Korzár logo Korzár
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Kuracie prsia s chrenovou omáčkou, jelenie ragú, teľacie na hríboch

Mäsové špeciality s vôňou jesene.

(Zdroj: stock adobe)

Kuracie prsia s chrenovou omáčkou

Potrebujeme na mäso: 4 kuracie prsia bez kostí a kože, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, sušený cesnak, sušenú cibuľu

Na chrenovú omáčku: 4 PL bieleho gréckeho jogurtu, 4 PL majonézy, 4 ČL horčice s celými semiačkami, 3 ČL strúhaného chrenu 1/4 ČL soli, mleté čierne korenie podľa chuti

Na zeleninové špízy: 2 papriky rôznych farieb, 1 cuketu, 1 stredne veľkú žltú cibuľu, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, sušený cesnak

Postup: Kuracie prsia ochutíme soľou a korením a pokvapkáme olivovým olejom. Zeleniny nakrájame na väčšie kúsky, ktoré rozlične ponapichujeme na špízové ihly (ak používame drevené ihly, namočíme ich predtým do vody). Pripravené mäso grilujeme najprv z jednej strany 7 minút, potom z druhej asi 6 minút. Odložíme bokom a na gril dáme pripravené špízy. Hotová zelenina by mala byť mierne chrumkavá a na okrajoch trocha opečená. Omáčku pripravíme zmiešaním všetkých surovín, ktorou polejeme hotové mäso. Podávame s grilovanou zeleninou.

Skryť Vypnúť reklamu

Teľacie kotlety na hríboch

Potrebujeme: rezne z teľacieho karé (ideálne by malo byť s kosťou), olej, maslo, čerstvé hríby (v prípade núdze môžu byť aj sušené), 1 šalotku, 1 strúčik cesnaku. biele víno, soľ, mleté čierne korenie, tymian, hladkú múku, trochu dijonskej horčice a medu

Postup: Mäso naklepeme, trochu narežeme okraje, osolíme a okoreníme. Jednotlivé rezne jemne obalíme v hladkej múke a opečieme ich z oboch strán na horúcom oleji. Mäso poukladáme na plech a do výpeku pridáme najemno nasekanú šalotku a pretlačený cesnak. Orestujeme ich a potom pridáme huby, ktoré môžu byť pokojne nakrájané aj na väčšie kusy a opečieme ich. Pridáme malú lyžičku horčice, trošku medu, premiešame a podlejeme vínom. Osolíme, okoreníme a podusíme, kým sa omáčka trochu nezredukuje. Potom ju ešte v prípade potreby dosolíme či dokoreníme, pridáme tymian a huby navrstvíme na mäso pripravené na plechu. Vylejeme k nemu aj všetku omáčku, plech dáme na cca 7 minút do vyhriatej rúry a potom môžeme servírovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Jelenie ragú

Potrebujeme: 1 kg jelenieho mäsa zo stehna alebo pleca, kúsok údenej slaniny, bravčovú masť. 1 väčšiu cibuľu, 150 g koreňovej zeleniny – mrkva, petržlen, zeler, 250 ml kyslej smotany, hladkú múku, horčicu, cukor, ocot, bobkový list, čierne mleté korenie, celé nové korenie, soľ

Postup: Prípravu je najlepšie začať deň vopred. Do vody si dáme očistenú a pokrájanú zeleninu, zopár guľôčok nového korenia, bobkový list aj soľ necháme chvíľku povariť. Potom nálev odstavíme a keď vychladne, prilejeme asi deci octu a namočíme do neho celý kus mäsa.

Na druhý deň mäso vyberieme, osušíme a nakrájame na kocky.

V hrnci na troške masti opražíme na kocky nakrájanú slaninu, k nej pridáme cibuľu a zeleninu z nálevu. Napokon pridáme aj mäso a chvíľku ho restujeme, potom osolíme, okoreníme a podlejeme vodou. Dusíme, kým mäso nezmäkne. Potom ho vyberieme, na chvíľu odložíme bokom a omáčku rozmixujeme, nemusí však byť celkom dohladka, ak tam zostanú malé kúsky zeleniny, bude to len dobre. Do omáčky primiešame kyslú smotanu, lyžičku horčice aj cukru a vrátime do nej mäso. Všetko chvíľku necháme prevrieť, aby sa chute prepojili, v prípade potreby omáčku dochutíme a podávame napríklad s haluškami, cestovinami či knedľou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Aká je chémia vôní
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 204
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 887
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 833
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 920
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 461
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 309
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 928
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 640
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 302
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Potrebovali ísť k blízkym a nepustili ich. Neboli privilegovaní ako Kollár

Nemocnice väčšinou púšťajú príbuzných k zomierajúcim.

Šéfa parlamentu Borisa Kollára v nemocnici najviac navštevovala bývalá manželka Linda Rezešová. Na fotografii sú na plese v Opere v roku 2008.

Návštevy Kollára v nemocnici volajú po demisii

V druhom slede kandidátov na politický koniec sa tlačia glosátori.

Peter Schutz

Jazdenie na nákladných vlakoch nie je romantika

Amin Palma skáče na vlaky v Mexiku aj v Čadci.

Na nákladných vlakoch musia byť čierni pasažieri pripravení na každé počasie, na bod mrazu aj horúčavy. Na snímke je jeden z Aminových spolujazdcov.
 Presvedčí Kristen Stewart v úlohe princeznej Diany?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop