Korzár logo Korzár
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Roštenka na bylinkách, svätoštefanská kačka

Druhý sviatok vianočný sa odjakživa spája s pečeným mäskom.

(Zdroj: stock adobe)

Na svätého Štefana, každý sa má za pána, takto sa vraj zvyklo hovorievať počas druhého vianočného sviatku vo viacerých regiónoch Slovenska. A na stoly sa vtedy dostali rôzne pečené mäská a iné dobroty.

Štefanská kačka na víne

Potrebujeme: kačku, 3 dcl červeného vína, zeleninový vývar, tymian, nové korenie, 4 strúčiky cesnaku, bobkový list, jablká, sušené slivky

Postup: Kačku očistíme, umyjeme a nasolíme zo všetkých strán, aj zvnútra. Jablká zbavíme jadierok, rozštvrtíme ich, dáme do misky a pridáme k nim sušené slivky. Týmto ovocím naplníme kačku, dáme ju na pekáč, podlejeme vývarom a červeným vínom, dodáme cesnak, guľôčky nového korenia a zvyšok sušených sliviek. Dáme piecť do rúry, spočiatku prikrytú, potom ju odkryjeme, aby sa upiekla dozlatista. Po celý čas pečenia odoberáme vypečený tuk a kačku prelievame výpekom. Na odobratom tuku na panvici opečieme niekoľko plátkov jabĺk a po upečení k nim pridáme slivky, ktoré sa piekli s kačkou a podávame ich ako prílohu.

Skryť Vypnúť reklamu

Lieskovcové kuracie rezne

Potrebujeme: kuracie rezne, 1 vajce, rovnaký pomer strúhanky a pomletých lieskových orieškov, napríklad 50 g/50 g, hladkú múku, olej, soľ, korenie

Postup: Rezne umyjeme, osušíme, zľahka cez fóliu naklepeme, osolíme a okoreníme a obalíme. Najskôr ich dávame do múky, potom do osolených rozšľahaných vajec a napokon do strúhanky zmiešanej s lieskovými orieškami. Napokon rezne vysmažíme klasickým spôsobom.

Roštenka na bylinkách so smotanovými zemiakmi

Potrebujeme: cca kilo hovädzej roštenky, malé zemiaky, 1 šľahačkovú smotanu, 3 strúčiky cesnaku, dijonskú horčicu, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, čerstvý rozmarín, tymian a petržlenovú vňať, olej

Postup: Celú roštenku rukami potrieme olejom a dáme ju upiecť na panvicu aby sa zatiahla. Potom ju vyberieme na dosku, dobre ju zo všetkých strán osolíme a okoreníme. V miske zmiešame trochu oleja s horčicou a nasekanými bylinkami. Touto zmesou potrieme pripravené hovädzie, dáme ho do pekáča a vložíme do rúry nastavenej na 150 stupňov asi na 50 minút. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kolieska a povaríme ich v sladkej smotane do polomäkka. Nezabúdame miešať, lebo smotana ľahko prihorí. Osolíme ich, okoreníme, nastrúhame trochu čerstvého muškátového orieška. Potom dáme zemiaky na plech a dáme do rúry zapiecť asi na pol hodiny.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 784
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 889
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 537
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 647
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 487
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 499
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 353
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 256
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 145
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 125
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lipšic: Zatýkanie ľudí nie je divadlo, nemožno čakať, že polícia zasiahne každý týždeň

Spochybňovanie spolupracujúcich obvinených považuje za cielené.

Daniel Lipšic.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Koalícia nám povie, či chce spravodlivosť, alebo pomstu

Lipšic ako prokurátor stále nie je dobrý nápad.

Peter Tkačenko
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Zasnežené východné Slovensko.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop