Korzár logo Korzár
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Polievka z jušky, goralský prívarok, zemplínske kapušniki

K zime patrí kapusta a dobroty z nej.

ilustračné fotoilustračné foto (Zdroj: archív)


Kapustová polievka s hubami

Potrebujeme: asi liter jušky (šťavu z kyslej kapusty), hrsť sušených húb, bobkový list, pár guľôčok nového korenia, 2 strúčiky cesnaku, olej, maslo, cibuľu, mletú červenú papriku, hladkú múku, soľ

Postup: Kapustovú šťavu vlejeme do hrnca a zriedime ju vodou. Pridáme vopred namočené huby bobkový list, pretlačený cesnak a nové korenie.

Necháme variť, kým huby nebudú akurátne. Potom si v kastróle zohrejeme olej s trochou masla a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Orestujeme ju, potom posypeme červenou paprikou a trochou múky. Urobíme si cibuľovú zápražku, ktorú zalejeme trochou vody a pridáme k polievke. Prevaríme a na záver podľa potreby dosolíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Goralský prívarok

Potrebujeme: dve hrste kyslej kapusty, 2 zemiaky, kus údenej slaniny, 1 cibuľu, 1 PL polohrubej múky, mletú červenú papriku, rascu, soľ, cukor

Postup: Kyslú kapustu zalejeme primeraným množstvom vody (nemá to byť polievka) a uvaríme domäkka. Očistené zemiaky postrúhame najemno, ako keby sme chceli robiť halušky. Do hrnca dáme nakrájanú slaninu a opražíme ju. Ak pustí málo výpeku, môžeme pridať trochu masti. Pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú po chvíli posypeme múkou, paprikou a rascou a zalejeme studenou vodou. Pridáme postrúhané zemiaky, osolíme, zamiešame a za povaríme, aby sa zemiaky celkom rozvarili. Uvarenú kapustu scedíme a pridáme k rozvareným zemiakom. Ak je zmes príliš hustá, zriedime ju vývarom, v ktorom sa kapusta varila. Na záver dochutíme podľa potreby.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemplínske kapušniki

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 1 droždie, 250 ml mlieka, 1 lyžicu cukru, 80 g masla, soľ. Na plnku: 500 g kyslej kapusty, 1 PL bravčovej masti, cukor, soľ

Postup: Z mlieka, droždia a lyžice cukru si pripravíme kvások. Keď narastie, pridáme k nemu múku, cukor, maslo a soľ. Zamiesime cesto a necháme ho na teplom mieste kysnúť.

Zatiaľ si pripravíme plnku. Na zohriatej masti opražíme vyžmýkanú a prekrojenú kapustu, ktorú podľa vlastnej chuti osolíme a doladíme cukrom.

Asi po polhodine cesto rozvaľkáme a pokrájame na dostatočne veľké štvorce. Na každý dáme kapustu a zabalíme ako šatôčky. Koláčiky poukladáme na vymastený plech a upečieme v rúre.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 747
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 849
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 584
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 651
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 492
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 515
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 350
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 251
  9. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 125
  10. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 093
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Zima

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lipšic: Zatýkanie ľudí nie je divadlo, nemožno čakať, že polícia zasiahne každý týždeň

Spochybňovanie spolupracujúcich obvinených považuje za cielené.

Daniel Lipšic.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Koalícia nám povie, či chce spravodlivosť, alebo pomstu

Lipšic ako prokurátor stále nie je dobrý nápad.

Peter Tkačenko
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Zasnežené východné Slovensko.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop