnúť reklamu

Jelení guláš na víne

Potrebujeme: jelenie stehno, bravčovú masť, 2 väčšie mrkvy, kus zeleru, veľkú cibuľu, 500 ml červeného vína, soľ, celé čierne korenie, jalovec, nové korenie, bobkový list

Postup: V hrnci roztopíme masť a opečieme očistenú a na malé kocky pokrájanú koreňovú zeleninu. Opečieme ju a potom k nej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Zarestujeme ju a podlejeme trochou vody. Keď sa odparí, prilejeme opäť trochu vody a postup opakujeme, kým sa nám nevytvorí dobrý gulášový základ.

Potom budeme rovnakým spôsobom postupne podlievať víno.

Zatiaľ si nakrájame mäso na kocky a sprudka ich opečieme na masti, napríklad na panvici. Orestované mäso dáme do gulášového základu, pridáme pár guľôčok nového korenia, jalovca, čierneho korenia, bobkový list a soľ. Podlejeme vodou, premiešame, zakryjeme a necháme variť na celkom miernom ohni asi dve hodiny, alebo kým nebude šťava dostatočné hustá a mäso mäkké. Výborne sa k nemu hodí knedlík či nokerle.

SkryťVypnúť reklamu

Morčací guláš s hubami

Potrebujeme: cca pol kila morčacieho mäsa bez kostí a kože, soľ, mleté čierne korenie, 2-3 PL hladkej múky, olej, mletú červenú papriku, cibuľu, 3-4 strúčiky cesnaku, kúsok údenej slaniny, šampiňóny, biele víno, tymian, mletú rascu

Postup: Umyté a osušené morčacie mäso nakrájame na kocky, osolíme ich, okoreníme a poprášime hladkou múkou.

V hrnci opečieme na malé kúsky nakrájanú slaninu, ak nemá dosť tuku, opečieme ju na oleji. K slanine pridáme pokrájanú cibuľu a cesnak a zarestujeme ich. Potom dáme ho hrnca mäso a osmažíme ho dozlatista. Posypeme koreninami.

Šampiňóny nakrájame na štvrtiny, pridáme ich k mäsu a všetko zalejeme bielym vínom.

Keď sa odparí, poprášime mäso červenou paprikou, podlejeme hydinovým či zeleninovým vývarom a dusíme, kým nie je mäkké a podľa potreby dolievame

Recepty

Špargľová kúra aktivizuje metabolizmus celého organizmu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 623
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 913
  3. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 224
  4. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 3 223
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 963
  6. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 881
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 685
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 062
  1. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Prvá časť.
  2. Martin Greguš: Diera v hniezde, alebo ako Petržalka prišla o perie...
  3. Martin Fronk: Ako šľachtu nahradili oligarchovia
  4. Tomas Hlavaty: Lev XIV. vidi budúcnost
  5. Milan Srnka: S Matovičom sa vládnuť nedá, no bez neho to zrejme nepôjde
  6. Blažej Pánik: Ľavica či pravica?
  7. Martin Fronk: Tichá symfónia času – Spomienka na fontánu
  8. Ján Škerko: Stretávka spolužiakov zo strednej po 50. rokoch. Od logaritmického pravítka po smartfóny
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 504
  2. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 872
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 8 797
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 653
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 124
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 6 980
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 274
  8. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 312
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Prvá časť.
  2. Martin Greguš: Diera v hniezde, alebo ako Petržalka prišla o perie...
  3. Martin Fronk: Ako šľachtu nahradili oligarchovia
  4. Tomas Hlavaty: Lev XIV. vidi budúcnost
  5. Milan Srnka: S Matovičom sa vládnuť nedá, no bez neho to zrejme nepôjde
  6. Blažej Pánik: Ľavica či pravica?
  7. Martin Fronk: Tichá symfónia času – Spomienka na fontánu
  8. Ján Škerko: Stretávka spolužiakov zo strednej po 50. rokoch. Od logaritmického pravítka po smartfóny
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 504
  2. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 872
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 8 797
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 653
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 124
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 6 980
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 274
  8. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 312
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu