Tekvica s jabĺčkom
Potrebujeme: 800 g očistenej tekvice, 1 cibuľu, 2 jablká, 2 paradajky, maslo, olej, soľ, mleté čierne korenie, cukor
Postup: Tekvicu nakrájame na maličké kúsky alebo ju nahrubo nastrúhame. Cibuľu nasekáme najemno a opražíme ju na roztopenom masle s trochou oleja. Keď je cibuľa zlatistá, pridáme tekvicu a aj tú zarestujeme. Potom k nej dáme očistené a postrúhané jablká a pokrájané paradajky, ktoré predtým obaríme vriacou vodou, schladíme a ošúpeme. Všetko osolíme a okoreníme a necháme chvíľku dusiť vo vlastnej šťave. Potom prívarok podlejeme a dovaríme, kým nebudú tekvica a jablká mäkké. Na záver chute doladíme trochou cukru – to závisí aj od toho, aké kyslé jablká máme. Hodí sa samostatne ale aj ako príloha k akémukoľvek pečenému mäsu.
Mrkvový prívarok
Potrebujeme: 600 g mrkvy, maslo, hladkú múku, cukor, sladkú smotanu na varenie, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, citrónovú šťavu
Postup: Mrkvu umyjeme, očistíme a pokrájame na maličké kocôčky. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu, mrkvu do nej vsypeme a uvaríme. Keď bude hotová, trochu ju scedíme, ale časť vody, v ktorej sa varila, necháme v hrnci.
Z masla a múky urobíme zápražku, ktorú zalejeme mrkvovým vývarom a smotanou. Rohabarkujeme, aby sme nemali hrudky a vlejeme k mrkve. Všetko ochutíme a prevaríme, kým nezískame primeranú prívarkovú konzistenciu. Na záver môžeme dotiahnuť troškou citrónovej šťavy.
Podlev z Gemera
Potrebujeme: 2 klobásy, 2 PL hladkej múky, 200 ml mlieka (môže byť sladké alebo acidofilné), 4 zemiaky, údenú prerastanú slaninu, soľ, ocot
Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. V druhom hrnci si vo vode uvaríme klobásy. Keď sú hotové vyberieme ich a na chvíľu odložíme bokom. Do klobásového vývaru vlejeme zátrepku z mlieka a múky a dobre premiešame. Potom do mlieka pridáme scedené uvarené zemiaky, necháme kratučko prevrieť, dochutíme soľou a octom a rozdelíme na taniere, kde naložíme aj kolieska varenej klobásy a všetko polejeme popraženou slaninou.
ZDROJ: S. Pilková: Poklady slovenskej kuchyne
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.