Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Polievka z jušky, goralský prívarok, zemplínske kapušniki

K zime patrí kapusta a dobroty z nej.

ilustračné fotoilustračné foto (Zdroj: archív)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Kapustová polievka s hubami

Potrebujeme: asi liter jušky (šťavu z kyslej kapusty), hrsť sušených húb, bobkový list, pár guľôčok nového korenia, 2 strúčiky cesnaku, olej, maslo, cibuľu, mletú červenú papriku, hladkú múku, soľ

Postup: Kapustovú šťavu vlejeme do hrnca a zriedime ju vodou. Pridáme vopred namočené huby bobkový list, pretlačený cesnak a nové korenie.

Necháme variť, kým huby nebudú akurátne. Potom si v kastróle zohrejeme olej s trochou masla a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Orestujeme ju, potom posypeme červenou paprikou a trochou múky. Urobíme si cibuľovú zápražku, ktorú zalejeme trochou vody a pridáme k polievke. Prevaríme a na záver podľa potreby dosolíme.

SkryťVypnúť reklamu

Goralský prívarok

Potrebujeme: dve hrste kyslej kapusty, 2 zemiaky, kus údenej slaniny, 1 cibuľu, 1 PL polohrubej múky, mletú červenú papriku, rascu, soľ, cukor

Postup: Kyslú kapustu zalejeme primeraným množstvom vody (nemá to byť polievka) a uvaríme domäkka. Očistené zemiaky postrúhame najemno, ako keby sme chceli robiť halušky. Do hrnca dáme nakrájanú slaninu a opražíme ju. Ak pustí málo výpeku, môžeme pridať trochu masti. Pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú po chvíli posypeme múkou, paprikou a rascou a zalejeme studenou vodou. Pridáme postrúhané zemiaky, osolíme, zamiešame a za povaríme, aby sa zemiaky celkom rozvarili. Uvarenú kapustu scedíme a pridáme k rozvareným zemiakom. Ak je zmes príliš hustá, zriedime ju vývarom, v ktorom sa kapusta varila. Na záver dochutíme podľa potreby.

SkryťVypnúť reklamu

Zemplínske kapušniki

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 1 droždie, 250 ml mlieka, 1 lyžicu cukru, 80 g masla, soľ. Na plnku: 500 g kyslej kapusty, 1 PL bravčovej masti, cukor, soľ

Postup: Z mlieka, droždia a lyžice cukru si pripravíme kvások. Keď narastie, pridáme k nemu múku, cukor, maslo a soľ. Zamiesime cesto a necháme ho na teplom mieste kysnúť.

Zatiaľ si pripravíme plnku. Na zohriatej masti opražíme vyžmýkanú a prekrojenú kapustu, ktorú podľa vlastnej chuti osolíme a doladíme cukrom.

Asi po polhodine cesto rozvaľkáme a pokrájame na dostatočne veľké štvorce. Na každý dáme kapustu a zabalíme ako šatôčky. Koláčiky poukladáme na vymastený plech a upečieme v rúre.

Zima

Súvisiace témy: Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  2. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  3. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  4. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  6. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  7. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  8. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  1. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  2. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  3. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  4. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  5. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe
  6. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  7. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  8. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 238
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 582
  3. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 8 324
  4. Ľuboš Fellner otvorene 8 088
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 360
  6. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 156
  7. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 022
  8. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 3 782
  1. Ľuboš Vodička: Prievaly, kostol za hradbami
  2. Marcel Rebro: Od Leningradu k Ukrajine: blokády, hlad a lož ako ruská tradícia
  3. Jan Pražák: Jak jsem doplatil na svůj stud
  4. Věra Tepličková: Demokrati sociálni a ich nápad genitálny
  5. Peter Hroško: Prečo si sami sabotujeme vlastné šťastie
  6. Štefan Šturdzík: Pán Zurian nehanbíte sa za svojich podriadených ?
  7. Ján Otčenáš: Konsolidácia z pohľadu kopáča
  8. Monika Albertiová: Nomen omen: Fiala, Fico a Orbán. Mená, ktoré hovoria o osude krajín. Prečo Česko bohatne a Slovensko s Maďarskom stráca dych
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 104 194
  2. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 21 996
  3. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 17 601
  4. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 7 437
  5. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje 7 298
  6. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 6 925
  7. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 166
  8. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 6 118
  1. Marcel Rebro: Od Leningradu k Ukrajine: blokády, hlad a lož ako ruská tradícia
  2. Věra Tepličková: Demokrati sociálni a ich nápad genitálny
  3. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny.
  4. Marcel Rebro: Ak sa má uzdraviť dieťa, potrebuje zdravú mamu
  5. Věra Tepličková: Pravdepodobná reakcia Smeru na vylúčenie z PES alebo Načo mi je perie?
  6. Radko Mačuha: Dôležitá je miera demokracie.
  7. Věra Tepličková: A je to tu: Mars útočí
  8. Radko Mačuha: Dobrá správa pre Fica a Uhríka.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu