Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Zemiakovo-šunková polievka, cassoulet, karamelové kocky

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Archív fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiakovo-šunková polievka

Potrebujeme: 1 PL olivového oleja, polovicu stredne veľkej žltej cibule, 2 stonkové zelery, 2 stredne veľké mrkvy, 1 veľký pór (len bielu a svetlozelenú časť), 6 strúčikov cesnaku, 3 š červených zemiakov, 4 š kuracieho vývaru, 1 ČL sušeného tymianu, 225 g varenej šunky, 2 š kelových lístkov na malé kúsky, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, čili podľa chuti (voliteľné)

Postup: Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno, zeler, pór a mrkvu na tenké plátky, zemiaky aj so šupkou na asi centimetrové kúsky a šunku na približne polovičnú veľkosť. Vo veľkom hrnci na polievku zohrejeme na strednom plameni olej, pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a pór a restujeme asi 5 až 7 minút, kým cibuľa nezačne mäknúť. Potom vhodíme cesnak, zeleninu ešte pol minúty miešame a pridáme pokrájané zemiaky, kurací vývar a tymian. Zmes privedieme k varu, hneď potom plameň znížime na minimum a necháme variť asi 30 minút, alebo kým nebudú zemiaky a mrkva mäkké. Z polievky odoberieme polovicu, ponorným mixérom všetko rozmixujeme dokrémova a vrátime opäť do hrnca. Primiešame už aj šunku, kel a pokračujeme vo varení, kým sa šunka nezohreje a kel nezvädne. Nakoniec ochutíme soľou, čili a čiernym korením.

SkryťVypnúť reklamu

Francúzske cassoulet

Potrebujeme: 1 - 2 PL olivového oleja, 1 - 2 pásiky slaniny, 2 obľúbené klobásy, 2 - 4 strúčiky cesnaku, štvrtinu veľkej cibule, 225 g čerstvých šampiňónov, 1 stonkový zeler, 1 mrkvu, 2 - 2,5 š ružičiek karfiolu, 425 g paradajok v konzerve, 1 bobkový list, 1/2 PL čerstvého tymianu alebo 1 ČL sušeného, štipka nasekaného čerstvého rozmarínu, 2 - 2,5 š uvarenej zmesi fazúľ, soľ, kajenské korenie a mleté čierne korenie podľa chuti, 1/2 - 3/4 š strúhanky zmiešanej s 1/2 š nastrúhaného parmezánu, trochou talianskeho korenia a sušeného cesnaku

Postup: Klobásu pokrájame na kolieska, mrkvu, zeler a huby na menšie kúsky, cesnak a cibuľu nadrobno. Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Vo veľkej panvici zahrejeme olej, pridáme slaninu a klobásu a opekáme dohneda. Potom ich vyberieme a osušíme od prebytočného oleja. Do panvice dáme cibuľu a cesnak a krátko ich orestujeme. Teraz vhodíme huby a dobre ich obalíme v oleji. Panvicu zakryjeme a zmes necháme za občasného miešania zopár minút variť, kým huby nezmäknú. Potom pridáme mrkvu, zeler a karfiol a opäť necháme variť pár minút.

SkryťVypnúť reklamu

Keď bude všetka zelenina mäkká, pridáme paradajky, bobkový list a bylinky. Len čo zmes začne vrieť, príde na rad fazuľa. Tú varíme 10 minút, potom zmes dochutíme soľou, kajenským a mletým čiernym korením. Takto pripravenú ju preložíme do zapekacej misky a pečieme 25 minút. Po uplynutí času vyhodíme bobkový list, vrch posypeme ochutenou strúhankou a vrátime do rúry na ďalších 25 minút, alebo kým posýpka nebude zlatistá.

Zázvorovo-karamelové kocky

Potrebujeme na zázvorovo-ovsený základ: 225 g hladkej múky, 3/4 ČL soli, 3/4 ČL prášku do pečiva, 1 a 3/4 ČL mletého sušeného zázvoru, 225 g hnedého cukru, 100 g ovsených vločiek, 170 g masla, 65 g medu

Na zázvorovo-karamelovú plnku: 400 g sladeného kondenzovaného mlieka, 185 g hnedého cukru, 115 g masla, 70 g medu, 2 PL mletého zázvoru, 3/4 ČL soli, 1 ČL vanilkového extraktu (voliteľné)

SkryťVypnúť reklamu

Na čokoládovú polevu: 100 g čokoládových kúskov, 1 a 1/2 ČL oleja, štipka soli (voliteľné)

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a štvorcový plech s dĺžkou 23 centimetrov vymažeme a vyložíme papierom na pečenie tak, aby kúsok pretŕčal cez okraje. Vo veľkej miske preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ a mletý zázvor. Pridáme hnedý cukor a ovsené vločky a všetko dobre premiešame. V menšom hrnci roztopíme maslo a med. Prisypeme suché suroviny, dobre premiešame a vtlačíme do pripraveného plechu. Pečieme v rozohriatej rúre 20 - 25 minút, kým nebude povrch zlatistý a pri okrajoch dohneda.

Sladené kondenzované mlieko, hnedý cukor, maslo a med dáme do hrnca s hrubším dnom, roztopíme na miernom ohni a za stáleho miešania silikónovou varechou varíme, kým zmes nedosiahne 110 stupňov. Dávame pozor, aby sa o dno nič nepripieklo. Keď karamel dosiahne správnu teplotu, vmiešame doň zázvor, soľ a vanilkový extrakt, ak ho používame, a vylejeme ho na upečený základ. Koláč vložíme do chladničky na 1 - 1,5 hodiny, alebo kým z neho už nebude cítiť teplo.

Medzitým si vyrobíme čokoládovú polevu. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli spolu s olejom s neutrálnou chuťou, prípadne ju zohrejeme v mikrovlnke, a posypeme štipkou soli. Tekutú ju preložíme do cukrárskeho vrecka. Koláč vyberieme z chladničky aj z plechu. Pomocou horúceho noža ho nakrájame na kocky a čokoládou vytvoríme na vrchu pásikavú vzorku podľa fantázie. Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.

Zdroj: therealfoodrds.com, sumptuousspoonfuls.com, cloudykitchen.com

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 265
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 395
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 903
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 241
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 043
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 823
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 798
  1. Ľuboslav Farkaš: Veľkonočné priane
  2. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
  3. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  4. Martin Borecky: Rakovina
  5. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  6. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  7. Michal Drotován: Peter Pellegrini ako zástupca bežného občana? Naozaj?
  8. Ján Škerko: Rozhovor ministra vnútra s hľadaným extrémistom
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 042
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 643
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 432
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 970
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 444
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 361
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 242
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ľuboslav Farkaš: Veľkonočné priane
  2. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
  3. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  4. Martin Borecky: Rakovina
  5. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  6. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  7. Michal Drotován: Peter Pellegrini ako zástupca bežného občana? Naozaj?
  8. Ján Škerko: Rozhovor ministra vnútra s hľadaným extrémistom
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 042
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 643
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 432
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 970
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 444
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 361
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 242
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu