Lavaš pizza
Potrebujeme: balenie aménskeho chleba lavaš, paradajkové pyré, sušené oregano, sušený cesnak, sušenú bazalku, olivový olej, šunku, mozzarellu a rôznu náplň, s ktorou nám pizza chutí
Postup: Paradajkové pyré zmiešame s lyžičkou olivového oleja, sušenou bazalkou cesnakom a oreganom. Lavaš rozbalíme a jednotlivé cestá natrieme paradajkovou omáčkou a preložíme na polovicu. Na spodnú časť poukladáme šunku, syr, kukuricu či huby. Vrchnú časť zatlačíme na spodnú a prehneme ho trochu, aby sa neotváralo. Vrch potrieme olivovým olejom, dáme na plech a dáme upiecť asi na 20 minút do stredne vyhriatej rúry.
Bezlepkové banánové lievance
Potrebujeme: 250 g mäkkých zrelých banánov, 130 g pohánkovej múky, 400 ml mlieka (môže byť aj rastlinné, napríklad mandľové) 1 ČL kypriaceho prášku, 20 g strúhaného kokosu, kryštálový cukor podľa toho, aké sladké cesto a lievance chceme, maslo
Postup: Banány ošúpeme a popučíme ich vidličkou. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a za stáleho miešania postupne pridávame vlažné mlieko. Vymiešame hladké cesto, do ktorého ešte pridáme strúhaný kokos a podľa potreby trochu cukru. Lievance pečieme na trochou masla potretej panvici a podávame s ľubovoľnými doplnkami ako sú ovocie, med či javorový sirup.
Cviklový šalát s avokádom
Potrebujeme: 500 g uvarenej cvikly, 2 avokáda, 1 malú kvalitnú majonézu, soľ, mleté čierne korenie, šťavu z polovice citróna, opekané slnečnicové semienka
Postup: Cviklu uvaríme do mäkka, necháme vychladnúť, potom ju ošúpeme a najemno nastrúhame. Pridáme na kúsky nakrájané avokádo, majonézu, soľ aj korenie. Nakoniec primiešame majonézu a semienka.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.