Korzár logo Korzár
Štvrtok, 30. marec, 2023 | Meniny má Vieroslava

Varíme s Korzárom: Dračie krídelká, maslové kurča, jemne pikantné talianske cestoviny

Čili zahreje a prospieva aj zdraviu.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jemne pikantné cestoviny s talianskou klobásou

Potrebujeme: 5 talianskych klobás bez črievka, 450 g cestovín penne, 800 g lúpaných paradajok, 140 g paradajkového pretlaku, 2 PL olivového oleja,1/2 š najemno nakrájanej bielej cibule, 1/2 š nadrobno nakrájanej červenej papriky, 1/2 š nadrobno nakrájanej zelenej papriky, 1 ČL sušenej bazalky, 1 ČL sušeného oregana, 1 ČL čili vločiek (alebo podľa chuti), 1/2 strúhaného parmezánu, 1/4 š čerstvej petržlenovej vňate

Postup: Na veľkej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme klobásu, cibuľu, červenú a zelenú papriku. Miešame, kým sa klobása dobre neprepečie. Počas procesu rozbijeme všetky väčšie hrudky. Po asi 25 minútach pridáme oregano, čili, nakrájané lúpané paradajky a pretlak. Všetko dobre pomiešame a privedieme k varu, potom plameň stíšíme a necháme jemne bublať asi 10 minút. Podľa návodu na obale uvaríme cestoviny, scedíme ich a pridáme k omáčke. Posypeme parmezánom a vňaťou, zamiešame a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Dračie kuracie krídelká

Potrebujeme na mäso a marinádu: 2 kuracie prsia na kocky, 1 vajíčko, 1 PL cesnakovo-zázvorovej pasty 2 PL sójovej omáčky, 1 PL mletého čili, 2 PL kukuričného škrobu, olivový olej, prípadne olej z vlašských orechov

Na dračiu omáčku: 1/2 PL olivového oleja (alebo oleja z vlašských orechov), 1 malú červenú cibuľu, 2 ČL cesnakovo-zázvorovej pasty, 1 červenú čili papričku, 1 zelenú čili papričku, 3 PL kečupu, 1 ČL medu, 1 PL sladkej čili omáčky, 1 PL sójovej omáčky, hrsť kešu orechov, 3 zelené cibuľky

Postup: Cesnakovo-zázvorovú pastu si vyrobíme zmixovaním zázvoru a cesnaku v pomere 1:1 s trochou oleja do krémovej konzistencie.

V miske zmiešame lyžicu vytvorenej pasty s vajíčkom, mletým čili, kukuričným škrobom a sójovou omáčkou. Do tejto marinády pridáme kúsky mäsa a všetko necháme odstáť v chladničke aspoň na pol hodiny. Po uplynutí času zahrejeme vo woku alebo inej veľkej panvici dostatok oleja - hladina by mala byť od dna asi centimeter. Opatrne pridáme marinované mäso a pražíme, kým nebude zlatisté a chrumkavé. Potom ho odoberieme a osušíme na papierovej utierke.

SkryťVypnúť reklamu

Nadbytočný olej zlejeme bokom, zostať by mala len polovica polievkovej lyžice, panvicu vrátime na sporák a opečieme v nej cibuľu s cesnakovo-zázvorovou pastou a čili papričkami. Keď cibuľa zmäkne, pridáme kečup, med, sladkú čili aj sójovú omáčku, všetko dobre premiešame a privedieme k varu. Následne vhodíme mäso, chvíľu povaríme, kým omáčka nebude hustá, a nakoniec posypeme kešu orechmi a zelenou cibuľkou.

Murgh Makhani - Maslové kura

Potrebujeme: 6 PL masla, 900 g kuracích stehien bez kože a kostí, 1 žltú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 1 PL korenia garam masala, 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru, 1 ČL čili korenia, 1 ČL mletej rasce, 1/2 ČL pálivej papriky, 1 a 1/2 š paradajkového pretlaku, 2 š smotany, limetka a koriander na vrch, ryža ako príloha

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Kuracie mäso umyjeme a nakrájame na kocky, cibuľu a cesnak najemno. Vo veľkej panvici opečieme na 2 lyžiciach masla kuracie mäso, nemusí však byť hotové úplne. Keď skončíme, mäso dáme bokom. Opäť roztopíme 2 lyžice masla, na ktorých orestujeme cibuľu domäkka. Pridáme potom cesnak, garam masalu, zázvor, čili korenie, rascu a pálivú papriku. Chvíľu miešame, aby sa ingrediencie zahriali, a vlejeme pretlak. Zmes privedieme k varu, necháme zohrievať asi päť minút a pridáme smotanu. Opäť necháme omáčku zovrieť, vhodíme mäso a varíme na miernom ohni asi 10 až 15 minút. Nakoniec vmiešame zvyšné 2 lyžice masla, osolíme a okoreníme podľa chuti a podávame s kúskom limetky a posekaným koriandrom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu aj mužom. Dokážu zlepšiť erekciu
  2. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zľavy z odvodov, zmrazená cena potravín
  4. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  5. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  6. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  7. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  8. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  1. Unilabs Slovensko otvára v Boroch najmodernejšie laboratórium
  2. Istota nízkeho úroku. Krásne bývanie s hypotékou za 1,49 %
  3. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  4. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  5. Životné poistenie v čase inflácie. Aká je jeho ideálna výška?
  6. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO?
  7. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  8. Novelizácia druhého piliera: doplatia chudobní na bohatých?
  1. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO? 21 971
  2. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte 19 732
  3. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu 9 800
  4. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 7 850
  5. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 5 734
  6. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch 5 162
  7. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 3 397
  8. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov 2 534

Blogy SME

  1. Alexander Hričko: Na Slovensku sa vytratil zdravý gazdovský rozum
  2. Marián Kozák: Plavecké olympiády v Detskom klube v rokoch 1997 - 1999
  3. Helena Smihulova Laucikova: Predjarie pod Barancom
  4. Ján Valchár: O rozkazoch sa nediskutuje, rozkazy sa plnia! (tri mesiace, ani o sekundu viac!)
  5. Anna Miľanová: Som za odluku cirkví od štátu!
  6. Ján Škerko: My sme Ukrajinu už porazili. A teraz nám ju predajte. Double bind
  7. Věra Tepličková: Plán B alebo A ja ťa nechcem a ja ťa nemilujem a ja ťa nemám rád...
  8. Vladimír Krátky: Minister Budaj,
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 26 268
  2. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy. 18 992
  3. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 892
  4. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 7 774
  5. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 6 272
  6. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 710
  7. Post Bellum SK: Ľudáci sa zbavili najprv židovských dievčat a mladých žien 3 832
  8. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 3 824
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Alexander Hričko: Na Slovensku sa vytratil zdravý gazdovský rozum
  2. Marián Kozák: Plavecké olympiády v Detskom klube v rokoch 1997 - 1999
  3. Helena Smihulova Laucikova: Predjarie pod Barancom
  4. Ján Valchár: O rozkazoch sa nediskutuje, rozkazy sa plnia! (tri mesiace, ani o sekundu viac!)
  5. Anna Miľanová: Som za odluku cirkví od štátu!
  6. Ján Škerko: My sme Ukrajinu už porazili. A teraz nám ju predajte. Double bind
  7. Věra Tepličková: Plán B alebo A ja ťa nechcem a ja ťa nemilujem a ja ťa nemám rád...
  8. Vladimír Krátky: Minister Budaj,
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 26 268
  2. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy. 18 992
  3. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 892
  4. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 7 774
  5. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 6 272
  6. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 710
  7. Post Bellum SK: Ľudáci sa zbavili najprv židovských dievčat a mladých žien 3 832
  8. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 3 824
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu