Korzár logo Korzár
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Polievka z pečených zemiakov, vegetariánske francuzáky

Náš druhý chlieb na stole nesmie chýbať.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka z pečených zemiakov

Potrebujeme: pol kila zemiakov, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, bobkový list, soľ, celé čierne korenie, maslo, olej, sladkú smotanu, kyslú smotanu, ocot, vajíčka varené natvrdo

Postup: Zemiaky umyjeme aj so šupkou, nakrájame na kocky a dáme ich na plech. Pokvapkáme olejom, pridáme strúčiky cesnaku a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry asi na 20 minút.

V hrnci si zatiaľ roztopíme maslo a orestujeme na ňom cibuľu. Pridáme bobkový list, čierne korenie a urobíme si tak základ na polievku. Po 15 minútach zemiaky vyberieme, časť z nich si odložíme bokom a zvyšok dáme do hrnca aj s pečeným cesnakom. Premiešame s cibuľou a zalejeme primeraným množstvom vody. Keď všetko prevrie, polievku rozmixujeme a pridáme sladkú smotanu. Napokon do hrnca dáme aj odložené pečené zemiaky, necháme prevrieť a podľa potreby dochutíme octom, aby sme získali vyváženú chuť. Podávame s vareným vajíčkom a kôpkou kyslej smotany.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiakový šalát s tuniakom

Potrebujeme: malé zemiaky, 2-3 vajíčka natvrdo, konzervu tuniaka v oleji, biely jogurt, šťavu z polovice citróna, soľ, mleté čierne korenie, pažítku, olivový olej

Postup: Umyté zemiaky prekrojíme na polovice, prípadne štvrtinky a dáme ich piecť do rúry pokvapkané olejom. Keď budú hotové, dáme ich do misky a pridáme k nim prekrojené varené vajíčka, kúsky tuniaka a napokon aj zálievku z jogurtu, pažítky a citrónovej šťavy. Osolíme, okoreníme a podávame.

Vegetariánske „francuzáky“

Potrebujeme: rovnaké množstvo zemiakov, batátov a cukety (napríklad pod 300 g), 250 ml kyslej smotany, 1 červenú cibuľu, 2 vajíčka, 2 strúčiky cesnaku, lyžičku dijonskej horčice, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, maslo, mletú rascu, mozzarellu

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Zemiaky očistíme, batáty a cuketu len poriadne umyjeme a šupku necháme. Všetko nakrájame na tenučké kolieska.

Na roztopenom masle orestujeme cibuľu, ktorú necháme vychladnúť a potom ju zmiešame so smotanou, vajíčkami, pretlačeným cesnakom, korením, soľou, horčicou a mletou rascou.

Zapekaciu misu potrieme olejom a vrstvíme v nej zemiaky, batáty aj cuketu, pričom každú vrstvo zľahka osolíme a okoreníme. Napokon všetko zalejeme smotanovou zmesou, poukladáme plátky mozzarelly a dáme upiecť do rúry.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 40 421
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 38 483
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 11 618
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 187
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 134
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 093
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 393
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 157
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 967
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 861
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Ilustračné.

PCR testovanie odhalilo na východe 421 nových prípadov.

1 h
Ilustračné.

Miera pozitivity sa väčšinou drží pod jedným percentom.

13 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zdravotníčka v ochrannom odeve odoberá vzorku počas testovania na COVID-19 v telocvični na Základnej škole s materskou školu na Námestí učeného tovarišstva v Trnave

Na Slovensku prebieha plošné testovanie. PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 236-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 068 obetí.

5 h
Rázcestie v obci Martinová.

Maďarov na severe nechcú a Rómov nikde nechcú, opisujú ľudia z Martinovej.

22. jan

O klíme si kladieme falošné otázky.

22. jan
Conor McGregor.

McGregor nezvládol svoj návrat do klietky.

4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop