Polievka z údeného mäsa
Potrebujeme: 500 g údeného karé alebo stehna, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, bobkový list, čierne korenie, mletú červenú papriku, koreňovvú zeleninu – mrkvu, kaleráb, kúsok zeleru, petržlen, olej, múku, 2 dl sladkej smotany, 2 zemiaky, 4 vajcia, cukor, soľ, ocot
Postup: V hrnci zohrejeme trochu oleja a dáme k nemu najemno nakrájanú cibuľu, po chvíľke restovania pridáme na kocky nakrájanú zeleninu a nasekaný cesnak. Všetko spolu chvíľku restujeme a potom zaprášme asi lyžicou múky, posypeme trochou papriky a zalejeme vodou. Keď začne polievka vrieť, dáme do nej na kocky nakrájané zemiaky aj mäso. Necháme variť a zatiaľ si v druhom hrnci uvaríme vajíčka natvrdo. Keď sú všetky ingrediencie v polievke mäkké, zalejeme ju smotanou, necháme prevrieť a až na záver dochutíme soľou, korením, trochou oleja, prípadne cukru. Varené vajíčka nakrájame, rozdelíme na taniere. zalejeme ich polievkou a posypeme petržlenovou vňaťou.
Kuracie na tymiane
Potrebujeme: kuracie prsia, grilovacie korenie, sójovú omáčku, maslo, cesnak, tymian, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Kuracie prsia nakrájame na medailónky, jemne ich rukou naklepeme, osolíme a z oboch strán potrieme maslom. Necháme ich takto postáť. Zo sójovej omáčky, pretlačeného cesnaku, grilovacieho korenia a tymianu vymiešame marinádu, do ktorej mäso naložíme a necháme v chladničke. Zohrejeme grilovaciu panvicu, potrieme ju ešte maslom a mäso na nej opečieme. Použiť môžeme aj gril v rúre, dávame však pozor, aby sa mäso nevysušilo.
Horčicovo-cesnakové zemiaky
Potrebujeme: zemiaky, olej, soľ a na omáčku – olivový olej, cesnak, kryštálový cukor, dijonskú horčicu, citrón, petržlenovú vňať
Postup: Vyberieme si menšie zemiaky, ktoré umyjeme aj so šupkou, osušíme a nakrájame na polovice alebo štvrtinky. V miske ich premiešame s olejom a soľou, rozložíme na plech s papierom a upečieme.
Zatiaľ si pripravíme dressing – vymiešame jednu – dve lyžice oleja, malú lyžičku horčice, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, štipku cukor a zopár kvapiek citrónu. Pridáme ešte asi lyžicu petržlenovej vňate a polejeme ešte horúce upečené zemiaky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.