Korzár logo Korzár
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Kuracie prsia s chrenovou omáčkou, jelenie ragú, teľacie na hríboch

Mäsové špeciality s vôňou jesene.

(Zdroj: stock adobe)

Kuracie prsia s chrenovou omáčkou

Potrebujeme na mäso: 4 kuracie prsia bez kostí a kože, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, sušený cesnak, sušenú cibuľu

Na chrenovú omáčku: 4 PL bieleho gréckeho jogurtu, 4 PL majonézy, 4 ČL horčice s celými semiačkami, 3 ČL strúhaného chrenu 1/4 ČL soli, mleté čierne korenie podľa chuti

Na zeleninové špízy: 2 papriky rôznych farieb, 1 cuketu, 1 stredne veľkú žltú cibuľu, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, sušený cesnak

Postup: Kuracie prsia ochutíme soľou a korením a pokvapkáme olivovým olejom. Zeleniny nakrájame na väčšie kúsky, ktoré rozlične ponapichujeme na špízové ihly (ak používame drevené ihly, namočíme ich predtým do vody). Pripravené mäso grilujeme najprv z jednej strany 7 minút, potom z druhej asi 6 minút. Odložíme bokom a na gril dáme pripravené špízy. Hotová zelenina by mala byť mierne chrumkavá a na okrajoch trocha opečená. Omáčku pripravíme zmiešaním všetkých surovín, ktorou polejeme hotové mäso. Podávame s grilovanou zeleninou.

Skryť Vypnúť reklamu

Teľacie kotlety na hríboch

Potrebujeme: rezne z teľacieho karé (ideálne by malo byť s kosťou), olej, maslo, čerstvé hríby (v prípade núdze môžu byť aj sušené), 1 šalotku, 1 strúčik cesnaku. biele víno, soľ, mleté čierne korenie, tymian, hladkú múku, trochu dijonskej horčice a medu

Postup: Mäso naklepeme, trochu narežeme okraje, osolíme a okoreníme. Jednotlivé rezne jemne obalíme v hladkej múke a opečieme ich z oboch strán na horúcom oleji. Mäso poukladáme na plech a do výpeku pridáme najemno nasekanú šalotku a pretlačený cesnak. Orestujeme ich a potom pridáme huby, ktoré môžu byť pokojne nakrájané aj na väčšie kusy a opečieme ich. Pridáme malú lyžičku horčice, trošku medu, premiešame a podlejeme vínom. Osolíme, okoreníme a podusíme, kým sa omáčka trochu nezredukuje. Potom ju ešte v prípade potreby dosolíme či dokoreníme, pridáme tymian a huby navrstvíme na mäso pripravené na plechu. Vylejeme k nemu aj všetku omáčku, plech dáme na cca 7 minút do vyhriatej rúry a potom môžeme servírovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Jelenie ragú

Potrebujeme: 1 kg jelenieho mäsa zo stehna alebo pleca, kúsok údenej slaniny, bravčovú masť. 1 väčšiu cibuľu, 150 g koreňovej zeleniny – mrkva, petržlen, zeler, 250 ml kyslej smotany, hladkú múku, horčicu, cukor, ocot, bobkový list, čierne mleté korenie, celé nové korenie, soľ

Postup: Prípravu je najlepšie začať deň vopred. Do vody si dáme očistenú a pokrájanú zeleninu, zopár guľôčok nového korenia, bobkový list aj soľ necháme chvíľku povariť. Potom nálev odstavíme a keď vychladne, prilejeme asi deci octu a namočíme do neho celý kus mäsa.

Na druhý deň mäso vyberieme, osušíme a nakrájame na kocky.

V hrnci na troške masti opražíme na kocky nakrájanú slaninu, k nej pridáme cibuľu a zeleninu z nálevu. Napokon pridáme aj mäso a chvíľku ho restujeme, potom osolíme, okoreníme a podlejeme vodou. Dusíme, kým mäso nezmäkne. Potom ho vyberieme, na chvíľu odložíme bokom a omáčku rozmixujeme, nemusí však byť celkom dohladka, ak tam zostanú malé kúsky zeleniny, bude to len dobre. Do omáčky primiešame kyslú smotanu, lyžičku horčice aj cukru a vrátime do nej mäso. Všetko chvíľku necháme prevrieť, aby sa chute prepojili, v prípade potreby omáčku dochutíme a podávame napríklad s haluškami, cestovinami či knedľou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  2. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  3. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  4. Nie je to len chlapská záležitosť
  5. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  6. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  8. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  9. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  10. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 823
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 699
  3. Aká je chémia vôní 13 463
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 743
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 627
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 161
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 719
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 258
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 186
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 957
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.

Po Zsuzsovej skončil v prešovskej väznici aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.

Prešovčanka Ingrid: Pri pohľade na miesto bytovky mi stále naskakuje husia koža

Hlavné je, že žijeme, hovorí rok od výbuchu na Mukačevskej 7.

Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ivan Ivanič, šéf SLA.
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop