Korzár logo Korzár
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom bez mäsa: Špagety z tekvice, plnený patizón, cuketové karí

Zeleninové dobroty na odľahčenie.

(Zdroj: Adobe Stock)

Tekvicové špagety s bylinkami a syrom

Potrebujeme: 1 špagetovú tekvicu (asi 1,5 kg), 1/4 š masla, 3 strúčiky cesnaku, 2 PL bazalkových lístkov, 2 PL petržlenovej vňate, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, 1/2 š parmezánu plus niečo na vrch

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Bazalku aj vňať nakrájame na menšie kúsky. Tekvicu opatrne prekrojíme na polovicu a odstránime semiačka. Polovičky položíme reznou stranou dole do plytkej nádoby na zapekanie, vlejeme do nej trocha vody tak, aby zakryla dno nádoby a pečieme 35 až 45 minút. Po asi polhodine skontrolujeme, či je tekvica už upečená - ak do dužiny poľahky vnikne nôž, je hotová. Keď trocha ochladne, opatrne zoškrabeme dužinu vidličkou tak, aby nám vznikli špagety.

Skryť Vypnúť reklamu

Vo veľkej panvici roztopíme maslo, pridáme cesnak a orestujeme dozlatista. Plameň potom vypneme a pridáme špagety z tekvice, bazalku, petržlenovú vňať, syr a podľa chuti soľ a mleté čierne korenie. Zľahka všetko zamiešame a podávame posypané zvyšným parmezánom a bylinkami.

Patizón plnený kelom a kukuricou

Potrebujeme: 6 veľkých patizónov, 2 š nahrubo nakrájaného kelu, 1 PL olivového oleja, 1/3 š zeleninového vývaru, 2 š kukurice, 1/2 š nakrájanej bielej cibule, 1 PL najemno nakrájaného cesnaku, 1/2 ČL soli, štipku mletého čierneho korenia, 1 š fety plus niečo navrch, 1/4 š bazalky

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Kelové listy dáme do panvice spolu s olivovým olejom a zeleninovým vývarom a varíme na stredne veľkom ohni, kým sa všetka tekutina nevyparí, čo by malo trvať asi 8 minút. Medzitým si pripravíme patizóny tak, že odrežeme stopky a spodok. Dávame pritom pozor, aby sme odstránili čo najmenej dužiny. Stred so semiačkami vydlabeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Plnku si pripravíme zmiešaním kelu, cibule, cesnaku, soli, mletého čierneho korenia a šálky feta syra. Nádobu na zapekanie vymastíme olejom a poukladáme do nej patizóny. Z plnky urobíme guľku, ktorú vložíme dovnútra patizónov a takto pripravené ich pečieme asi 35 až 45 minút. Hotové posypeme bazalkovými lístkami a zvyšnou fetou.

Cuketové karí

Potrebujeme: 1/3 š oleja, 2 stredne veľké cibule, 5 až 6 prelisovaných strúčikov cesnaku, 2,5-centimetrový kúsok zázvoru, 1 ČL celej rasce, 1 stredne veľkú paradajku, 1 ČL soli, 1/2 ČL mletého koriandra, 1/2 ČL mletého čierneho korenia 1/2 ČL mletého čili, 3 veľké zelené cukety, 1 malú zelenú čili papričku, 1/2 ČL kurkumy, 1/4 š lístkov koriandra na vrch

Postup: Cibule nakrájame na tenké plátky, paradajku na kocky, zelenú čili papričku a kolieska. Cuketu umyjeme, olúpeme, vyberieme stred a nakrájame na tenšie polmesiace. Zázvor olúpeme, nakrájame nadrobno a rozdrvíme tĺčikom na mäso. V panvici na oleji orestujeme cibuľu dozlatista. Plameň zmiernime, pridáme cesnak, zázvor a rascu a restujeme ešte asi 30 sekúnd. Na rade je teraz paradajka, soľ, mletý koriander, čierne a čili korenie. Minútku všetko miešame, potom zmes doplníme cuketou spolu so štvrtinou šálky vody. Panvicu zakryjeme a necháme za občasného miešania variť asi sedem minút. Keď sa väčšina vody vyparí, chrbtom varešky rozbijeme cuketu na menšie kúsky. Pridáme zelenú papričku a kurkumu. Zmes ešte chvíľu necháme na vyššej teplote, potom plameň znížime na minimum a pokračujeme vo varení ešte asi 15 až 20 minút. Podľa chuti ešte dosolíme. Keď sa z omáčky vyparila takmer všetka voda a cuketa je dobre uvarená, vypneme plameň a posypeme navrch lístkami koriandra. Podávať môžeme s ryžou alebo chlebom.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdroj: bobbiskozykitchen.com, simpleseasonal.com, teafortumeric.com,

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  3. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  6. Nie je to len chlapská záležitosť
  7. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  8. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  9. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  10. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 823
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 699
  3. Aká je chémia vôní 13 463
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 743
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 627
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 161
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 719
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 258
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 186
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 957
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.

Po Zsuzsovej skončil v prešovskej väznici aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.

Prešovčanka Ingrid: Pri pohľade na miesto bytovky mi stále naskakuje husia koža

Hlavné je, že žijeme, hovorí rok od výbuchu na Mukačevskej 7.

Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ivan Ivanič, šéf SLA.
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop