Zapekaný ružičkový kel s cesnakom a syrom
Potrebujeme: 300 g slaniny, 2 PL masla, 1 kg ružičkového kelu, soľ a mleté čierne korenie, 5 strúčikov najemno nakrájaného cesnaku, 400 ml smotany, 1 a 1/2 ČL kukuričného škrobu, rozmiešaného v 1 PL vody, 1/3 š nastrúhanej mozzarelly 1/4 nastrúhaného parmezánu
Postup: Ružičkový kel umyjeme, odrežeme z neho spodok, prekrojíme na polovicu. Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Slaninu opečieme na panvici vhodnej aj do rúry dochrumkava, potom ju vyberieme a osušíme na papierovej utierke. Masť z panvice zlejeme, necháme len 1 až 2 lyžice na chuť. Roztopíme maslo, pridáme ružičkový kel, osolíme ho a okoreníme a pražíme asi 6 minút, kým okraje kelu nezačnú hnednúť a chrumkavieť. Potom vmiešame cesnak, krátko počkáme a vlejeme smotanu. Plameň stiahneme a zmes necháme jemne variť asi 3 až 4 minúty. Ak je aj potom omáčka veľmi riedka, pridáme za stáleho miešania kukuričný škrob na zahustenie. Pridáme ešte slaninu a všetko poriadne premiešame. Vrch posypeme oboma syrmi a dáme zapiecť na asi 15 minút. Ak chceme mať vrch chrumkavý, 2 až 3 minúty pred koncom pečenia zapneme na rúre gril. Podľa chuti môžeme na záver vrch posypať nakrájanou petržlenovou vňaťou, tymianom alebo rozmarínom.
Sviečkovica s husacou pečeňou
Potrebujeme: 500 g hovädzej sviečkovice, olivový olej, hladkú múku, plátky celozrnného alebo sendvičového chleba, 100 g husacej pečene, soľ, čierne korenie, pohárik brandy, petržlenovú vňať, červenú cibuľu, hnedý cukor
Postup: Mäso nakrájame na plátky, ktoré päsťou trochu pobúchame, z oboch strán osolíme aj okoreníme. Opečieme ich na olivovom oleji tak, aby vo vnútri boli pekne ružové, nie vysušené ani krvavé.
Potom mäso vyberieme do tepla a vo výpeku opečieme plátky husacej pečene. Keď sú hotové tiež ich vyberieme a odložíme na teplé miesto. Do výpeku pridáme na plátky nakrájanú červenú cibuľu, orestujeme ju a poprášime troškou cukru, ktorý necháme skaramelizovať. Cibuľu poprášime trochou hladkej múky, zarestujeme ju a podlejeme brandy. Ak sa nám zdá chuť cibule prisladká, môžeme ju vyvážiť trochou citrónovej šťavy.
Chlieb na suchej panvici opečieme na hrianky rozdelíme ich na taniere, na to dáme mäso, na to pečeň a celkom na vrch karamelizovanú cibuľku a všetko polejeme výpekom a posypeme vňaťou.
Lieskovoorechové snehové guľky
Potrebujeme: 150 g hladkej múky, 30 g práškového cukru plus navyše na obaľovanie, štipku soli, vanilkovú arómu, 60 g najemno nasekaných lieskových orechov, 110 g masla izbovej teploty
Postup: Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, soľ a orechy, potom pridáme maslo a vanilku. Vidličkou zmes zľahka premiešame, preklopíme ju na pomúčenú pracovnú dosku a vypracujeme cesto. Zabalené vo fólii ho necháme postáť v chladničke asi 2 hodiny.
Zo schladeného cesta vypracujeme menšie guľôčky, ktoré poukladáme na plech s papierom na pečenie. Rúru nastavíme na 180 stupňov a kým sa nahrieva, guľôčky ešte odložíme do chladničky. Pečieme ich potom asi 10 až 12 minút. Hotové vyváľame v práškovom cukre dvakrát, najprv kým sú ešte teplé a potom aj za studena.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.