Korzár logo Korzár
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom tradične: Zemplínske pelmene, rusínske švabčaniky, spišské adzimky

Starodávne jedlá zachutia aj dnes.

(Zdroj: archív/fotolia)

Zemplínske pelmene

Potrebujeme: cca 300 gramov polohrubej múky, 1 kyslú smotanu, 100 gramov masla, 2 vajcia, pažítka, vodu. Na plnku: 250 gramov miešaného hovädzieho aj bravčového mletého mäsa, 1 cibuľu, mleté čierne mleté korenie, soľ

Postup: Do misky dáme múku, osolíme ju. Do jedného pohára si rozbijeme celé vajíčko a z druhého pridáme žĺtok. Druhé bielko dáme zvlášť do iného pohára, použijeme ho neskôr.

Múku zmiešame s vajíčkami, pridáme trochu vody a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme chvíľu postáť a potom ho rozvaľkáme a vykrojíme z neho kolieska.

Skryť Vypnúť reklamu

Mleté mäso osolíme, okoreníme a premiešame. Zmes rozdelíme na pripravené cesto. Okraj každého kolieska potrieme vymiešaným bielkom, ktoré sme si zvýšili a postláčame ich ako pirohy. Uvaríme v slanej vode a podávame poliate roztopeným maslom, s opraženou cibuľou a kyslou smotanou.

Spišské adzimky

Potrebujeme: 500g múky 1 ČL sódy bicarbóny, kyslé mlieko

Postup: Múku premiešame so sódou a postupne prilievame kyslé mlieko tak, aby sme vymiešame husté cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku asi 1 centimeter a pomocou menšej misky vykrojíme kolieska. Upečieme ich na suchej panvici, alebo priamo na platni, ako to robievali staré mamy.

Upečené adzimky posolíme a namastíme maslom. Pokojne si k nim môžeme dať obľúbenú nátierku na hradiť nimi chlieb.

Jednoduché rusínske švabčaniky

Potrebujeme: zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, majoránku, tuk alebo olej na vyprážanie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Zemiaky nastrúhame, môžeme použiť aj také strúhadlo ako na syr. Dáme ich do misky, osolíme a necháme postáť. Keď pustia šťavu poriadne ich vyžmýkame, prípadne ich môžeme dať do cedidla a vytlačiť z nich škrobovú vodu. Ochutíme korením, majoránkou, premiešame a potom zo zmesi pomocou polievkovej lyžice odoberáme malé časti, v rukách vyformujeme hrubšie placky a tie upečieme na tuku.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 784
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 889
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 537
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 647
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 487
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 499
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 353
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 256
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 145
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 125
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lipšic: Zatýkanie ľudí nie je divadlo, nemožno čakať, že polícia zasiahne každý týždeň

Spochybňovanie spolupracujúcich obvinených považuje za cielené.

Daniel Lipšic.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Koalícia nám povie, či chce spravodlivosť, alebo pomstu

Lipšic ako prokurátor stále nie je dobrý nápad.

Peter Tkačenko
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Zasnežené východné Slovensko.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop