Korzár logo Korzár
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Kávovo-kakaové medovníky, zázvorové aj plnené lekvárom

Skúste klasiku nahradiť novými chuťami.

(Zdroj: TASR)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zázvorové medovníky

Potrebujeme: 270 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 2 vajíčka, 1 vaječný žĺtok, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 1 ČL mletého zázvoru, štipka čerstvého zázvoru

Postup: Múku, cukor, kypriaci práčok a zázvor dáme so misky. Pridáme k nim dve celé vajíčka a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho, povykrajujeme rozličné tvary, poukladáme na vymastený plech a dáme na 24 hodín na chladné miesto. Po uplynutí času vyhrejeme rúru na 170° C a všetky zázvorníky obrátime na opačnú stranu. Potrieme ich vyšľahaným žĺtkom a pečieme približne 15 minút. Piecť ich treba v predstihu, aby do Vianoc zmäkli.

Skryť Vypnúť reklamu

Kávovo-kakaové medovníky

Potrebujeme: 4 PL medu, 250 g masla, 1 PL bravčovej masti, 2 PL kakaa, 4 vajíčka, 400 g práškového cukru, 1 ČL jedlej sódy 1 balíček perníkového korenia, 1 PL mletej kávy, 1 kg hladkej múky, 70 ml mlieka, 1 PL mletej škorice, 1 dl rumu

Postup: V mise spolu zohrejeme med a masť, pridáme kakao a kávu, potom cukor, vajíčka, perníkové korenie, jedlú sódu a škoricu a všetko spolu dobre vymiešame. Pridáme ešte múku, rum a mlieko podľa hustoty cesta. Vypracované cesto prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladu aspoň na 24 hodín. Na druhý deň vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 4 mm a povykrajujeme z neho ľubovoľné tvary. Potrieme vajíčkom zmiešaným s vodou a pečieme pri 250° C asi 4 minúty. Vajíčkom môžeme potrieť aj hneď po upečen

Skryť Vypnúť reklamu

Medovníky plnené slivkovým lekvárom

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky, 500 g práškového cukru, 5 vajíčok, 250 g mletých orechov, 250 g medu, 3 ČL perníkového korenia, 2 ČL jedlej sódy, 6 PL oleja, slivkový lekvár

Postup: Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyberieme z chladu, vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Perníky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre rozohriatej na 190° C, nie však dohneda, len dokým nebudú zospodu dobre upečené. Po vychladnutí ich natrieme slivkovým lekvárom zriedeným z vodou. Pred plnením sa perníky môžu zdať tvrdé, no lekvár ich navlhčí a vydržia mäkké a chutné aspoň ďalší mesiac.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 971
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 819
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 604
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 597
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 205
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 943
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 395
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 258
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 217
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 106
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Šačianska nemocnica.

Kedy mali vakcínu dostať, už nevysvetlili.

3 h
Očkovacie centrum v košickej nemocnici.

Nemocnica: Nemôžeme ovplyvniť, kedy ľudia prídu.

3 h
Ján na košickom súde.

Ďurkovčan dostal podmienku, ale musí sa liečiť v ústave.

3 h
Ročný psík Riko rasy akita inu sa šťastne vrátil domov. Mal šťastie, že ho v lese neroztrhala svorka vlkov.

Pátracia akcia prebiehala v štyroch obciach na oboch stranách kopca Branisko.

3 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ak sa chcú seniori nad 65 rokov prihlásiť ako náhradníci na očkovanie musia pátrať po tom, aký systém prihlasovania používa ich najbližšie očkovacie centrum. Ilustračná fotografia.

Nemocnice navrhujú, aby sa náhradníci prihlasovali cez portál korona.gov.

7 h
Certifikát z celoplošného skríningového testovania na ochorenie COVID-19 prebiehajúceho od 18. - 26. januára 2021.

Zoznam zmien platných od 27. januára.

6 h

V sobotu sa chystajú ďalšie protesty.

4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop