Korzár logo Korzár
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Fazuľový guláš s hlivou, hlivové cestoviny aj zapekané zemiaky

Inšpirácie na využitie chutnej a zdravej huby.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiaky zapekané s hlivou

Potrebujeme: zemiaky – množstvo podľa toho, koľko jedla chceme nachystať, asi dve hrste hlivy, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, sladkú smotanu, mleté čierne korenie, rascu, soľ, olej, tymian

Postup: Zemiaky predvaríme v šupke do polomäkka, po vychladnutí ich očistíme a nakrájame na kolieska.

Hlivu pokrájame na kúsky a cibuľu nadrobno. V panvici zohrejeme trochu oleja a najskôr na ňom orestujeme cibuľu. Potom k nej pridáme nasekaný cesnak a napokon aj huby. Osolíme ich, okoreníme, posypeme rascou aj troškou tymianu a chvíľku podusíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Pekáč alebo zapekaciu misu potrieme olejom a na spodok dáme polovicu zemiakov, jemne ich osolíme a okoreníme. Na to dáme restovanú hlivu a druhú vrstvu zemiakov, ktoré opäť ochutíme. Potom všetko zalejeme sladkou smotanou a dáme do vyhriatej rúry zapiecť asi na 30 minút.

Rýchly fazuľovo-hlivový guláš

Potrebujeme: 300 g hlivy, 1 konzervu fazúľ v paradajkovej alebo čili omáčke, olej, 1 cibuľu, 2 mrkvy, 5 zemiakov, 2-3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 2 bobkové listy, majoránku, zeleninový vývar, maslo, hladkú múku

Postup: V hrnci zohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu nasekanú nadrobno. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a kúsky hlivy. Všetko chvíľku restujeme, potom pridáme pretlačený cesnak, osolíme, okoreníme a zalejeme vývarom. Do polievky dáme zemiaky aj bobkové listy a varíme, kým jednotlivé ingrediencie nezmäknú. Potom do polievky dáme fazuľu a napokon urobíme z masla a lyžice múky zápražku, ktorú zamiešame do polievky.

Skryť Vypnúť reklamu

Dochutíme majoránkou a podávame.

Hlivová pasta

Potrebujeme: balenie cestovín podľa vlastnej chute, hodia sa tagliatelle, aspoň 400 g hlivy, 1 červenú cibuľu, malý pór, 1 strúčik cesnaku, 2 mrkvy, maslo, soľ, mleté čierne korenie, šľahačkovú smotanu

Postup: Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente. Potom si pripravíme všetky ostatné ingrediencie. Cibuľu očistíme a nasekáme najemno, cesnak na plátky, pór a mrkvu na polkolieska, hlivu na pásiky.

Zohrejeme dostatočné množstvo masla a ako prvú, tradične, restujeme cibuľu. Potom k nej pribudne cesnak, pór, mrkva a hliva. Všetko ochutíme a chvíľu dusíme vo vlastnej šťave. Potom zeleninu zalejeme smotanou a povaríme, aby sa zredukovala vznikla krémová omáčka. Uvarené cestoviny vyberieme z hrnca priamo do panvice a dobre premiešame, aby sa obalili omáčkou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 40 421
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 38 483
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 11 618
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 187
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 134
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 093
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 393
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 157
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 967
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 861
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Ilustračné.

PCR testovanie odhalilo na východe 421 nových prípadov.

1 h
Ilustračné.

Miera pozitivity sa väčšinou drží pod jedným percentom.

13 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zdravotníčka v ochrannom odeve odoberá vzorku počas testovania na COVID-19 v telocvični na Základnej škole s materskou školu na Námestí učeného tovarišstva v Trnave

Na Slovensku prebieha plošné testovanie. PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 236-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 068 obetí.

5 h
Rázcestie v obci Martinová.

Maďarov na severe nechcú a Rómov nikde nechcú, opisujú ľudia z Martinovej.

22. jan

O klíme si kladieme falošné otázky.

22. jan
Conor McGregor.

McGregor nezvládol svoj návrat do klietky.

4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop