Korzár logo Korzár
Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Zemiakovo-kelová polievka, jeleň s černicovou omáčkou

Tipy na nedeľné menu.

(Zdroj: Archív fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krémová zemiakovo-kelová polievka

Potrebujeme: 5 PL masla, 1 veľkú nahrubo nakrájanú žltú cibuľu, 3 veľké ošúpané a nahrubo nakrájané zemiaky, 8 š kuracieho alebo zeleninového vývaru, 2 až 3 š nasekaného kelu bez stoniek. 2 š mlieka, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Vo veľkom hrnci roztopíme maslo, pridáme cibuľu a zemiaky a necháme ich zmäknúť. Osolíme a okoreníme. Pridáme šesť šálok vývaru a kel a necháme variť päť až desať minút, kým kel nezmäkne a nestmavne.

Polievku prelejeme do kuchynského robota a rozmixujeme do krémovej konzistencie. Opäť ju vrátime do hrnca, pridáme mlieko a zvyšný vývar. Zamiešame, dochutíme podľa potreby a podávame s opečeným chlebom alebo s krekrami, syrom a humusom.

Skryť Vypnúť reklamu

Jelení chrbát s černicovou omáčkou

Potrebujeme: 1,3 kg mäsa z jelenieho chrbta, 3 ČL soli, 1 ČL mletého čierneho korenia, 1 ČL muškátového orieška, 170 g mrazených alebo čerstvých černíc, 3/4 š bieleho cukru, 1/2 š balzamikového octu, 1/4 š jablčného octu, šťavu a kôru z 1 citróna, 2 až 4 celé klinčeky, 1 až 2 celého anízu (voliteľné), tymianové vetvičky

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V malej miske zmiešame soľ, mleté čierne korenie a muškátový orech. Mäso osušíme papierovou utierkou a zmesou soli a korenín ho posypeme po vrchu.

Panvicu alebo hrniec vhodný aj do rúry veľmi dobre zahrejeme. Keď sa z neho začne pariť, vhodíme doň mäso a otáčame každú minútu tak, aby sa zatiahlo po celom obvode. Potom nádobu vložíme do rozohriatej rúry na sedem až desať minút. Po vybratí prekryjeme nádobu alobalom a necháme odpočívať asi 10 minút, až potom ho pokrájame na medailóniky.

Skryť Vypnúť reklamu

Černice zmiešame s cukrom, octami, citrónovou kôrou a šťavou, klinčekmi a anízom a v hrnci privedieme k varu. Podľa chuti môžeme trocha posoliť. Po asi piatich minútach rozpučíme ovocie zadnou stranou varešky a necháme variť ešte päť až desať minút, alebo kým omáčka nezhustne. Polejeme ňou medailóniky mäsa a ozdobíme vetvičkou tymianu. Podávame s pečenými zemiakmi.

Jablká v cestíčku

Potrebujeme: 2 veľké jablká Granny Smith, 2 PL cukru, 1 ČL škorice, 1 š hladkej múky, štipka soli, 1 vajíčko, 1/3 š mlieka, 1/4 š vody, vanilkový cukor, prípadne 1 ČL vanilkového extraktu 1 ČL oleja na vyprážanie

Postup: Jablká ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na hrubšie kolieska, ktoré posypeme cukrom a škoricou. V miske vymiešame spolu múku a soľ, pridáme vajíčko, mlieko, vodu a vanilkový cukor a vymiešame z toho cesto. Plech na pečenie vystelieme kuchynskými utierkami. Do panvice na vyprážanie vlejeme olej a zohrejeme. Každé koliesko jablka ponoríme do cesta, opatrne položíme do rozohriateho oleja a vypražíme dozlatista. Hotové osušíme na kuchynských utierkach a necháme vychladnúť na mriežke. Podávame teplé a posypané práškovým cukrom alebo škoricou.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdroj: pinchofyum.com, jesspryles.com, all-thats-jas.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  2. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  4. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  5. Čo zamestná mladého človeka v dobe 4.0?
  6. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  3. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  4. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  5. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  6. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  7. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  8. 26 years of providing you with essential information
  9. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 20 949
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 15 007
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 375
  4. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 7 013
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 7 002
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 719
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 148
  8. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 6 142
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 010
  10. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 5 671
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.

Predčasné voľby by vyhovovali Hlasu a Smeru.

4m
Premiér Igor Matovič.

Kollár pozval partnerov na rokovania.

8 h
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Matovič to predsa len prehnal

Peter Tkačenko

V OĽaNO si vyberú medzi Matovičom a Slovenskom.

6 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop