Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Šišky s tvarohom, horehronské grapne, kváskové šišky

Sú tu fašiangy a čas sladkých dobrôt.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kváskové šišky

Potrebujeme: 200 g pšeničného kvásku, 250 g hladkej múky, 50 g masla, 100 ml mlieka, 100 g kyslej smotany, vanilkový cukor, soľ, olej, džem, práškový cukor

Postup: Kvások si pripravíme vopred večer. Zmiešame 100 g hladkej múky, 100 ml vlažnej vody a štartér - 1 lyžica. Po vymiešaní zakryjeme a necháme do rána kvasiť.

Ráno vymiesime spolu všetky suroviny tak, aby sme získali hladké, pružné a nelepivé cesto. Necháme kysnúť prikryté aspoň 3 hodiny, potom dáme cesto na pomúčenú dosku, vyvaľkáme plát hrubý asi centimeter a pohárom vykrojíme šišky. Môžeme ich nechať ešte chvíľu kysnúť a potom ich vypražíme v oleji. Po upečení odsajeme prebytočný tuk, na každú dáme lyžičku džemu a posypeme cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Horehronské grapne

Potrebujeme: 1 liter mlieka, 3 vajcia, 20 g droždia, 500 g hrubej múky, práškový cukor na posypanie, masť

Postup: Z mlieka a droždia urobíme kvások. Keď vykysne, zmiešame ho v mise s múkou, mliekom a vajíčkami.

Cesto necháme vykysnúť.

V hrnci rozpálime bravčovú masť. Z cesta odoberáme kúsky, v rukách ich roztiahneme a vypražíme ich v masti,

Po upečení posypeme práškovým cukrom.

Šišky s tvarohom

Suroviny na 20 – 30 kusov: 500 g tvarohu, 400 g hladkej múky, 3 vajíčka, 3 PL kryštálového cukru, 2 PL rumu, 1 ČL jedlej sódy, 1/2 balíčka prášku do pečiva, olej

Postup: Celé vajíčka s cukrom vyšľaháme do peny. Do misky nasypeme múku, primiešame jedlú sódu a prášok do pečiva. Na vrch namrvíme tvaroh a premiešame. Vlejeme vyšľahané vajíčka, rum a rukami vypracujeme cesto, potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na 4 mm a vykrajujeme kolieska. Vyprážame ich v rozpálenom oleji z obidvoch strán.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  4. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 892
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 476
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 971
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 806
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 330
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 707
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 517
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 298
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu