Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Zemiakovo-kelová polievka, jeleň s černicovou omáčkou

Tipy na nedeľné menu.

(Zdroj: Archív fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krémová zemiakovo-kelová polievka

Potrebujeme: 5 PL masla, 1 veľkú nahrubo nakrájanú žltú cibuľu, 3 veľké ošúpané a nahrubo nakrájané zemiaky, 8 š kuracieho alebo zeleninového vývaru, 2 až 3 š nasekaného kelu bez stoniek. 2 š mlieka, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Vo veľkom hrnci roztopíme maslo, pridáme cibuľu a zemiaky a necháme ich zmäknúť. Osolíme a okoreníme. Pridáme šesť šálok vývaru a kel a necháme variť päť až desať minút, kým kel nezmäkne a nestmavne.

Polievku prelejeme do kuchynského robota a rozmixujeme do krémovej konzistencie. Opäť ju vrátime do hrnca, pridáme mlieko a zvyšný vývar. Zamiešame, dochutíme podľa potreby a podávame s opečeným chlebom alebo s krekrami, syrom a humusom.

SkryťVypnúť reklamu

Jelení chrbát s černicovou omáčkou

Potrebujeme: 1,3 kg mäsa z jelenieho chrbta, 3 ČL soli, 1 ČL mletého čierneho korenia, 1 ČL muškátového orieška, 170 g mrazených alebo čerstvých černíc, 3/4 š bieleho cukru, 1/2 š balzamikového octu, 1/4 š jablčného octu, šťavu a kôru z 1 citróna, 2 až 4 celé klinčeky, 1 až 2 celého anízu (voliteľné), tymianové vetvičky

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V malej miske zmiešame soľ, mleté čierne korenie a muškátový orech. Mäso osušíme papierovou utierkou a zmesou soli a korenín ho posypeme po vrchu.

Panvicu alebo hrniec vhodný aj do rúry veľmi dobre zahrejeme. Keď sa z neho začne pariť, vhodíme doň mäso a otáčame každú minútu tak, aby sa zatiahlo po celom obvode. Potom nádobu vložíme do rozohriatej rúry na sedem až desať minút. Po vybratí prekryjeme nádobu alobalom a necháme odpočívať asi 10 minút, až potom ho pokrájame na medailóniky.

SkryťVypnúť reklamu

Černice zmiešame s cukrom, octami, citrónovou kôrou a šťavou, klinčekmi a anízom a v hrnci privedieme k varu. Podľa chuti môžeme trocha posoliť. Po asi piatich minútach rozpučíme ovocie zadnou stranou varešky a necháme variť ešte päť až desať minút, alebo kým omáčka nezhustne. Polejeme ňou medailóniky mäsa a ozdobíme vetvičkou tymianu. Podávame s pečenými zemiakmi.

Jablká v cestíčku

Potrebujeme: 2 veľké jablká Granny Smith, 2 PL cukru, 1 ČL škorice, 1 š hladkej múky, štipka soli, 1 vajíčko, 1/3 š mlieka, 1/4 š vody, vanilkový cukor, prípadne 1 ČL vanilkového extraktu 1 ČL oleja na vyprážanie

Postup: Jablká ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na hrubšie kolieska, ktoré posypeme cukrom a škoricou. V miske vymiešame spolu múku a soľ, pridáme vajíčko, mlieko, vodu a vanilkový cukor a vymiešame z toho cesto. Plech na pečenie vystelieme kuchynskými utierkami. Do panvice na vyprážanie vlejeme olej a zohrejeme. Každé koliesko jablka ponoríme do cesta, opatrne položíme do rozohriateho oleja a vypražíme dozlatista. Hotové osušíme na kuchynských utierkach a necháme vychladnúť na mriežke. Podávame teplé a posypané práškovým cukrom alebo škoricou.

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: pinchofyum.com, jesspryles.com, all-thats-jas.com

Potraviny

Kamióny čakajú na cstup z Egypta do Pásma Gazy v Rafahu.

Humanitárna organizácia požiadala Izrael o zabezpečenie distribučných miest.


TASR
Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4
Súvisiace témy: Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 720
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu