Korzár logo Korzár
Pondelok, 23. november, 2020 | Meniny má KlementKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom fazuľu: V polievke, s klobásou a slaninou aj ako koláč

Chutná a výživná strukovina na každý spôsob.

(Zdroj: Adobe Stock)

Cesnakovo-fazuľová polievka s rozmarínom

Potrebujeme: 2 PL olivového oleja, 4 strúčiky cesnaku, 3 konzervy bielych fazúľ, 2 š zeleninového alebo kuracieho vývaru, 1/2 ČL sušeného rozmarínu, 1/4 ČL sušeného tymianu, štipku pálivej papriky, štipku mletého čierneho korenia

Postup: Obsah jednej konzervy aj s nálevom vylejeme do kuchynského robota a rozmixujeme najemno. Fazule zo zvyšných dvoch konzerv zlejeme. Do hrnca na polievku dáme olivový olej a najemno nakrájaný cesnak, ktorý krátko orestujeme. Pridáme rozmixovanú aj celú fazuľu, vývar, rozmarín, tymian, pálivú papriku a trocha čierneho korenia. Všetko zamiešame a zakryté privedieme k varu. Hneď potom plameň stíšime a odokryté necháme variť 15 minút. Pre krémovejšiu a hustejšiu konzistenciu rozpučíme ešte zopár celých fazúľ. Osolíme podľa chuti a podávame s opečeným chlebom.

Skryť Vypnúť reklamu

Fazuľa s klobásou a slaninou

Potrebujeme: 450 g suchých červených fazúľ, 1/3 š talianskej slaniny pancetty, 1 veľkú žltú cibuľu, 3 stonky zeleru, 1 zelenú alebo červenú papriku, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, štipku kajenskej papriky, 3 strúčiky cesnaku, 2 PL nahrubo nasekanej petržlenovej vňate, 2 ČL čerstvého tymianu, 225 g uvarenej údenej klobásy, 10 š kuracieho vývaru, 2 bobkové listy, 6 š uvarenej bielej ryže

Postup: Fazule opláchneme, preberieme, zalejeme vodou izbovej teploty a necháme cez noc napučať. Ak na napučanie nie je čas, rovnako ich zalejeme vodou izbovej teploty a privedieme k varu. Potom hneď odstavíme a necháme postáť asi hodinu.

Papriku zbavíme semiačok a spolu s cibuľou a zelerom nakrájame na menšie kúsky. Cesnak nakrájame najemno, klobásu na kolieska. Vo veľkom hrnci na polievku opražíme slaninu dochrumkava, pridáme cibuľu, čerstvú papriku a zeler a varíme, kým zelenina nezmäkne. Následne zmes dochutíme soľou, čiernym korením, kajenskou paprikou a bylinkami, pridáme aj cesnak a klobásu a na vyššej teplote miešame, kým klobása nezhnedne. Nakoniec prisypeme zmäknutú fazuľu a bobkový list, zalejeme vývarom a necháme na miernom ohni pomaly vrieť asi dve hodiny. Pre krémovejšiu konzistenciu môžeme tretinu fazuľovo-klobásovej zmesi najemno rozmixovať a pridať opäť do hrnca. Podávame s bielou ryžou.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdravý čokoládový koláč z červenej fazule

Potrebujeme: 1 konzervu (cca 440 g) červenej fazule, 85 g medu 70 g kokosového oleja, 40 g cukru, 20 g kakaa, 1/2 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL morskej soli, 2 veľké vajíčka, 130 g kúskov čokolády, vanilkový cukor

Postup: Fazuľu z plechovky zlejeme a opláchneme. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a vymažeme si štvorcovú formu 20 x 20 centimetrov. Fazuľu, kokosový olej, cukor a med rozmixujeme dohladka. Pridáme kakao, soľ a prášok do pečiva, premixujeme a vmiešame vajíčka. Nakoniec ručne vareškou zakomponujeme aj dve tretiny kúskov čokolády. Cesto vlejeme do pripraveného plechu, vrch posypeme zvyšnými čokoládovými kúskami a pečieme v rúre 25 až 30 minút.

Zdroj: budgetbytes.com, joythebaker.com, joyfoodsunshine.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  2. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  3. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  4. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  5. Investície s fixným ročným výnosom 5,5 % - 8 %
  6. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  7. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  8. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  9. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  10. Mercedes-Benz EQV je elektrické riešenie všestranného vozidla
  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Get our subscription and support the Online Charity Auction
  3. Ako overiť či máte aktívny druhý pilier?
  4. Kurzarbeit – then, now and tomorrow
  5. Fanshop HC Košice prichádza s novinkami
  6. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  7. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  8. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  9. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 30 539
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 529
  3. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 10 037
  4. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 9 416
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 318
  6. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 9 020
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 993
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 809
  9. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 577
  10. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 8 533
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Čokoláda

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Richard Sulík
Ppremiér Igor Matovič (vpravo) a minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Premiér Igor Matovič.
Komentár Tomáša Prokopčáka

Jedna zlá a dve dobré správy o novej vakcíne

Očkovanie je jeden z najúžasnejších objavov ľudstva.

Tomáš Prokopčák.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop