Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Kuracia polievka s citrónom, losos na zemiakoch, brokolici a karfiole

Doplňte si vitamíny C a D chutným jedlom.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kuracia polievka s citrónom a zázvorom

Potrebujeme: 2 PL olivového leja, 450 g kuracích pŕs, 1 stredne veľkú cibuľu, 3 veľké mrkvy, 2 stonkové zelery, 3 strúčiky cesnaku, soľ a mleté čierne korenie, 1 stredne veľký citrón, hrsť čerstvého zázvoru aj so šupkou, 2 litre kuracieho vývaru, 1 plechovku kokosového mlieka (voliteľné)

Postup: Zeleninu - mrkvu, cibuľu, zeler a cesnak očistíme a nakrájame. Zahrejeme si olivový olej, vhodíme kuracie mäso a necháme opiecť. Pridáme zeleninu, soľ a čierne korenie a varíme asi 5 minút, kým všetko nezmäkne. Prilejeme kurací vývar a vhodíme zázvor. Polievku privedieme k varu, plameň znížime na minimum a necháme bublať asi 35 - 45 minút, čím dlhšie varíme, tým sa viac zosilní zázvorová chuť. Po uplynutí času vyhodíme zázvor a vyberieme kuracie mäso, ktoré natrháme vidličkou na vlákna. Do polievky pridáme kôru z citróna a vytlačenú šťavu a necháme variť asi 15 minút. Nakoniec vrátime natrhané mäso a podľa chuti môžeme zaliať kokosovým mliekom.

SkryťVypnúť reklamu

Pražená ryža s ružičkovým kelom a paprikou

Potrebujeme: 225 g ružičkového kelu, hlavičky rozpoltené alebo rozštvrtené, 1 PL oleja, 1 PL olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie, 1 PL najemno nakrájaného cesnaku, 1/2 š nasekanej zelenej cibuľky, 2 ČL čerstvého zázvoru, 2 a 1/2 š uvarenej hnedej ryže, 2/3 š nakrájaných čerstvých paprík rôznych farieb, 3 PL sójovej omáčky,1/3 š nakrájaného koriandra

Postup: Ryžu uvaríme podľa návodu a necháme ochladiť na izbovú teplotu. Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Vo veľkej miske zmiešame pokrájaný ružičkový kel, olivový olej, soľ a mleté čierne korenie. Keď všetko premiešame, vysypeme kel na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry na 15 až 20 minút, kým okraje nezhnednú a nebudú chrumkavé.

Na sporáku rozohrejeme nepriľnavú panvicu, do ktorej dáme olej, cesnak a zelenú cibuľku. Restujeme asi 2 až 3 minúty a pridáme vychladenú ryžu. Keď sa trocha zahreje, vmiešame nakrájanú papriku a upečený ružičkový kel. Dochutíme sójovou omáčkou a koriandrom. Podávať môžeme napríklad aj ako prílohu ku kuraciemu mäsu.

SkryťVypnúť reklamu

Losos na zemiakoch so zeleninou

Potrebujeme: filety lososa, menšie zemiaky, brokolicu, polovicu hlávky karfiolu, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, 2 PL citrónovej šťavy, maslo, hrsť byliniek – rozmarín, tymian, petržlenová vňať

Postup: Ružičky karfiolu a brokolice umyjeme a na cca 5 minút ich vložíme do vriacej osolenej vody. Potom zeleninu prelejeme ľadovou vodou a necháme odkvapkať.

Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky, potom ich vysypeme na plech, pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Plech dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a necháme ich piecť, kým nechytia zlatistý nádych. Potom na zemiaky dáme osoleného a okoreneného lososa, karfiol aj brokolicu a na všetko položíme plátky masla, posypeme bylinkami, pokvapkáme citrónovou šťavou a dáme do rúry, kým sa ryba neupečie.

SkryťVypnúť reklamu

Vitamíny a minerály

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu