Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Bábovka s gaštanovo-whisky polevou, koláč so šípkovou glazúrou

Sladké dobroty ochutené jesennými plodmi.

(Zdroj: stock adobe)

Pohánkový koláč s trnkovo-jogurtovou plnkou

Potrebujeme na cesto: 4 vajcia, 4 PL vody, 100 g tekutého medu, 100 g pohánky, 50 g lieskových orechov, 1 ČL prášku do pečiva

Na plnku: 300 g pyré z trniek (asi 600 g bobúľ), 300 g jogurtu, 60 g cukru, 6 želatínových plátkov

Postup: Rúru predhrejeme na 175 stupňov a zapneme na funkciu s ventilátorom. Okrúhlu formu na tortu (ideálne s odnímateľným kruhom) vyložíme papierom na pečenie. Šľahačom na vysokých otáčkach vymiešame vajíčka, aby vznikla svetložltá hustejšia hmota. Potom pridáme vodu, pokračujeme v miešaní ešte asi 2 minúty a vlejeme med. Pohánku a lieskové orechy rozmixujeme najemno a spolu s práškom do pečiva zľahka primiešame do vajíčkovej zmesi. Hotové cesto vlejeme do pripravenej formy a pečieme asi 30 minút, alebo kým po zapichnutí nevytiahneme čisté špáradlo.

Skryť Vypnúť reklamu

Trnky vhodíme do hrnca, do polovice zalejeme vodou a necháme variť, kým sa takmer všetka tekutina nevyparí. Potom bobuľky precedíme cez jemné sito, kôstky a šupky odhodíme a pyré necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Následne do nej vmiešame cukor a jogurt. Plátky želatíny namočíme na 5 minút do studenej vody, potom ich na malom ohni zohrievame, kým sa úplne nerozpustia. Do želatíny vmiešame 2 lyžice jogurtovo-trnkovej zmesi a potom ju celú vylejeme k plnke. Rýchlo premiešame a necháme v chladničke asi 10 minút.

Keď je cesto upečené, prekrojíme ho horizontálne na polovicu, spodný diel vložíme do formy, naň rozotrieme trnkovo-jogurtovú plnku a na vrch položíme hornú polovicu cesta. Necháme stuhnúť v chladničke a pred podávaním vyberieme z formy.

Skryť Vypnúť reklamu

Kávová bábovka s gaštanovo-whisky polevou

Potrebujeme na bábovku: 375 g hladkej múky 1 ČL soli, 1/2 ČL prášku do pečiva, 120 ml silného espressa, 120 ml šľahačkovej smotany, 1 balenie vanilkového cukru, 340 g zmäknutého masla, 530 g hnedého cukru, 5 vajíčok

Na polevu: 150 g kryštálového cukru, 120 ml vody, 120 ml šľahačkovej smotany, 1/2 ČL soli, 2 PL bourbon whisky, 290 g upečených a olúpaných gaštanov,

Postup: Formu na bábovky vymastíme a vysypeme múkou a rúru predhrejeme na 180 stupňov. Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou a dáme bokom. Zmiešame aj smotanu a kávu a taktiež zatiaľ odložíme bokom. Maslo vyšľaháme spolu s cukrami do nadýchanej svetlej konzistencie. K nemu pridávame po jednom vajíčka a po každom utrieme stierkou boky aj dno misky na šľahanie. Keď sú vajíčka zašľahané, vmiešame tretinu múky a po nej polovicu smotanovo-kávovej zmesi. Opäť pridáme tretinu múky, po ktorej bude nasledovať zvyšok smotany s kávou. Nakoniec proces ukončíme posledným dielom múky. Hotové cesto prelejeme do formy a pečieme v rozohriatej rúre asi hodinu a 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa bábovka pečie, pripravíme si polevu. Cukor a vodu dáme variť na stredne veľký plameň a počkáme, kým zmes nenadobudne jantárovú farbu. Vtedy vmiešame smotanu a soľ a pokračujeme vo varení, kým omáčka nebude úplne hladká a bez hrudiek. Potom ju odstavíme. Gaštany nakrájame na menšie kúsky, ktoré spolu s whisky vmiešame do omáčky. Hotovou nakoniec polejeme vrch koláča.

Koláč so šípkovou glazúrou

Potrebujeme na cesto: 200 g hladkej múky, 100 g masla nakrájaného na kocky, 20 g mletých mandlí, 1 ČL prášku do pečiva, 1 vajíčko, 1 až 4 PL studenej vody, bielok z malého vajíčka.

Na plnku: 320 ml plnotučného mlieka, 80 g práškového cukru, 5 vaječných žĺtkov, 25 g kukuričnej múky rozmiešanej v troche vody na pastu

Na glazúru: 200 ml šípkového sirupu, 2 PL kukuričnej múky, 2 PL medu, 100 g šípok (čerstvých alebo mrazených)

Postup: Vo veľkej miske zmiešame múku s mletými mandľami a práškom do pečiva. Pridáme maslo a votrieme ho do suchej zmesi. K nej prilejeme vymiešané vajíčko a po lyžiciach aj studenú vodu - postačí toľko, aby vzniklo spojité cesto. Vypracujeme ho do gule, zabalíme do fólie a necháme odstáť v chladničke asi pol hodiny. Medzitým predhrejeme rúru na 200 stupňov a vymažeme okrúhly vrúbkovaný plech s priemerom 23 centimetrov.

Pri príprave plnky necháme najprv za stáleho miešania zovrieť mlieko, potom ho stiahneme z plameňa a dáme bokom. V miske vymiešame žĺtky s cukrom, postupne pridáme pastu z kukuričnej múky a nakoniec pomaly vylejeme aj teplé mlieko. Zmes vrátime do hrnca a za stáleho miešania privedieme k varu. Počkáme ešte asi minútu, potom sporák vypneme a plnku prelejeme do misky. Po desiatich minútach ju zakryjeme fóliou a dáme do chladničky.

Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu s hrúbkou asi pol centimetra a vložíme do pripravenej formy. Vrch potrieme troškou vymiešaného bielka a dáme piecť na 15 minút dozlatista. Hotové cesto vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.

Polovicu šípkového sirupu privedieme k varu a odstavíme. Kukuričnú múku rozmiešame v druhej polovici sirupu a vlejeme ho k tomu horúcemu. Všetko vrátime na sporák a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne. Nakoniec vmiešame med a keď glazúra opäť začne vrieť, odstavíme a necháme vychladnúť.

Na spodok cesta rozotrieme studenú plnku. Z čerstvých šípok odrežeme konce, rozpolíme ich, vyberieme kôstky a poukladáme na plnku reznou stranou dole. Všetko zalejeme glazúrou a až do podávania necháme v chladničke.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  2. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  3. Aj matematika sa dá skrotiť
  4. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  5. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  6. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  7. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  8. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  9. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  2. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  3. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  4. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  5. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  6. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  7. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  8. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  9. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 097
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 499
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 230
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 823
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 614
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 483
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 061
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 823
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 805
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 711
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

PCR testy potvrdili na východe 539 nových nakazených

Na Covid-19 zomrelo ďalších 17 ľudí. Ag testami odhalili 748 infikovaných.

Ilustračné foto.

Polaček stráca podporu poslancov. Odišiel už aj Saxa

Rusnák: Nie sme hlasovacie stroje. Špak nevylučuje nový klub.

Saxa (vľavo) odchádza z klubu Fungujúce Košice, Rusnák (vpravo) hovorí, že poslanci nie sú hlasovacie stroje na želanie.
Strojný vidí chybu aj v tom, že podpora primátora bola v počiatkoch samozrejmá.

Tvrdil, že nesie preplatok za plyn. Dôchodcovi ukradol peniaze na pohreb

Spišiak sa v Košiciach vydával za pracovníka bytového podniku.

Podvodník Ivan Nálepka na krajskom súde.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie na nový koronavírus.

Jankovská priznala vzťah s Kočnerom. Spomína aj Fica

Neskôr chce vypovedať o Bödörovi, aj Zoroslavovi Kollárovi.

Moniku Jankovskú odvážajú z NAKA v Nitre.
Boris Kollár leží po autonehode s obručou okolo hlavy v Nemocnici sv. Michala v Bratislave.
Píše Helena Dalliová

Počas korony sú mnohé domácnosti zdrojom násilia

Rodová rovnosť nie je politický koncept, je to základné právo.

Ženy s rúškami v Madride.
Cynická obluda

Aktuálne Ficove možnosti

Po 12 rokoch premierovania to Robert Fico dotiahol až do stavu, kde stoja pred ním tieto dve možnosti.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop