Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom fazuľu: V polievke, s klobásou a slaninou aj ako koláč

Chutná a výživná strukovina na každý spôsob.

(Zdroj: Adobe Stock)

Cesnakovo-fazuľová polievka s rozmarínom

Potrebujeme: 2 PL olivového oleja, 4 strúčiky cesnaku, 3 konzervy bielych fazúľ, 2 š zeleninového alebo kuracieho vývaru, 1/2 ČL sušeného rozmarínu, 1/4 ČL sušeného tymianu, štipku pálivej papriky, štipku mletého čierneho korenia

Postup: Obsah jednej konzervy aj s nálevom vylejeme do kuchynského robota a rozmixujeme najemno. Fazule zo zvyšných dvoch konzerv zlejeme. Do hrnca na polievku dáme olivový olej a najemno nakrájaný cesnak, ktorý krátko orestujeme. Pridáme rozmixovanú aj celú fazuľu, vývar, rozmarín, tymian, pálivú papriku a trocha čierneho korenia. Všetko zamiešame a zakryté privedieme k varu. Hneď potom plameň stíšime a odokryté necháme variť 15 minút. Pre krémovejšiu a hustejšiu konzistenciu rozpučíme ešte zopár celých fazúľ. Osolíme podľa chuti a podávame s opečeným chlebom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Fazuľa s klobásou a slaninou

Potrebujeme: 450 g suchých červených fazúľ, 1/3 š talianskej slaniny pancetty, 1 veľkú žltú cibuľu, 3 stonky zeleru, 1 zelenú alebo červenú papriku, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, štipku kajenskej papriky, 3 strúčiky cesnaku, 2 PL nahrubo nasekanej petržlenovej vňate, 2 ČL čerstvého tymianu, 225 g uvarenej údenej klobásy, 10 š kuracieho vývaru, 2 bobkové listy, 6 š uvarenej bielej ryže

Postup: Fazule opláchneme, preberieme, zalejeme vodou izbovej teploty a necháme cez noc napučať. Ak na napučanie nie je čas, rovnako ich zalejeme vodou izbovej teploty a privedieme k varu. Potom hneď odstavíme a necháme postáť asi hodinu.

Papriku zbavíme semiačok a spolu s cibuľou a zelerom nakrájame na menšie kúsky. Cesnak nakrájame najemno, klobásu na kolieska. Vo veľkom hrnci na polievku opražíme slaninu dochrumkava, pridáme cibuľu, čerstvú papriku a zeler a varíme, kým zelenina nezmäkne. Následne zmes dochutíme soľou, čiernym korením, kajenskou paprikou a bylinkami, pridáme aj cesnak a klobásu a na vyššej teplote miešame, kým klobása nezhnedne. Nakoniec prisypeme zmäknutú fazuľu a bobkový list, zalejeme vývarom a necháme na miernom ohni pomaly vrieť asi dve hodiny. Pre krémovejšiu konzistenciu môžeme tretinu fazuľovo-klobásovej zmesi najemno rozmixovať a pridať opäť do hrnca. Podávame s bielou ryžou.

SkryťVypnúť reklamu

Zdravý čokoládový koláč z červenej fazule

Potrebujeme: 1 konzervu (cca 440 g) červenej fazule, 85 g medu 70 g kokosového oleja, 40 g cukru, 20 g kakaa, 1/2 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL morskej soli, 2 veľké vajíčka, 130 g kúskov čokolády, vanilkový cukor

Postup: Fazuľu z plechovky zlejeme a opláchneme. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a vymažeme si štvorcovú formu 20 x 20 centimetrov. Fazuľu, kokosový olej, cukor a med rozmixujeme dohladka. Pridáme kakao, soľ a prášok do pečiva, premixujeme a vmiešame vajíčka. Nakoniec ručne vareškou zakomponujeme aj dve tretiny kúskov čokolády. Cesto vlejeme do pripraveného plechu, vrch posypeme zvyšnými čokoládovými kúskami a pečieme v rúre 25 až 30 minút.

Zdroj: budgetbytes.com, joythebaker.com, joyfoodsunshine.com

Čokoláda

Súvisiace témy: Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  2. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  3. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  4. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  5. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  6. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  7. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  2. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  3. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  4. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  5. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  6. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  7. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  8. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 367
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 136
  3. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 11 218
  4. Ľuboš Fellner otvorene 8 098
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 202
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 336
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 222
  8. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 693
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (19. - 25.9.1925)
  2. Ján Komrska: Štít Wetterhorn, Colorado
  3. Dávid Polák: Izrael, Západný breh a medzinárodné právo. Časť 4.
  4. Martin Fronk: Kam chodila Sisi pešo?
  5. Ernest Klotton: Emocionálna spoveď o bolesti, ktorú nikto nechce zažiť
  6. Irena Šimuneková: Skrytý klenot Veľkej Fatry - Čutkovská dolina
  7. Rastislav Puchala: Lacko Fantóci konsoliduje
  8. Miroslav Ferkl: Človek Martin. 
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 104 630
  2. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 22 380
  3. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 20 244
  4. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 410
  5. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 6 773
  6. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 6 417
  7. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút! 5 386
  8. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli... 4 853
  1. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
  2. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
  3. Dušan Koniar: Ako vystúpiť z Európskej Únie v troch krokoch
  4. Marcel Rebro: Od Leningradu k Ukrajine: blokády, hlad a lož ako ruská tradícia
  5. Věra Tepličková: Demokrati sociálni a ich nápad genitálny
  6. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny.
  7. Marcel Rebro: Ak sa má uzdraviť dieťa, potrebuje zdravú mamu
  8. Věra Tepličková: Pravdepodobná reakcia Smeru na vylúčenie z PES alebo Načo mi je perie?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu