Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Roštenka na bylinkách, svätoštefanská kačka

Druhý sviatok vianočný sa odjakživa spája s pečeným mäskom.

(Zdroj: stock adobe)

Na svätého Štefana, každý sa má za pána, takto sa vraj zvyklo hovorievať počas druhého vianočného sviatku vo viacerých regiónoch Slovenska. A na stoly sa vtedy dostali rôzne pečené mäská a iné dobroty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Štefanská kačka na víne

Potrebujeme: kačku, 3 dcl červeného vína, zeleninový vývar, tymian, nové korenie, 4 strúčiky cesnaku, bobkový list, jablká, sušené slivky

Postup: Kačku očistíme, umyjeme a nasolíme zo všetkých strán, aj zvnútra. Jablká zbavíme jadierok, rozštvrtíme ich, dáme do misky a pridáme k nim sušené slivky. Týmto ovocím naplníme kačku, dáme ju na pekáč, podlejeme vývarom a červeným vínom, dodáme cesnak, guľôčky nového korenia a zvyšok sušených sliviek. Dáme piecť do rúry, spočiatku prikrytú, potom ju odkryjeme, aby sa upiekla dozlatista. Po celý čas pečenia odoberáme vypečený tuk a kačku prelievame výpekom. Na odobratom tuku na panvici opečieme niekoľko plátkov jabĺk a po upečení k nim pridáme slivky, ktoré sa piekli s kačkou a podávame ich ako prílohu.

SkryťVypnúť reklamu

Lieskovcové kuracie rezne

Potrebujeme: kuracie rezne, 1 vajce, rovnaký pomer strúhanky a pomletých lieskových orieškov, napríklad 50 g/50 g, hladkú múku, olej, soľ, korenie

Postup: Rezne umyjeme, osušíme, zľahka cez fóliu naklepeme, osolíme a okoreníme a obalíme. Najskôr ich dávame do múky, potom do osolených rozšľahaných vajec a napokon do strúhanky zmiešanej s lieskovými orieškami. Napokon rezne vysmažíme klasickým spôsobom.

Roštenka na bylinkách so smotanovými zemiakmi

Potrebujeme: cca kilo hovädzej roštenky, malé zemiaky, 1 šľahačkovú smotanu, 3 strúčiky cesnaku, dijonskú horčicu, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, čerstvý rozmarín, tymian a petržlenovú vňať, olej

Postup: Celú roštenku rukami potrieme olejom a dáme ju upiecť na panvicu aby sa zatiahla. Potom ju vyberieme na dosku, dobre ju zo všetkých strán osolíme a okoreníme. V miske zmiešame trochu oleja s horčicou a nasekanými bylinkami. Touto zmesou potrieme pripravené hovädzie, dáme ho do pekáča a vložíme do rúry nastavenej na 150 stupňov asi na 50 minút. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kolieska a povaríme ich v sladkej smotane do polomäkka. Nezabúdame miešať, lebo smotana ľahko prihorí. Osolíme ich, okoreníme, nastrúhame trochu čerstvého muškátového orieška. Potom dáme zemiaky na plech a dáme do rúry zapiecť asi na pol hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Vianočné tipy a recepty:

Potraviny

Kamióny čakajú na cstup z Egypta do Pásma Gazy v Rafahu.

Humanitárna organizácia požiadala Izrael o zabezpečenie distribučných miest.


TASR
Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4
Súvisiace témy: Recepty z Korzára, Vianoce 2025

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu