Morčacie s horčičnou kôrkou
Potrebujeme: približne kilový kus morčacích pŕs vcelku, horčičné semienka, soľ, pár guličiek celého čierneho korenia a aj celého nového korenia, grilovacie korenie, rozmarín, olej, hydinový vývar, hnedý cukor
Postup: Do mažiarika si dáme približne pol balíčka horčičných semienok, prípadne môžeme aj viac, záleží to od veľkosti mäsa a pridáme korenie čierne, nové grilovacie a nasekaný rozmarín. Dobre všetko rozdrvíme a vytvoríme si tak voňavú zmes na obalenie mäsa.
Morčacie prsia rukami naolejujeme a osolíme zo všetkých strán a potom na ne naložíme koreninovú zmes. Dobre pritlačíme, aby držala a mäso dáme na pekáč. Po povrchu ho ešte posypeme jemnučkou vrstvou hnedého cukru, ktorá sa skaramelizovaním pomôže k vytvoreniu chrumkavej kôrky.
Bravčové závitky plnené kapustou
Potrebujeme: bravčové karé, plátky anglickej slaniny, kyslú kapustu, soľ, mleté čierne korenie, bravčovú masť, cukor, cibuľu, bobkový list, rascu
Postup: Roztopíme trochu bravčovej masti a opečieme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej asi lyžičku cukru a keď skaramelizuje, pridáme vyžmýkanú kyslú kapustu. Pridáme bobkový list, rascu a chvíľku ju orestujeme. Potom kapustu podlejeme a necháme chvíľu dusiť.
Karé nakrájame na hrubšie plátky, ktoré sa dajú ešte nakrojiť tak, že dole zostanú spojené. Rozklepeme ich na veľké pláty, ktoré osolíme, okoreníme a poukladáme na ne plátky anglickej slaniny. Na to dáme vrstvu dusenej kapusty a mäso zrolujeme ako závin. Upevníme ho niťami alebo ihlami tak, aby držalo pokope a poukladáme ich na pekáč. Na vrch ešte môže dať kúsky slaniny, podlejeme horúcou vodou, zakryjeme a dáme piecť do rúry asi na 40 minút. Potom pekáč odkryjeme a necháme ešte asi 10-15 minút zapiecť.
Marocké hovädzie
Potrebujeme: 1 kg hovädzieho mäsa na guláš, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1 cm kúsok zázvoru, konzervu pasírovaných paradajok, olej, malú lyžičku škorice, 100 g sušených marhúľ, med, nové korenie, čili paprička, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Mäso nakrájame na kocky, cibuľu očistíme a nasekáme najemno. V hrnci najskôr zohrejeme olej a potom tam orestujeme cibuľu. Pridáme k nej mäso a opečieme ho zo všetkých strán. Pridáme pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor, soľ, mleté čierne korenie, škoricu a čili papričku podľa chuti. Mäso takto chvíľu dusíme vo vlastnej šťave, potom k nemu prilejeme drvené paradajky a podlejeme ho vodou a necháme dusiť domäkka. Asi po hodine pridáme sušené marhule, približne lyžičku medu a necháme ešte asi pol hodiny zredukovať šťavu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.